Directorul spitalului din Piatra Neamt , domnul Lazar a refuzat o propunere de asociere ce presupunea dotarea spitalului cu un tomograf de ultima generatie si a ales sa faca o licitatie prin care externalizeaza serviciile medicale CT catre o firma privata ce va primi miliarde de lei de la spital . Chiar nu se gaseste nimeni sa il ia la intrebari pe acest individ ?

2

ct-64

Peste câteva zile, dacă nu se găsește niciun om cu scaun la cap ca să facă ceva, se vor adjudeca la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț două licitații, care mai de care mai năstrușnică. Vorbim despre scoaterea la licitație a serviciilor de CT ( computer tomograf )  și, separat, a serviciilor RMN pentru pacienți. Totul pare ok la prima vedere însă daca te apropii duhnește a bașcalie fata de banul public.

– În primul rând, licitațiile sunt „justificate” pornind de la o minciună: se spune că cei de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț plătesc investigațiile CT și RMN. Nimic mai greșit! Banii primiți pentru un pacient sunt aceiași chiar dacă pacientul are 10 investigații CT și RMN sau nicio investigație de acest tip. Banii de la CJASN vin în funcție de gradul de complexitate a cazului și nu în funcție de numărul investigațiilor. Myth busted! Oare nu știau cei care au scos la licitație aceste servicii? Nu contest necesitatea contractării acestor servicii însă, după cum voi arăta mai jos, sunt și alte soluții mai puțin costisitoare pentru spital. Și apoi, cine zice că avem nevoie de RMN-uri de atâtea miliarde, când Casa de Asigurări de Sănătate nu a contractat cu firma respectivă anul trecut nici 10% din ce vrea să contracteze acum conducerea interimară?

– În al doilea rând, serviciile CT sunt împărțite pe loturi. Adică există posibilitatea ca investigarea capului să fie câștigată de firma x și cea a toracelui de firma y. Posibilitatea nu doar că există, dar cunoscătorii știu că este chiar foarte posibilă. Firma x este în spital iar firma y are sediul ceva mai departe, în oraș. Acum să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim că vine victima unui accident auto la UPU. Săracul accidentat s-a lovit la cap și la torace. Cum procedăm conform logicii celor din conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț? Ei bine, mergem cu pacientul la firma x, facem CT de craniu, apoi suim pacientul în mașină și-l ducem la firma y, în oraș, unde facem CT de torace. Nu-i așa că-i demn de Mr. Bean sau de Stan și Bran? Sau să spunem că nu-i urgență cazul și e vorba de un pacient oncologic. Medicul recomandă CT la cap, torace și abdomen pentru că vrea să caute metastaze și/sau punctul de plecare al unui cancer. Facem la firma x capul, îl plimbăm până la firma y și facem toracele și pentru abdomen trimitem eventual pacientul la firma z din Roman, pe care nu o împiedică nimeni să nu participe și să mai și câștige licitația. Caiet de sarcini făcut cu picioarele… Se putea face lotizarea pe surse de finanțare. Astfel, un lot ar putea să se refere la investigații pentru UPU, alt lot la investigații pentru pacienții cronici și un alt lot pentru investigații în ambulator. Aceasta ar fi împărțirea logică și perfect legală, care ar permite și identificarea clară a surselor de finanțare dar și o organizare mai bună a serviciilor CT în beneficiul pacienților. Nu și după capul lor…

– În al treilea rând, tocmai am aflat că spitalul avea variante mult mai bune pentru a rezolva problema cu CT-urile. Ei bine, acum vreo două săptămâni, conducerea spitalului a primit o ofertă de la o firmă care le propunea o asociere pentru achiziționarea unui CT cu 64 de slice-uri. Adică un fel de Rolls Royce pe lângă roaba pe care o avem acum la spital. Firma venea cu aparatul și spitalul venea cu spațiul și cu personalul. Mai departe, fiind vorba despre o asociere, se negociau procentul din venituri care ar fi mers la spital și cel care ar fi mers la privat. Ei bine, comitetul director interimar a zis nu. Ei preferă să dea bani lui x și lui y în loc să aibă o asociere pentru achiziționarea unui aparat cu care, mai apoi, ar putea chiar să câștige bani de la Casa de Asigurări făcând contract pentru servicii radiologice în ambulatoriu. De ce au respins această ofertă? Pentru că o parte din bani s-ar fi întors la spital sub formă de venituri proprii și s-ar fi putut obține mai mulți bani pentru spital de la CJASN? De ce nu au dispus o cerere de oferte pentru a vedea dacă nu cumva sunt și alți investitori dispuși să se asocieze cu spitalul, poate chiar în condiții mai bune? De ce să nu fie spitalul măcar coproprietar la un CT de ultimă generație? De ce să meargă spitalul până la capăt pe un caiet de sarcini inept cu două licitații (CT + RMN) care pot candida cu succes la culmea managementului „performant”?
Daca domnul Tarata sufla in borș numitului Lazar poate totusi se sesizeaza cineva pe lumea asta ca la spitalul din Piatra Neamt tocmai se va intampla o licitatie care va scoate bani din bugetul spitalului asta in conditiile in care Lazar tine ascunsa de aproape o luna de zile o propunere de asociere care va aduce bani in spital și va oferi aceleași servicii dar la o calitate mai buna .
In curand va vom prezenta si propunerea de asociere respinsa si ascunsa de ochii lumii de domnul Lazar si cu o zi inainte de licitatie va vom spune si cine sunt castigatorii deoarece caietul de sarcini miroase de la o posta a facatura.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. gigi spune

    inainte cand nu erau tomografele astea „performante ” era buna si roaba, ca facea toti pacientii din judet (roman , bisericani ) . si a salvat multe vieti , dar ce sa faci din pacate traim niste vremuri in care banii vorbesc…

  2. oana spune

    ROABA de la Spitalul judetean Neamt asa cum o numiti voi ,merge de 15 ani in continuu si a facut mii de pacienti care au plecat din <> cu rezulatate si sau operat in clinici .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate