Ansamblul folcloric “MARA” MARAMUREŞ

0

Tărâm legendar, Maramureşul, cu istoria sa păstrată în lemn şi cântece, reprezintă o comoară de vechi tradiţii folclorice şi povestiri. Una dintre comorile locului este Mara, care, la început, a fost doar o apă izvorând din Munţii Gutâi. Azi, Mara este un nume plin de faimă, o carte de vizită de cultură şi tradiţie pentru ţara noastră.

Ansamblul  Folcloric “MARA” este un nume glorios pe firmamentul artei, muzicii şi dansului. În cei patruzeci şi cinci de ani de existenţă şi-a făcut un crez dintr-o vorbă spusă mai demult de un mare român, Simion Bărnuţiu, cel care a zis „ţineţi cu poporul ca să nu rătăciţi!” Cu poporul, cu tradiţia românească, a ţinut mereu Ansamblul Folcloric MARA şi n-a rătăcit niciodată. Semn de neîncetată preţuire pentru valorile tradiţionale pe care le-a păstrat şi prezentat cu măiestrie la  festivaluri naţionale şi internaţionale din Istanbul în Utah, din Vladivostok în Castrovillari sau Cernache do Bonjardim.

Premiile primite în concursurile la care a participat sunt o mărturie a calităţii şi dăruirii pe care le-a pus în slujba promovării culturii populare. Câteva exemple: Polonia (1968), Zagreb (Iugoslavia, 1970), Serbările Genevei (Elveţia, 1972), Ivano Francovsk  (Ucraina, 1975), Dijon (Franţa, 1976) – “Discul de aur” şi “Colierul de Argint”, Festivalul de teatru folcloric Hamilton (Detroit S.U.A., 1979), Premiul “EUROPA” la Hamburg (Germania, 1991, Lefkada (Grecia, 1999), Cernache do Bonjardim (Portugalia, 2000), Pontinia, 2001, Petina, 2002 şi Castrovillari, 2003 (toate în Italia), Miranda de Ebro (Spania, 2004), Karditsa (Grecia, 2008)

Astăzi ansamblul are în componenţa sa cincisprezece perechi de dansatori, şase solişti vocali, cincisprezece instrumentişti şi rapsozi populari. Repertoriul Ansamblului „Mara” cuprinde suite de dansuri populare din Maramureş, Oaş, Lăpuş, Codru, Moldova, Someş, Bihor, Făgăraş. Obiceiurile prezentate sunt legate de anotimpurile şi muncile de peste an – „Tânjaua”, Stâna maramureşeană”, obiceiurile de Crăciun şi de Anul Nou.

Mara Maramures
Mara Maramures

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate