La Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ ,Expoziţia de sculptură şi desen – Nicolae Fleissig şi Maxim Dumitraş

0

logo

În perioada 28 iulie – 1 septembrie 2015, în sălile Muzeului de Artă din Piatră Neamţ sunt expuse lucrările de sculptură şi desen, realizate în perioade recente de creaţie de doi artişti, aflaţi pentru prima oară, cu o expoziţie personală în faţa publicului nemţean.
Vernisajul care a avut loc pe 28 iulie cu prezenţa artiştilor expozanţi şi a prietenilor din Iaşi, Bacău, Bistriţa-Năsăud şi Piatra-Neamt, a transformat proiectul organizat de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Muzeul de Artă Comparată din Săngeorz-Băi, într-un eveniment de excepţie, receptat cu mult interes de iubitorii de artă.
Nicolae Fleissig s-a născut la Targu-Mures şi a trăit în Piatra-Neamţ, unde a descifrat tainele sculpturii în atelierul lui Clement Pompiliu (1923-1985).A absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti şi din 1982 trăieşte în Franţa. Încă din timpul şederii la Piatra Neamţ, s-a remarcat printr-o activitate artistică impresionantă, fiind iniţiatorul simpozionului de sculptură monumentală din 1979, la finalizarea căruia, oraşul a fost înzestrat cu lucrări monumentale valoroase. Tot atunci, Nicolae Fleissig a donat muzeului trei lucrări de sculptură în piatră (Maternă, Tors, Portret), una dintre ele fiind expusă permanent.
Artistul a semnat multe expoziţii personale deschise pentru public în Franţa, Spania, Belgia, Luxemburg şi România. A participat la expoziţii de grup şi simpozioane de sculptură în Israel, Turcia, Egipt, Albania, Grecia, Spania şi România. Lucrările sale, realizate în perioada 1973-2015 pot fi admirate în toate colţurile lumii.
Maxim Dumitraş, născut la Sângeorz-Băi a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi este fondatorul şi directorul Muzeului de Artă Comparată din localitatea natală. Artistul este legal afectiv de Piatra-Neamt, datorită prieteniei cu Nicolae Fleissig şi a participărilor la câteva ediţii ale Bienalei Naţionale de Artă Plastică „Lascăr Vorel”.
Activitatea artistică a lui Maxim Dumitraş este deosebită, concretizându-se cu multe expozitii personale în ţară (Iaşi, Timişoara, Bacău, Bistriţa) şi în străinătate (Franţa, Germania, R.Moldova). A participat la Simpozioane de sculptură în România, Rusia, Turcia, Egipt, Franţa şi Spania, şi a primit premii în expoziţii naţionale importante.Este remarcabilă şi activitatea de coordonare a Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, aşezământ fondat de Maxim Dumitraş, ca un loc al comunicării, cercetării şi creaţiei artiştilor, care pune în dialog direct tradiţia cu manifestările culturale contemporane, fiind mai mult decât o instituţie de conservare şi valorificare a patrimoniului.
Aici s-au iniţiat multe simpozioane de artă, între care şi cel care a născut parteneriatul între sculptorii complementari ca viziune artistică, care semnează expoziţia de la Piatra-Neamţ.

1 2 3

Muzeograf Violeta Dinu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate