Mulți salariați de la ApaServ riscă să aibă probleme create de propriul sindicat
Mânați de niște instigatori și acompaniați de unii care nu au auzit în viața lor de ”Manualul național al operatorilor de apă și canalizare”, cei din sindicatul de la ApaServ protestează pentru mărirea salariilor cu 10%, lucru greu de realizat atât timp cât prețul la apă este înghețat în Neamț și nu a fost actualizat nici măcar cu indicele inflației.
Riscul pe care și-l asumă sindicaliștii este ca cei din conducerea companiei să înceapă să aplice recomandările europene prevăzute încă de acum zece ani în ghidul emis de guvern sub numele de ”Manualul național al operatorilor de apă și canalizare”. Mai concret, toate companiile de apă din România sunt îndrumate atât de finanțatorii europeni, cât și de statul român să externalizeze cât mai multe servicii și să își dea afară angajații.
”7.12.1 Se consideră că externalizarea oferă posibilitatea îmbunătăţirii eficienţei şi operativităţii companiilor de apă
deoarece aceasta se va concentra doar pe activităţile centrale şi pe cele care dau un plus de valoare.”, scrie în manualul care învață companiile de apă din România ce să facă și, ca să nu fie dubii, este dat și un exemplu, cel al companiei de apă dintr-un oraș mare din România care a delegat aproape integral serviciile de întreţinere şi reparare către un operator privat, păstrând doar o echipă pentru intervenţii de urgenţă și acesta nu este singurul exemplu.
Faptul că la această oră compania de apă din Neamț nu a dat afară mai bine de jumătate dintre salariați, externalizând multe servicii, se datorează exclusiv factorului politic de stânga, care mai degrabă pierde bani decât să lase oameni fără locuri de muncă.
Cei de la sindicat și unii care se grăbesc să le susțină acțiunile nu înțeleg că normal, corect economic și mai ales pentru a câștiga punctaj la proiectele cu bani europeni, compania ApaServ ar trebuie ca la ora actuală să aibă maxim jumătate din numărul de angajați pe care îi are. ApaServ trebuia să externalizeze până acum o mulțime de servicii, atât dintre cele executate pe teren, cât și dintre cele de prin birouri.
În principiu, tot ce solicită sindicaliștii de la ApaServ este perfect justificat, doar că ei se află în situația în care mulți mai au loc de muncă nu pentru că munca lor este eficientă din punct de vedere economic. Dacă ApaServ ar fi fost o firmă privată, la ora aceasta trei sferturi din cei din birouri erau acasă și cel puțin jumătate dintre cei care lucrează în teren erau în șomaj. Faptul că în plină criză economică și cu prețurile înghețate unii dintre angajați forțează o mărire de salariu, să nu forțeze cumva aplicarea instrucțiunilor de la manual.
Un alt lucru care dă foarte mult de gândit este faptul că dintre toate companiile de apă din România doar sindicatul angajaților de la Neamț cere măriri de salarii. Celelalte sindicate cer doar să nu dea oamenii afară. Cum de doar la Neamț e cu protest în fața companiei sau consiliului județean? Asta vă vom povesti data viitoare.
I.R.
Externalizarea funcyioneaza de multa vreme, cu interni de la Apaserv. Si toata lumea stie si tace. Inclusiv cei care vorbesc la conferinte de presa.