Lipsesc câteva zile. Mă duc până la Târgu Mureș…

18

Ca să stabilim clar dimensiunea dezastrului uman din sistemul de sănătate din Neamț, vă propunem un exercițiu simplu. Spuneți-i unui prieten sau unei rude că lipsiți câteva zile pentru că vă duceți până la Târgu Mureș. Noi am făcut acest experiment mai demult și 99% dintre persoane au întrebat pentru ce problemă de sănătate mergem acolo.

Cam acesta este nivelul sistemului medical din Neamț. Toată lumea fuge așa de tare de el încât a devenit normal să te duci la Târgu Mureș pentru probleme de sănătate. Nimeni nu mai crede că te duci să vizitezi ceva acolo, ai vreo rudă sau vreo treabă. Fuga nemțenilor de șpăgarii și măcelarii din Neamț a intrat în mentalul colectiv.

Avem aici cam toate specialitățile, mai puțin intervenții cadio-vasculare și neuro, dar pentru acelea mergem la Iași și, cu toate că avem mai de toate, lumea fuge la Târgu Mureș, femeile nasc la maternități din alte județe și așa mai departe. Și culmea! Spitalul de la Târgu Mureș sau maternitățile din județele învecinate arată mai rău ca la Piatra-Neamț și în unele cazuri au și aparatură mai slabă față de ce avem la Piatra-Neamț.

Pentru o viziune corectă am făcut același experiment cu ”mă duc până la Târgu Mureș” cu persoane din Harghita, un județ mai apropiat de Târgu Mureș și cu un sistem de sănătate mai slab ca la Neamț. Doar un sfert dintre cei cu care am discutat au întrebat dacă e ceva de sănătate.

Așadar, cei care cred că noi exagerăm și suntem prea agresivi cu sistemul de sănătate din Neamț să zică rudelor proprii că lipsește câteva zile ca să se ducă până la Târgu Mureș. Numai așa poate conștientiza că fuga de sistemul de sănătate din Neamț e mai mult decât o realitate.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
18 Comentarii
 1. Vasile spune

  Cred că cei care lăudați Spitalul Județean Neamț nu ați avut rude internate în această instituție și vorbiți doar din auzite.
  Cu mici, foarte mici excepții, 2% în ceea ce privește competența tuturor cadrelor, restul sunt dezinteresați, slab pregătiți profesional, etc.
  Dotarea foarte bună despre care se vorbește nu este utilă nimănui dacă nu știu să interpreteze rezultatele sau să folosească aparatele.
  Toate astea, coroborat cu frumoasele salarii, a se vedea articolul de acum câteva zile, nu fac altceva decât să căutăm spitale cu oameni competenți chiar dacă nu au dotările mult lăudate ale SJ Neamț.

 2. Mugur spune

  Nu numai la P.N
  Sănt șpagari.mergeți la roman să vedeți cum e.

 3. Maria Sfetcu spune

  Haideți să judecăm drept. Problema umană (adică tot personalul medical) este ce-a mai gravă. Sistemul de învățământ este pe butuci de foarte multă vreme, cei care termină studiile în mare parte nu au optat pentru această meserie decât din rațiuni financiare nu umanitare. Și atunci, sistemul creează anomalii cu care noi ne confruntăm zi de zi. Apropo, ați văzut vreo grevă în sistemul sanitar legată strict de condițiile din spitale și de dotarea lor? Vax, totul s-a redus la salarii și sporuri. Iar guvernanții au modificat legile cu abuzurile și mita încât nici nu mai există practic.
  O zi frumoasă tuturor

 4. Valentina spune

  Sunt si persoane carora nu le-au reusit operatiile la Tg Mureș sau au fost tratați superficial si s -au intors la Piatra Neamt unde au fost rezolvati ( chirurgie )

 5. Marius spune

  Nu stiu daca toate criticile si tendintele de discreditare a sistemului medical de la spitalul judetean pe care le abordati sunt profesioniste si constructive. Daca cineva ne ar indemna sa citim doar presa centrala punand la indoiala profesîonalismul jurnalistilor din presa locala ar trebui sa urmam sfatul? Am avut recent nevoie de servicii medicale in spital si pot sa spun ca s au purtat foarte amabil si profesionist cu mine deci nu am ce sa le reprosez ( nu m au purtat aiurea, nu au asteptat si nu am dat spaga). E drept ca mi am asteptat randul si nu am avut pretentia ca ce am eu trebuie tratat cu prioritate in fata celorlalti pacienti. Am respectat pe toata lumea de acolo(medic, asistenta, liftiera etc) si mi s a raspuns cu respect. Hai sa ne uitam si la cat platim din venit pt sanatate si sa nu mai avem mentalitatea ca oamenii de acolo sunt pe banii unui individ si ca el trebuie tratat cu prioritate. Oamenii aia au invatat pe banii lor si timpul lor sa devina medici si nu cred ca avem caderea de ai discredita. Ca sunt si uscaturi, este adevarat, dar trebuie condamnati punctual nu toti. Si o rugaminte la dv.: asa cum ati facut interviuri cu primari din comune, directori de institutii, faceti saptamanal cate o intalnire cu toti medicii (si asistentii sefi)unei sectii in care sa si spuna si ei problemele, parerile,asteptarile, lucruri din viata personala etc. Cred ca ar face bine pt inchegarea unor echipe pe specialitati
  Am impresia ca sunt dezbinati, se lupta care sa fie cotat cel mai bun, se lucreaza unul pe altul pe la spate, se concureaza la tarife si multe alte lucruri care te fac sa nu mai ai incredere in ei.

 6. Stefan spune

  Domnule Iosub, nu exagerati cu nimic!Aveti perfecta dreptate, nu e de stat in spitalul din Piatra Neamt pentru niciun fel de operatie, daca exista posibilitatea transferului.Poate chiar ar trebui facuta o statistica, cati pacienti din Neamt se trateaza in alte spitale din tara , desi ar putea (teoretic) sa o faca in orasul lor…

 7. Ioan spune

  Cine îti da dreptul sau ce dovezi ai ca medicii din Neamt sunt ,,şpagari si macelari”? Nu cred ca la Targu Mures curge lapte si miere, asa s-au obisnuit unii sa treaca muntii. Sunt mai multe optiuni la Bucuresti.

  ADMIN: Nu toti medicii sunt spagari dar prea multi sunt …. intrebati dvs oamenii din jur …

  1. Varga Szandor Andras spune

   Cazurile Buiciuc si Gutu le stii, sau doar crezi ca impresionezi pe cineva ? Vezi ca instantele au arhive . Sau Chetreanu ?

 8. Anonim spune

  Eu am vazut in spitalul din piatra neamț persoane venite de la tg mureș cu probleme mari si rezolvate la P Neamt

  1. Mimi spune

   Ha, ha, ce gluma buna!

  2. Mihai spune

   Când? În visele tale.

 9. legio spune

  De data asta sant alaturi de dta dle Iosub !

 10. Celentano spune

  E perfect adevarat.Doar cu sanctiuni se poate indrepta comportamentul lor.Pai dc. unul ca doctorul Gutu (ortopedul) care a fost prins si CONDAMNAT pt. spaga, a fost reangajat de Spitalul Jud. Neamt imediat dupa condamnare, fiind un spagar notoriu, ce pretentii si indredere sa mai avem?!Pai la ortopedie e de notorietate spaga si nu se ia nici o masura.

 11. Stefan spune

  Păi cum nu. Am avut un accident. Clavicula ruptă. Ajung la radiografie. Clavicula era deplasată mai mai Să străpungă pielea.
  După radiografie.
  Doctor sau ce o fi ăla :Nu ai nimic.
  Eu:Păi cum să nu am nimic, vedeți că osul iese afară….rupe pielea.
  Doctorul sau ce o fi ăla, după ce se mai uită odată:
  Da…Da la radiografie nu a ieșit.
  Ce face orice om normal atunci? Stă în piatra sau caută alt spital?

 12. Vasile spune

  Din păcate așa este.Nevasta a avut o apendicită și au trimis-o acasă și ân următoarea seară au operat-o la urgență la Tg NEAMȚ.Cum trebuia să reacționeze la așa ceva?Păcat pentru că Piatra NEAMȚ este un oraș frumos dar sistemul medical lasă de dorit.

 13. Onelian dalmatio spune

  Gura dumitale adevăr grăiește!

 14. Varga Szandor Andras spune

  Spitalele din Tg Mureș și Cluj sunt pline de nemțenii care își caută de sănătate .
  Iar după cazul Sechel avalanșa e și mai mare .
  Când va fi și autostrada se poate spune că vin zile grele pentru specialiștii nemțeni.

  1. Das Reich spune

   Ha ha ha ce gluma buna! cand o veni autostrada o sa fim totii morti demult. si pacienti si doctori. de batranete.
   noi n am reusit sa facem un drum rapid pana pana la Bacau si tu profetesti c o sa mergi pe autostrada in urmatorii 30 de ani de la tg neamt la tg mures.
   esti suprem!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate