La CJ Neamt s-a discutat despre oportunitatea instalarii unui scut anti-grindina in Neamt

1

Joi, 20 octombrie, la Consiliul Judetean Neamt a avut loc o discutie intre presedintele CJ Neamt cu o delegatie de experti din Republica Moldova condusă de Ion Garaba, directorul Serviciului Special pentru Influente Active asupa Proceselor Hidrometeorologice din R. Moldova. Scopul intalnirii a fost oportunitatea instalării unui scut anti-grindină în judeţul Neamţ. La întâlnirea au participat şi reprezentanţi ai Direcţiei Agricole dar şi ai unor firme cu profil agricol din Judeţul Neamţ.


Experţii din Republica Moldova au precizat că, în acest moment ei aplică metodele de protecţie anti-grindină şi de provocare artificială a precipitaţiilor pe o suprafaţă de peste 1.400.000 de hectare din stânga Prutului şi au dat detalii despre tehnologia aplicată (tehnică rachetară bazată pe rachete sol-aer “care trimit reagenţi ce influenţează evoluţia norilor”).

Au fost analizate costurile instalării infrastructurii de acţiune rachetară şi de întreţinere ulterioară şi, prin comparaţie, daunele mult mai mari care sunt provocate culturilor agricole de evenimentele meteorologice nedorite.

Date fiind atribuţiile legale ale Consiliului Judeţean Neamţ dar şi faptul că un astfel de sistem poate fi implementat pe o suprafaţă minimă ce depăşeşte de câteva ori pe cea a judeţului Neamţ, preşedintele Vasile Pruteanu a concluzionat că o asemenea investiţie poate fi susţinută (aşa cum se întâmplă în ţări cu tradiţie în intervenţia asupra proceselor hidrometeorologice) nu de administraţia locală ci de cea centrală.

Voi face, direct şi indirect cu sprijinul parlamentarilor nemţeni lobby la Guvern şi la Ministerul Agriculturii pentru analizarea acestei oportunităţi şi pentru sprijinirea implementării acestei tehnologii. Specialiştii agricoli din Neamţ sunt efectiv încântaţi de posibilitatea ca riscul afectării culturilor de către grindină să fie sensibil diminuat şi, de asemenea, de posibila provocare artificială a ploilor. Costurile investiţiei sunt incomparabil mai mici cu valoarea pagubelor provocate de grindină sau de secetă. E un proiect care merită aplicat.”, a precizat Vasile Pruteanu.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Ciprian spune

    Bine ca basarabenii au asa ceva si agricultorii nemteni se roaga cu ochii la cer… Parca la un moment dat cheltuise si domnul premier Nastase o groaza de bani pentru un proiect similar la Ploiesti. Banii s-au dus pe apa sambetei si proiectul … ciu-ciu (ciu-ciu e o expresie chinezeasca)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate