Cam cum stă treaba cu autostrăzile la Neamț…

Guvernul PSD găsise o soluție ca prin parteneriat public-privat să facă o autostradă care să treacă și prin Neamț. Au venit ”savanții” de la PNL și au zis că nu e bine și că ei o să facă asta cu bani europeni. De atunci noi am spus că este o manipulare, deoarece nu sunt linii de finanțare europene pentru așa ceva, dar era campanie electorală și prosteala cu fondurile europene a prins. Iată că acum s-au lămurit și liberalii că nu au cum să facă din bani europeni autostrada. De fapt, analizând ambele situații, nu credem că erau realizabile nici varianta PSD cu parteneriatul, nici cea PNL cu fondurile europene. Totul pare a fi o bătălie de imagine în care populația e antrenată și făcută să creadă că are mare nevoie de autostrăzi. NU. Nu cade cerul dacă nu avem autostradă la Neamț!

Se spune că dacă vom avea autostradă la Neamț va înflori economia. FALS. Pe vremea lui Ceaușescu aveam străzi cu 2 benzi și din județul Neamț se exporta de 100 de ori mai mult, avea toată lumea locuri de muncă și Neamțul era un județ industrializat. Putem să avem 5 autostrăzi prin Neamț, nu ne vom mai ridica la puterea economică și producția de dinainte de 89. Deci tema economică este una falsă.

Se spune că va exploda turismul dacă vom avea autostradă la Neamț. FALS. Înainte de 89 aveam de zeci de ori mai mulți turiști în Neamț și 90% foloseau mijloacele de transport în comun. Fără autostrăzi și milioane de euro investite aiurea.

Se spune că ne vom deplasa mai repede între diferite puncte din țară. Păi noi avem o țară pe care dacă o atacă rușii cu avioanele și nu pun frână, din Ucraina se trezesc în Bulgaria. Avem o țară în care șoferii sunt hăituiți cu radarele și limitele de viteză sunt aceleași de pe vremea Daciilor 1100.

Se spune că vor fi mai puține accidente. Adică cineva încearcă să ne convingă că toți cretinii cu carnete luate pe șpagă și de care ne ferim toată ziua în trafic vor fi mai puțin periculoși pe autostradă? Doamne ferește să scape pe o autostradă tolomacii pe care-i vedem mergând noaptea prin oraș cu farurile stinse, teribiliștii cu BMW-uri la care stau să cadă roțile sau pițipoancele care au făcut ele treabă bună și au mașini cu mulți cai. Cred că e de zece ori mai puțin periculos să întâlnim șoferii români din categoria tembeli pe o stradă prin oraș cu 30 la oră decât pe o autostradă.

În principiu nu e rău să avem autostrăzi. Chiar ar fi minunat. Dar de aici și până a ne minți singuri că din cauza lipsei autostrăzilor nu avem economie, turism și murim în accidente, distanța e mare.

Iosub Robert

- Apreciază pagina -

6 Comentarii
 1. Radu spune

  Dacă nu sunt bani de autostrada, atunci sa o facă ca și drum expres.
  Variante ocolitoare la orașe, care fie vor fi incorporate de drumul expres sau de sine stătătoare.
  Mergi spre Iași și treci prin mijlocul orașelor Tg Frumos, Pod Iloaiei ca acum 100 de ani.
  Pas cu pas se modernizează o tara, variante și drumuri expres.
  Bacăul vad ca deja își termina varianta din jurul orașului.

 2. Alex spune

  Rata accidentelor mortale pe autostrada sunt mult mai mici decat cele pe un drum judetean, de ce? Autostrada este delimitata de o bara de protectie intre cele doua sensuri opuse, deci fara ciocniri frontale? Orice sofer teribil se v-a acomoda usor sa conduca pe autostrada etc… Si autostrada v-a crea noi locuri de munca, transporturile fara intarzieri, economisirea combustibililor, mai multi bani la stat din urma diminuarii intarzierilor si nu mai suntem dinainte de ’89. Lumea este complet diferita in zilele de astazi. Habar nu avem cate lucruri minunate se pot realiza cu autostrazi in tara asta a noastra care nu mai este a noastraca de ar fi fost multe am fi realizat…

  Sanatate si putere!

 3. Bebe spune

  Ai di capu meu….pai daca ziaristii (ma rog pseudo ziaristi) spun asta, de restul lumii ce sa mai vorbim….In secolul vitezei, al interconexiunii la toate nivelurile, a infrastructurilor moderne si a erei tehnologiei noi sustinem ca nu avem nevoie de autostrazi, probabil ca suntem exact unde ne meritam locul.
  Pai dupa logica cronicarului ar trebui sa mergem cu caruta, sa comunicam prin scrisori si sa ne deplasam cu postalionul….trist, foarte trist.
  Oricum, succesuri domnilor ziaristi. Apropos, sefii dumneavoastra au vazut articolul inainte de publicare?

 4. Stefan spune

  Domnule Iosub , dezvoltarea judetului nu este uniforma .La Piatra Neamt nu avem nici autostrazi, nici cale ferata moderna, nici aeroport, nici parc industrial si nici conducatori competenti!In schimb avem politruci spagari de toate culorile, interlopi sponsori ai politicienilor si cea mai imbecila functionarime din tara!Prin comparatie, analizati, va rog, dezvoltarea din ultimii ani a municipiului Roman, care beneficiaza de amplasarea la E 85, de apropierea de aeroporturile Bacau si Iasi si chiar de o administratie ceva mai inteligenta decat la Piatra.Deci, infrastructura este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru dezvoltarea judetului…

 5. Dan spune

  „Pe vremea lui Ceaușescu aveam străzi cu 2 benzi și din județul Neamț se exporta de 100 de ori mai mult, avea toată lumea locuri de muncă și Neamțul era un județ industrializat.”
  Tot la fel de multe autoturisme erau si acum 30 de ani ???

  ADMIN: Pai acum 30 de ani aveam cateva sute de autobuze la Piatra-Neamț. Pleca o coloana la prima ora cu muncitorii și una la 7 cu functionarii. Mergeau zeci de autobuze bara la bara … zeci de mii de oameni se deplasau cu mijloace de transport in comun zilnic.
  Acum 30 de ani… zilnic, se deplasau pe șosele, în special în mijloace de transport în comun, dublu oamenilor care se deplaseaza acum pe aceleași șosele care s-au mai mărit.
  Dacă toti vrem cu fundul în mașină … soarta. Vă dați seama ce ar însemna acum se se ducă mâine dimineață 10.000 de muncitori la Săvinești, 2.000 la IMC, 2.000 la PAL și așa mai departe?
  De educație și disciplină avem nevoie. Acum 30 de ani șoselele care au acum 4 benzi aveau două și pe ele se deplasau la serviciu, zilnic, cel puțin dublu oamenilor care se deplaseaza acum zilnic, pe aceleași drumuri.

  1. Bebe spune

   Nu va suparati, domnu Robert, sunteti bossu de la gazeta ? Ca sincer asa va comportati….
   Pe langa carentele evidente pe care le dovediti in exprimare/abordare, avem si noi astia mai comozi (pe care vad ca ne panditi de stiti ca merem cu fundu’ in masina) o intrebare – funduletuletul dumneavoastra cu ce circula?
   Cu un lucru sunt de acord – avem mare nevoie de educatie si disciplina.
   Toate bune – ne vedem pe autostrada.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate