Evadare imposibilă: a trecut de gardul electrificat cu ajutorul unui cadavru

0

Coreea de Nord a fost și rămâne încă scena unor cumplite orori greu de imaginat. Jurnalistul Blaine Harden, corespondent pentru „The Washington Post” a fost cel care a relatat povestea terifiantă a lui Shin, în cartea numită „Evadare din lagărul 14”, singurul nord-coreean născut într-un lagăr de concentrare, care a reușit să evadeze.

Imaginile sinistre înfățișate pe parcursul a celor 224 de pagini sunt de un realism covărșitor, oglinda cruzimii fără margini a unui regim care a reușit să își „câștige” în toată lumea o notorietate sumbră .

Shin a fost torturat de mic : i s-a tăiat un deget pentru că a scăpat o mașină de cusut pe jos, a fost ținut în cârlige deasupra focului, a asistat la execuția propriei familii, după ce el însuși și-a denunțat mama și fratele că plănuiau să fugă. Lupta pentru supraviețuire l-a transformat într-un turnător, capabil de orice pentru un supliment la rația de mâncare.

[…] „I-a văzut murind şi a avut un sentiment de uşurare că nu era el. Era furios pe mama şi fratele lui că doriseră să evadeze” .

Lagărul 14 era „casa” lui, cel mai înspăimântător din cele şase astfel de tabere de muncă din Coreea de Nord, care au adunat sute de mii de prizonieri „iremediabili”, meniţi să fie munciţi până la moarte. Acest sistem a dăinuit pentru o perioadă de două ori mai îndelungată decât Gulagul sovietic şi de 12 ori mai mult decât lagărele naziste.

Shin are 32 de ani în prezent. Trăieşte în Coreea de Sud, la Seoul, şi este singura persoană care a reuşit să evadeze din Lagărul 14 pentru a-şi spune povestea teribilă. A fost martorul principal în cadrul investigaţiei derulate de comisia ONU care a cercetat abuzurile la adresa drepturilor omului din Coreea de Nord. Tot ceea ce speră acum e să își poată șterge amintirile unui trecut dureros.

Atrocitățile încă există, iar pentru cei cărora li se pare imposibil de crezut, cartea poate fi găsită în librării și biblioteci. Noi am citit-o, deși uneori ne-am dori să n-o fi făcut..aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate