Legalizarea canabisului a ajuns la Camera Deputaților

0

O propunere legislativă din 2019 și care a trecut de Senat prevede reglementarea folosirii canabisului și derivatelor acestuia în scopuri medicale. Astfel, este înființată o Agenție care să autorizeze creșterea și vânzarea canabisului și a medicamentelor din această plantă în farmacii, pe bază de prescriptie medicală.

Întregul proces legislativ poate fi urmărit aici – click. Substanța, cu un regim special, ar putea fi administrată sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. 

„Prezenta lege se referă în special la componente precum canabicromenul, canabinolul, acidul canabidiolic, canabigerolul tetrahidrocanabivarinul, care pot avea efecte neuroprotectoare, pot contribui la scaderea in intensitate a anumitor simptome care ii afecteaza pe pacienti, precum durerea cronica (in special in caz de cancer), pot determina creșterea apetitului si reducerea pierderii in greutate asociate cu HIV/SIDA, atenuand simptomele tulburarilor mintale cum ar fi psihoza și sindromului Tourette si simptomele epilepsiei sau ale bolii Parkinson, dar și ale bolii Alzheimer, artritei, astmului, cancerului, bolii Crohn și glaucomului, contribuind, totodata, la reducerea riscului de diabet si obezitate și la atenuarea durerilor menstruale.”, se arată în proiectul de lege.

Legea este în prezent în dezbatere la Camera Deputaților. Guvernul Cîțu a dat aviz negativ proiectului de lege pe 25 martie 2021. Între timp, mai multe organizații militează pentru legalizarea canabisului, nu doar în scop medicinal, ci și în scop recreativ.

Dacă acest proiect de lege va trece de Parlament, pacienții cu boli cronice ar urma să aibă astfel acces în premieră, în România, la tratamente pe bază de canabis. Proiectul de lege a fost depus în anul 2019 în Parlament, după ce a pornit de la inițiativă civică – o petiție lansată de o tânără a cărei mamă a murit de cancer.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate