Liviu Harbuz, coordonatorul PRO România Neamț, despre politică, alegeri și administrație – De vorbă cu Robert Iosub

0

Coordonatorul Pro România Neamț, Liviu Harbuz, a discutat pe larg despre scena politică națională și problemele administrative locale în emisiunea „De vorbă cu Robert Iosub”.

Pentru început, invitatul a precizat că electoratul este bulversat de politicieni cu teme care nu îi preocupă cu adevărat, și aici vorbim în special de alegerile din două tururi și anticipate. Interesul, din punctul domniei sale de vedere, este unul politic, și nu unul care să aducă un mare beneficiu societății, decât din punctul de vedere al principiilor democratice.

„Nu cred că votanții sunt preocupați de ce înseamnă alegeri în două tururi sau alegeri anticipate sau alegerea președintelui Consiliului Județean. Cred că ei sunt mai interesați dacă își vor primi salariile, pensiile, mărite conform legislației în vigoare care trebuie respectată. Alegerile în două tururi își au rostul lor, eu le susțin și consider că nu fac decât să întărească principiile democratice. […] Dacă la Piatra-Neamț ar fi fost alegeri în două tururi, aș fi ieșit primar. […] Alegerile anticipate consider că sunt binevenite, este punctul meu de vedere, dar și al Pro România, pentru că avem nevoie de o clarificare a situației din Parlament, a ce înseamnă majorități și alianțe. Formula actuală din Parlament ne poate da senzația că totul e improvizat.”, a precizat Liviu Harbuz.

Liviu Harbuz spune că românii s-au săturat de jocuri politice, de declarații politicianiste și vor să vadă o schimbare.

”Mie mi se pare că lucrurile merg mai mult spre partea de politică decât ce înseamnă o bună guvernare.”, a declarat Liviu Harbuz.

În ceea ce privește problemele la nivel local, invitatul a prezentat problema infrastructurii, a investițiilor de până acum, care „au ridicat niște suspiciuni din punctul de vedere al legalității și au dat posibilitatea guvernanților să blocheze aceste proiecte pentru a cerceta, pentru a face un audit. Nu poți să te încarci cu sarcini când preiei o guvernare. Cam asta se întâmplă acum la Neamț.”.

Referitor la finanțarea pentru noul spital de la Neamț, Liviu Harbuz este sceptic și nu o consideră necesară, declarând că „actualul spital de la Neamț nu funcționează la parametrii normali. Când faci un program de management la un spital trebuie să faci o statistică a afecțiunilor prezente: boli circulatorii, boli cardiace, diabet, boli hepatice, boli renale. Eu aș dezvolta o unitate de prestări servicii medicale în funcție de acești parametri. Dacă astăzi faci un infarct trebuie să ajungi la Iași, la Tg. Mureș sau la Viena. Toate investițiile se fac haotic. Avem un CT, avem RMN-ul, vrem să facem și radioterapie, dar haideți să îi salvăm pe cei pe care îi avem în fiecare zi. Acolo au fost și sunt în continuare niște interese de grup. Nu cred că un buget național își permite să construiască la Neamț un spital de 260 de milioane, dacă vrem să fim realiști.”

Dincolo de aceste aspecte, Liviu Harbuz susține că actualul guvern este obligat să asigure continuitatea investițiilor începute la Neamț. În ceea ce privește noi proiecte, județul Neamț nu are nevoie doar de infrastructură. Județul are multe probleme sociale și în educație. În privința educației, Liviu Harbuz a precizat necesitatea înființării de campusuri școlare care ar oferi multe beneficii și ar elimina riscul de abandon școlar.

„Trebuie să fim cu toții mai vocali și să ne cerem drepturile! Putem fi toți ca Ștefan Mandachi din Suceava”.

Problemele la Neamț sunt din cauza blaturilor între politicieni și a incompetenței, spune Liviu Harbuz.

„M-am întors la Neamț cu know-how, cu bani, plătesc 120 de angajați, dar sunt oameni care conduc județul și nu au plătit în viața lor un angajat, care au falimentat firme. Nu mai vreau să văd politicieni care nu au făcut ceva până în momentul în care au intrat în politică.”

Ca specialist în domeniul veterinar, Liviu Harbuz a discutat și despre problema animalelor fără stăpân din Neamț.

„Prin ineficiența serviciilor și instituțiilor care se ocupă de această problemă, apar cei care urăsc animalele. Dacă te-au încolțit câinii și ți-au desfigurat copilul nu mai ai cum să iubești animalele. Este tot o consecință a ineficienței administrației publice locale. Avem o legislație foarte clară. Este acel adăpost la Piatra-Neamț care e combinat cu o fundație. Nu neg eficiența fundației, dar am făcut și eu niște donații acolo și am avut niște rezerve. Câinele trebuie prins, dus în adăpost, respectate toate condițiile de cazare și transport. Trebuie sterilizat, vaccinat, microcipat, identificat conform legii și dat spre adopție. Rolul ONG-urilor, cu care am o experiență în acest sens, trebuie implicate doar în ceea ce înseamnă adopții. Aici s-au adoptat 500 de câini, să fim serioși. La București doar 250 într-un an la 6 milioane de câini. Mă ia capul, să mai reglăm și statistica din mers. Trebuie să fie un sistem de rulaj și să sterilizăm toți câinii din Piatra-Neamț. Media de viață a unui câine pe stradă este de 6 ani. Câinii trebuiau să dispară de acum 10 ani. Există un interes ca acești câini să nu dispară. Într-un madat un primar de oraș nu are voie să mai aibă problema câinilor fără stăpân. Dacă aș fi lăsat, în 6 luni aș rezolva această problemă.”, spune Liviu Harbuz.

În privința unei potențiale candidaturi la Neamț, Liviu Harbuz a evitat să dea un răspuns specific, însă a declarat că se va implica în campania PRO România în județ, un partid mic care va trebui să arate ce poate. Ca un mic indiciu, totuși, Liviu Harbuz nu exclude o candidatură la Tazlău.

„Îmi doresc să câștigăm prin proiecte și omul potrivit la locul potrivit. Pentru toate cele 83 de UAT-uri avem un om potrivit.”

O altă problemă interesantă expusă de Liviu Harbuz este necesitatea implementării prevenției din partea Poliției Locale și înființarea unei Gărzi Civile care să colaboreze cu instituțiile de forță.

„Cred că e timpul să vină foarte mulți oameni care nu au făcut politică. Am foarte mulți oameni care nu au mai făcut politică în PRO România și cred că am datoria de a organiza acest partid la Piatra-Neamț, să obțin un scor bun indiferent dacă voi candida sau nu la o anumită poziție. Vreau să îmi cer scuze pietrenilor că în urmă cu 4 ani nu am reușit să mă fac suficient de bine înțeles, le spun că și eu am avut frustrările mele, am avut un program care a fost implementat 80% la Cluj, dar eu voi veni cu același program din partea PRO România. Candiatul la Piatra-Neamț va veni cu același program de smart city, pe care acum 4 ani poate nu l-am explicat suficient de clar, dar cu siguranță le va fi mai bine pietrenilor dacă va fi implementat.”, a conchis Liviu Harbuz.

Mai multe informații puteți afla din materialul video de mai sus.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate