Laurențiu Crețu, vârful de lance al opoziției din Consiliul Județean Neamț (INTERVIU VIDEO)

0

Laurențiu Crețu, consilier județean USR Neamț, este în prezent vârful de lance al opoziției din CJ Neamț. Dincolo de partea de opoziție, Laurențiu Crețu s-a mai remarcat și cu un proiect bine primit în plenul Consiliului Județean, reprezentând un prim pas spre normalitate în angajările funcționarilor publici.

Este vorba de un acord cadru între UAT Neamț și Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) care reglementează modul în care concursurile de desfășoară pentru a se obține un post de funcționar public în județul Neamț. Sistemul electronic pus la dispoziție de ANFP face aproape imposibilă „măsluirea” acestor examene prin subiecte extrase aleator dintr-o aplicație și termenul scurt, de câteva minute înainte de inițierea concursului propriu-zis. Detalii aici.

În cadrul instituției, rolul opoziției politice este deosebit de important pentru asigurarea echilibrului democratic, transparenței și responsabilității în procesul decizional. Laurențiu Crețu, deși aparent cam singur împotriva tuturor după ce PNL s-a cam înmuiat, și-a asumat rolul de oponent în Consiliul Județean Neamț și prin intermediul interpelărilor, întrebărilor și dezbaterilor lansate, încearcă să aducă în discuție aspecte critice sau decizii cu potențial de impact negativ asupra comunității.

„Fac opoziție la proiectele cu care eu nu sunt de acord și la proiectele la care îmi dau seama că populația județului, care m-a mandatat să o reprezint, nu ar fi de acord. Spre exemplu, noi nu suntem de acord să facem un gard de 450 euro/metru liniar și apoi să fim amenințați de președintele de CJ Neamț că în final prețul va fi mult mai scump. Nu cred că va fi mai scump, spun public că voi trimite o scrisoare și premierului Ciolacu, mi se pare o sumă exorbitantă. Nu îl acuz pe președintele CJ Neamț că ar avea vreun beneficiu din acest proiect, dar lasă proiectele uneori să treacă pe lângă el.”, spune Laurențiu Crețu, în susținerea ideii că gradul de îndatorare a județului Neamț este în jur de 30% și e nevoie de multă înțelepciune pentru chibzuirea banului public. Din punctul său de vedere, prioritare ar trebui să fie investițiile în educație și sănătate.

În anii pe care i-a petrecut în calitate de consilier județean, Laurențiu Crețu a avut ocazia să observe cum funcționează sistemul bugetar, mai ales că vine din mediul privat și are un termen de comparație. În opinia sa, la stat există și oameni care nu muncesc, dar sunt mai favorizați decât cei care muncesc și în locul lor, iar inechitățile ar trebui corectate mai ales în cadrul structurilor subdimensionate, dar cu responsabilități foarte mari.

„În orice departament în cadrul unei structuri bugetare există oameni care muncesc și oameni care nu muncesc. O proporție pe care eu o văd ar fi de 20% cei care nu muncesc și 80% care trebuie să muncească și pentru cei 20%. De aici apar și eventuale conflicte într-un birou pentru că unii sunt răsplătiți, iar alții nu sunt răsplătiți chiar dacă muncesc mai mult decât colegii lor. Ar trebui să se facă o alegere între cei care ar trebui să rămână și cei care ar trebui să meargă acasă. De asemenea, sunt și aparate subdimensionate, în care sunt foarte puțini inspectori și nu fac față volumului mare de lucru.”, a precizat Laurențiu Crețu.

Tot în ceea ce privește Consiliul Județean Neamț, Laurențiu Crețu spune că nu prea „s-a descoperit apa caldă” și că majoritatea proiectelor sunt făcute ca o consecință a unui context anume, lipsindu-le inițiativa care chiar să schimbe ceva în bine. Cu toate acestea a amintit de trei proiecte pe care le-a apreciat pentru impactul pe care l-ar putea aduce în județul Neamț. Și pentru a demonstra că opoziția poate juca și fair play, a numit chiar două proiecte inițiate de fostul președinte al CJ Neamț pe care le apreciază, însă e circumspect în privința finalității lor din cauza anvergurii și costurilor mari: „Ținutul lui Creangă” și „Porțile Neamțului”. Bineînțeles, pe această nișă a inclus și proiectul al cărui inițiator a fost, cel cu ANFP, explicat anterior.

Oricât de incomodă ar fi, prin exercitarea datoriei sale de control și supraveghere, opoziția contribuie la o guvernare mai transparentă, mai responsabilă și mai orientată spre nevoile cetățenilor. Bine ar fi să existe mai mulți oponenți politici de tip Laurențiu Crețu în Consiliul Județean Neamț căci, până la urmă, asta înseamnă democrația. E impostant însă și ca opoziția să rămână onestă și în slujba cetățeanului și să nu blocheze abuziv proiectele care chiar sunt în beneficiul oamenilor doar de dragul de a juca politic.

VIDEO FACEBOOK:

VIDEO YOUTUBE:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate