Mai multă putere pentru polițiști

0

Miercuri, 3 iulie, Camera Deputaților a votat modificările aduse Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, urmând ca acestea să fie promulgate de președintele României. S-au înregistrat 173 de voturi ″pentru″⁣, 82 ″⁣împotrivă″⁣ şi 6 abţineri.

“Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau organizarea de petreceri private în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe”, se arată într-un comunicat MAI.

Modificarea care dă puteri sporite poliţiştilor a fost iniţiată de Carmen Dan şi Florin Iordache, lucru care oferă polițiștilor atribuții asemănătoare cu cele ale jandarmilor, în anumite situații, după cum reiese din articolul 32.

Art. 32– Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei, atunci când:

a) utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat, sau

b) aceasta intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

La articolul 27 se menționează că polițiștii pot „să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea persoanelor la sediul poliţiei de frontieră, precum şi pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale”.

Multe alte modificări aduse acestei legi au stârnit un val de revoltă din partea opoziției care susține că pot degenera în abuzuri ale poliției . Anumite ONG-uri susțin chiar că se poate ajunge la încălcarea drepturilor omului. Pe de altă parte, susținătorii legii sunt de părere că polițitul român are nevoie de o mai mare autoritate pentru a putea interveni legal când se impune.

Modificarea legislativă poate fi citită aici.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate