Lectura și scrierea în Europa în contextul digitalizării

0

Colegiul Național „Petru Rareș”, în calitate de partener al Primăriei orașului Saint-Raphaël (Franța), în colaborare cu alți opt participanți din Europa, implementează proiectul „LECTURA ȘI SCRIEREA ÎN EUROPA ÎN CONTEXTUL DIGITALIZĂRII”, cu o durată totală de 24 luni (2014-2016), un proiect Erasmus +, Proiecte de parteneriat strategic 014-1-FR01-KA200-008658.

În perioada 19-20 mai 2015, se desfășoară la Piatra-Neamț momentul-cheie nr. 2 al proiectului, pe tema: Suporturi tradiționale și moderne în promovarea patrimoniului cultural din județul Neamț, în zilele noastre.

Activitățile primei zile – 19 mai 2015 – se concentrează pe descoperirea teritoriului cărții românești, a primelor texte imprimate la Mănăstirea Neamț și a primelor texte religioase evreiești din patrimoniul orașului Piatra-Neamț și se derulează în două locații: Mănăstirea Neamț și Sinagoga din Piatra Neamț.

Cea de-a doua zi – 20 mai 2015 – este dedicată conferințelor, atelierelor și mesei rotunde ce dezbat tematica proiectului, sub titlul „Hommo zappiens. Cartea, încotro ? Între carte clasică și carte digitală. Ce aleg scriitorii? Dar editorii? Ce aleg bibliotecile publice?”. Manifestările vor avea loc la Biblioteca Judeţeană G. T. Kirileanu și la Sala de conferințe a Hotelului Central Plaza. Invitat de onoare : Institutul Francez din Iaşi.

Ziua de 21 mai este ziua întâlnirii transnaționale, dedicată discuțiilor între coordonatorii de proiect din fiecare țară parteneră.

În elaborarea proiectului, ipoteza de la care s-a plecat a fost aceea că, în era digitalizării, societatea noastră traversează o eră de mutații fără precedent. E vorba de o revoluție culturală planetară care ne privește pe toți, care are impact asupra tuturor sectoarelor de activitate ale societății. Apar următoarele întrebări: Cum ar trebui predate lectura și scrierea pentru ca ele să integreze evoluțiile recente? Ce este de făcut pentru a diminua rata abandonului școlar, cum să luptăm împotriva analfabetismului, a decalajelor între indivizi, ca să favorizăm inserția profesională ? Cum putem anticipa aceste schimbări în mediile culturale și educative ?

Proiectul are ca și obiective:

Abordarea inovatoare a problematicilor evocate pentru a găsi răspunsurile cele mai adaptate.

Crearea unei sinergii între toți partenerii pentru ca propunerile lor să capete greutate.

Experimentarea, cu tipuri diverse de public, tineri în special, și prin mobilități de liceeni, a noilor practici de lectură și scriere. Antrenarea acestora de a acționa în proiect ca cetățeni europeni.

Partenerii proiectului sunt Primăria din Saint-Raphael, Asociația « Les Ailes du Vent »,Asociația Maltae (Mémoire A Lire, Territoire A l’Ecoute), Confluences & Europe, Centrul de Lectură din Graz (Austria), Casa Cărții din Bruxelles, Liceul Zsp din Pelplin (Polonia), Liceul Golf Hotel din Hyeres, Liceul Antoine de Saint-Euxpery din Saint-Raphael. rares-proiect

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate