Lucrări de artă stradală colorează pereții Școlii Gimnaziale nr. 3 din Piatra-Neamț

1

O asociație cu un obiectiv inedit, Consiliul Județean Neamț și câțiva artiști talentați, specializați în artă stradală, și-au unit forțele pentru a transforma pereții școlilor din Piatra-Neamț în adevărate oaze de culoare și frumos în cadrul proiectului intitulat „Arta stradală – talent anonim”, ediția a IV-a.

Ideea îi aparține lui Daniel Brașoveanu, președintele Asociației pentru Dezvoltare și Inovare în Europa (A.D.I.E.) care, prin proiectul finanțat de Consiliul Județean Neamț, și-a propus să realizeze un desen de dimensiuni mari (pictură murală) pe o clădire din Piatra-Neamț (publică sau privată).

Amintim că anul trecut Asociația pentru Dezvoltare și Inovare în Europa a realizat un astfel de desen pe unul dintre pereții canalului Cuejdi, iar primul mural, finanțat de către CJ Neamț, este realizat la Liceul Economic din Piatra-Neamț, de către artistul Kaput, din Iași, membru al echipei Kaps Crew.

Din acest proiect de revitalizare urbană prin artă stradală face parte Școala Gimnazială nr. 3 din Piatra-Neamț, iar desenele se vor regăsi pe peretele dinspre stradă și peretele dinspre sala de sport.

Asociația pentru Dezvoltare și Inovare în Europa (A.D.I.E.) a ales această școală deoarece se încadrează perfect în nevoia proiectului de a crea un mesaj cu impact puternic prin manifestarea acestui tip de artă stradală cultural-educațională.

„Este vorba despre un proiect finanțat de Consiliul Județean Neamț, iar noi am fost de acord cu realizarea acestor desene murale, în ideea de a transmite mesaje pozitive elevilor noștri. Am fost încântată de modelele propuse și am acceptat cu ușurință ca acest proiect să se desfășoare în școala noastră. Desenele aduc în atenție imagini cu copii și cred că vor avea un impact deosebit asupra celor mici, dar și al adulților. Pictura dinspre stradă va fi cu siguranță admirată de trecători, care îi va face să își aducă aminte de anii copilăriei, de anii petrecuți în școală.”, ne-a spus directorul Școlii Gimnaziale nr. 3 din Piatra-Neamț, Anișoara Oniciuc.

Picturile murale sunt realizate de Silviu Berdilă și Radu Pandele, doi artiști cu multă experiență în arta stradală.

Arta este influență pozitivă asupra lucrurilor, dăm culoare orașului, pereții fiind uneori prea gri. Eu sunt originar din Bacău, am terminat Arhitectura, și am avut ca hobby acest tip de artă, pe care l-am dus la un nivel mai înalt. Eu stau în București și am venit aici la invitația lui Dan Brașoveanu. Fiecare artist vine cu influența sa, eu mi-am propus să vin cu elemente care reprezintă cultura, inteligența. În mare parte, ca element, folosesc mâinile, pentru că sunt cele mai bune unelte. O să vorbească desenul de la sine, la final. Cred va fi gata în cel mult 5 zile.”, ne-a declarat Silviu Berdilă, unul dintre cei doi artiști stradali care dau o nouă înfățișare Școlii Gimnaziale nr. 3 din Piatra-Neamț.

În spate, pictura murală realizată de celălalt artist, Radu Pandele, pe peretele care dă spre sala de sport, este aproape gata.

  • Iată și cum vor arată, la final, cele două lucrări de artă stradală
1 Comentariu
  1. Mia spune

    In sfarsit cineva cu mintea luminata a aprobat ceva interesant in targul nostru! FELICITARI!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate