Cat de penala poate sa fie Directia de Sanatate Publica Neamt ?

13

Directia de Sanatate Publica Neamt este institutia in pixul careia sta aplicarea legii in cazul constructiei ce blocheaza iluminatul natural al Gradinitei nr. 9, Piatra Neamt. Raspunsul primit de la DSPN este socant si incalca flagrant si exagerat de evident legile in vigoare .

Noi intelegem perfect presiunile la care sunt supusi cei de la DSP, cunoastem si conducerea acestei institutii si avem convngerea ca sunt oameni deosebiti in aceste posturi dar chiar asa, sa semnezi hartii care incalca legea in asa hal, nu ne asteptam. Oare acesti oameni care semneaza asemenea acte nu realizeaza ca se poate deschide oricand un dosar penal pe numele oricaruia dintre ei? Oare nu isi dau seama ca daca nu se deschide un dosar penal astazi, mai devreme sau mai tarziu roata se invarte si vor trebui sa raspunda pentru aceste semnaturi?
Noi  aplicam prezumtia de nevinovatie si ne permitem sa presupunem ca DSP Neamt nu cunoaste legislatia Romaniei si are angajati atat de slab pregatiti incat fac astfel de greseli fara rea-vointa, motiv pentru care le explicam public cum stau lucrurile:


Recomandam celor de la DSP sa mai citeasca inca o data  legile in vigoare cu actualizarile la zi, adica: ORDIN Nr. 536 din 23 iunie 1997, Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 862/2001*, abrogat prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 235/2002; Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 235/2002; Hotărârea Guvernului nr. 88/2004; Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1028/2004; Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1136/2007; Ordinul ministrului sănătăţii publice şi al ministrului transporturilor nr. 18/443/2008. Nota Direcţiei Generale a Medicinii Preventive şi de Promovare a Sănătăţii nr. 27.292 din 19 iunie 1997, Legea nr. 95/2006; Hotărârea Guvernului nr. 862/2006; Ordinul ministrului sanatatii nr. 1030/2009 si NORME DE IGIENĂ ŞI RECOMANDĂRI privind mediul de viaţă al populaţiei. In cazul in care in timpul lecturii legislatiei , celor de la Directia de Sanatate Publica Neamt , le scapa esentialul le dam noi cateva citate care sunt exagerat de clare si neinterpretabile.

Anexa1, Cap.1, Art. 2. N. IGIENĂ ŞI RECOMANDĂRI privind mediul de viaţă al populaţiei spune ca :
„Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc. – EXPLICATIE: incapere de locuit se refera la spatiile in care stau oameni , incepand cu bucataria si terminand cu sala de clasa si inca un amanunt …. copii sunt tot oameni .
Anexa1, Cap.1, Art. 15. N.I. privind mediul de viaţă al populaţiei :
„Unităţile care, prin specificul activităţii lor, necesită protecţie specială (spitale, centre de sănătate, crese, GRADINITE, şcoli, biblioteci, muzee etc.) se vor amplasa în aşa fel încât să li se asigure o zonă de protecţie de MINIMUM 50 M faţă de locuinţe, de arterele de circulaţie sau de zonele urbane aglomerate.”

Explicatia cu acordurile de vecinatate este un afront adus inteligentei nemtenilor. Acordul de vecinatate dat de Scoala nr. 3 a fost intr-o forma de genul „Suntem de acord cu vecinatatea, cu respectarea tuturor legilor in vigoare”, dar se pare ca la DSP legile Romaniei au caracter facultativ. Si chiar daca ar fi fost de acord Scoala nr. 3 , Basescu si Obama sa se faca langa gradinita un depozit de deseuri chimice, asta nu inseamna ca ar fi fost un acord de vecinatate legal.

Un lucru este clar: LEGEA ESTE INCALCATA FLAGRANT, iar cei de la DSPN care ar trebui sa aplice legea o incalca si aproba incalcarea ei. Este atat de evidenta penalitatea starii de fapt, incat nici daca ar convinge soarele sa isi schimbe pozitia pe cer si sa treaca pe sub gradinita, tot nu ar obtine unghiurile necesare pentru a se respecta normele de insorire.
In final, ii  rugam insistent pe cei de la DSPN sa reanalizeze mai atent acest subiect si, in urma sugestiilor de lectura legislativa date de noi, pentru binele si sanatatea copiilor din acea gradinita si nu in ultimul rand pentru neinceperea unei urmariri penale, sa faca lucrurile pentru care sunt platiti si sa ia masurile care se impun pentru a se respecta  legislatia Romaniei .
In ce hal de degradare umana am ajuns ca sa permitem  lucruri ce afecteaza sanatatea si confortul unor copii nevinovati ?

Completare Art : 12.00 – 22-10.2011
Deoarece am constatat interpretari etnobotanice ale legilor mentionate si ale terminologiei ne vedem nevoiti sa aducem urmatoarea completare :

„Normele de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor”

ARTICOLUL 3.

(1) Amplasarea unitatilor pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor se va face cu respectarea normelor privind protectia sanitara fata de nocivitati – in zone ferite de surse de poluare a atmosferei si de zgomote, in afara arterelor de mare circulatie – avand orientarea ferestrelor salilor de grupa sau de clasa si ale amfiteatrelor spre sud, sud-est, sud-vest, est sau vest, in functie de zonele climatice. Intre cladirea unitatii si accesul in curtea acesteia va fi prevazut un spatiu verde cu latimea de minimum 25 m, cu rol si in reducerea influentei zgomotului stradal.

ARTICOLUL 4.

(1) Unitatile pentru anteprescolari (crese, leagane) si pentru prescolari (gradinite, case de copii) vor fi prevazute cu incaperi pentru primire (filtru-vestiar), situate la fiecare nivel al cladirii, iluminate si ventilate natural si dimensionate astfel incat sa se evite aglomerarea la orele de varf (primire, plecare).

ARTICOLUL 11.

(1) In incaperile destinate activitatii copiilor si tinerilor se va asigura un iluminat natural direct, cu un raport luminos de 1/4 – 1/5, iar in cele pentru odihna acestora de 1/6 – 1/8. In salile de desen si in ateliere raportul luminos va fi de 1/3.
(2) La locul de activitate se va asigura primirea luminii din partea stanga. Se va evita reducerea iluminatului natural prin obstacole exterioare, perdele sau prin culori inchise folosite la zugravirea interioarelor.

Iosub Robert

sondaj ziar piatra neamt

whatsapp ziar piatra neamt

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
13 Comentarii
 1. raluca spune

  privind articolul, cititnd adresa pe care ati postat-o si vazand comentariile, am observat, ceea ce poate sa o faca oricine, ca, DSP a acordat asistenta in sanatate poublica undeva in luna mai 2011, iar Primaria a amendat constructorul pentru ca nu respecta proiectul acum, in octombrie 2011. Este foarte clar ca la acel moment erau respectate toate normele, inclusiv cele de insorire, intrucat la acea data nu exista decat un proiect! Deci, nu vad de ce sa raspunda cineva, pentru ceva ce nu se face vinovat! Cei care trebuie sa raspunda, iata ca au si fost amendati si probabil vor trebui sa refaca acea parte de constructie.

  ADMIN : Cand am sesizat primaria ca acea constructie nu respecta legea , am sesizat si DSPN si amandoua institutii au fost in control sa vada ce este in teren . Primaria a constatat ca treaba e putreda si a reactionat iar DSPN a raspuns ca totul este frumos contrazicand nu numai legea ci si constatarile celor de la Primaria Piatra Neamt .

 2. popa gheorghe adrian spune

  Multe dosare si cauza sunt conotate ca „flagrante”…ia cineva vreo masura? In orasul Piatra Neamt garantat nu se ia si nu se va lua vreo masura decat cu permisiunea si sub stricta supraveghere a lui „ZEUS”. In loc sa va vedeti de treburile voastre va ocupati timpul cu comentarii. Pot fi 2000 de comentarii, rezultatul e acelasi. Dar daca vor fi 2000 de oameni bine organizati…si intelegeti la ce ma refer…lucrurile se pot schimba.
  Dan Puric a spus” Nu eu trebuie sa ma schimb, societatea trebuie schimbata”…pana se va auzi si la urechile noastre dar cel mai important pana mintea noastra va decela si va avea intelepciunea si ratiunea sa judece aceasta „maxima”, noi vom fi oale si ulcele

 3. Parinte spune

  Nu va mai deranjati cu explicatii , doar cine este prea prost poate sa zica ca nu e clar ce s-a intamplat la Garadinita nu. 9 .

 4. Valentin N. spune

  Voi nu stiti cu cine va puneti !!!! Nimeni din Piatra Neamt nu are voie sa incurce acea constructie .

 5. dihorul spune

  Alo! Tovarasi! asezati-va linistiti la locurile voastre! nimeni nu va pati nimic. Cainii latra, ursul, merge.Nu se cunosc multe aspecte ale acestei afaceri.

 6. AVOCAT spune

  Nu va bagati pe taramuri necunoscute . Ramaneti la corectura gramaticala .
  DSPN este raspunzator pentru respectarea Normelor de insorire , PUNCT

 7. mihai spune

  revin !
  daca tot cenzurati de ce nu cenzurati titlul articolului?
  penal e un cuvint cu multe conotatii si sunt sigur ca nu va referiti strict juritic la acest cuvint .
  dupa parerea mea ar trebui sa va cenzurati mai intai intern si apoi comentariile cititorilor.
  eu……..sunt lamurit……..mult….. pt un nimic!
  asta da presa!

  ADMIN : Aveti o problema ….. va imaginati cenzuri . Daca cumva , prin reducere la absurd scrieti ceva civilizat si nu apare va rugam sa ne contactati la info@ziarpiatraneamt.ro si sa ne dati detalii sa vedem unde este problema .

 8. mihai spune

  daca sunteti un ziar transparent de ce cenzurati comentariile?
  imi pare rau dar cred ca mai aveti de lucrat la capitolul „transparenta”.
  din punctul meu de vedere sunt lamurit si ca un comentariu am print scrinul articolelor pe care le-am trimis si as vrea sa le vad pe site nu in asteptare. multumesc.

  ADMIN : Nu inteleg ce vreti sa spuneti . Nu vad nici un comentariu cu numele dumneavoastra cenzurat .

 9. mihai spune

  domnule sau doamna avocat nu ati invatat despre articolul hotarit ? se scie corect „lasati copiii „.iar vis-a-vis de respectarea proiectului vina este in totalitate a constructorului nu a unei institutii mrdicale.(parerera mea )

 10. AVOCAT spune

  Legile sunt interpretabile in Romania iar in aceasta speta va garantez ca nu exista nici o interpretare care sa permita constructia unei cladiri care sa umbreasca fatada unei institurii de invatamant prescolar .

 11. cititor piatra neamt spune

  DAR ASTA E O ALTA DISCUTIE! DACA AU FOST AMENDATI PENTRU CA NU RESPECTA PROIECTUL, INSEAMNA CA LA MOMENTUL EMITERII ORICARUI AVIZ, DIN PARTEA ORICAREI INSTITUTII, CORESPUNDEAU TUTUROR CERINTELOR!
  ATI REDAT PREVEDERI CARE STIPULEAZA CLADIRI DESTINATE LOCUINTELOR!!! ORI GRADINITA NU ESTE LOCUINTA! ACOLO SE STA DOAR TEMPORAR!!

  ADMIN : Aveti dreptate spatiile de locuit nu pot fi decat permanente . In regatul Piatra Neamt nu exista spatii de locuit temporare . De ce nu incercati sa comentati si cu voce tare poate in acest mod reusiti sa va auziti ?
  Dupa cum spuneti dvs. nici un hotel sau pensiune nu e spatiu de locuit sau locuinta temporara , nici caminele de batrani , spitale , etc …deci ne putem apuca de zidit baraje in fata acestor cladiri in care locuiesc oameni pentru ca …… na spatiu de locuit in acceptiunea dumneavoastra nu inseamna locuinta decat daca e permanenta iar locul unde sunt cazati micutii nu sunt „Incaperi de locuit” in care sa fie soare ” o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic ” .
  LOCUÍNȚĂ, locuințe, s.f. Loc. casă, construcție în care locuiește sau poate locui cineva; domiciliu. [Var.: (înv.) lăcuínță s.f.] – Locui + suf. -ință.
  LOCUÍNȚ//Ă ~e f. Casă, încăpere în care se locuiește. [G.-D. locuinței; Sil. -cu-in-] /a locui + suf. ~ință
  DECI cam orice loc in care locuieste cineva se cheama spatiu de locuit si sa vezi minune spatiu de locuit inseamna locuinta .
  Eu va propun sa mai avem putina rabdare pentru ca cei in masura sa se pronunte o vor face foarte repede iar daca dumneavoastra sau cei invinuiti vor sa explice cum e cu insorirea asteptam cu nerabdare sa le luam un interviu chiar in incinta gradinitei de fata cu parintii copiilor si sa le dam ocazia sa ne faca de ras si fata de cititorii nostriu si fata de parintii micutilor . Dar asta nu se va intampla niciodata pentru ca si dumneavoastra si ei stiti clar ca lucrurile sunt exagerat de evidente .

 12. AVOCAT spune

  Cititorule fara nume de ce nu te duci sa faci comentarii in fata copiilor de la gradinita ? Tie nu iti este frica de loc de Dumnezeu ?
  „Lasati copii sa vina la mine” nu inseamna „Lasati copii pe intuneric”

 13. cititor piatra neamt spune

  din textele de acte normative redate in articol, rezulta ca amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa asigure insorirea acestora, ori in cazul de fat nu este vorba de amplasarea vreunei LOCUINTE!
  Al doilea articol de lege prevede ca amplasarea gradinitelor se face astfel incat sa li se acorde o zona de protectie de minim 50 m fata de locuinte! Gradinita exista deja si ea ar fi trebuit sa fie amplasata corect. Pentru asta cine se face vinovat?? Ca nici gradinita nu e corect amplasata! iar faptul ca are acordul vecinilor, nu ii absolva de nicio vina pe acestia ca si l-au dat fara sa se gandesca la urmari!
  Si in acest caz, daca e sa se caute vinovati, atunci trebuie sa cautati in alta parte dragi ziaristi!

  ADMIN : Spatii de locuit se refera la gradinita si in alta ordine de idei nu suntem noi o mare echipa de juristi iar inainte de a cere punctul de vedere de la DSP am consultat cativa juristi si normal , pe cineva de la Ordinul Arhitectilor .
  Iar hilar este ca desi DSP nu a vazut nimic in neregula pe cealalta parte Primaria Piatra Neamt a amendat constructorul si a emis o somatie prin care trebuia daramata o bucata din cladire pe motiv ca nu a respectat proiectul care se incadra in normele de insorire .
  Noi nebuni , juristii prosti , arhitecti habarnisti iar primaria pe dinafara …… chiar toata lumea e nebuna si DSPN are dreptate ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate