La Borlești nu se închide nicio școală

0

Școlile din comuna Borlești se comasează, adică, în loc să mai aibă fiecare școală câte o conducere plătită din bani publici, vor avea mai multe școli aceeași conducere. Acest lucru nu afectează cu nimic elevii și procesul educațional.

În mod rău intenționat s-a lansat ipoteza că s-ar închide o unitate de învățământ în Borlești, când de fapt chiar s-a mai înființat una. Doar se mai taie din directori, că erau prea mulți.

Acest gen de comasări sunt solicitate anual de Inspectoratele Școlare din toată țara și la nivelul tuturor localităților s-au făcut astfel de comasări, cum ar fi de exemplu Școala nr. 2 din Piatra-Neamț a fost comasată cu școala din anexa Văleni și directorii de la școala din Văleni au fost trimiși înapoi la catedră. Deci, nici măcar nu își pierde nimeni locul de muncă, ci doar rămâne profesor fără ”grade” de director.

Pe tema adresabilității către consiliul local nu am avut timp să documentam temeinic problematica pentru a emite o părere avizată. Unii spun că prima oara cere comasarea Inspectoratul, primarul propune o formă de comasare, apoi tot Inspectoratul decide forma corectă după care consiliul local aprobă noua rețea școlară. Alții spun că primarul propune ca HCL noua rețea și apoi o trimite la avizat la Inspectorat. Datorită acestor divergențe de opinii și timpului prea scurt pentru un răspuns oficial de la Inspectorat, ne abținem de la comentarii pe această temă. Vom reveni când vom avea un răspuns oficial.

Pe fondul acestor informații care au circulat în spațiul public care susțin că în comuna Borlești „se desființează o școală”, primarul Vali Puică a emis un drept la replică prin care aduce clarificări, pe care îl redăm mai jos:

Dragi părinți, mă adresez dumneavoastră, care ați trăit odată cu mine realizările privind educația în comuna noastră. În decursul celor 3 ani de zile, am avut și continuăm să avem succese pe deplin. Grădiniță nouă Borlesti (de la temelie ), școala Mastacăn, reabilitată și modernizată la standarde europene, grădinița nr. 3 de la Ruseni (Balanu) reabilitată si modernizată, copii cu rezultate bune premiați, tabere, excursii etc.

Vă întreb: după toate aceste satisfacții, cum aș putea eu să cer închiderea unei școli? Cum puteți crede așa ceva? 

Nu se va închide nici o școală. Mai bine zis reducem din cheltuieli, așa cum s-a făcut cu școala Mastacăn. Numărul de elevi a scăzut, cheltuieli nejustificate ș.a. Vorbim de personalul didactic. Mulți directori la puțini copii. Atât copiii, cât și părinții nu vor avea cu nimic de suferit. 

Și ce e mai important, acest lucru a fost cerut de către Inspectoratul Școlar Județean Neamț pentru reducerea cheltuielilor.

Mai jos vă atașez adresa primită cu procesul de reorganizare al unităților școlare. 

Pentru cei care scriu și răspund acestor acuzații, vă sfătuiesc să vă ocupați de ceea ce trebuie să facă o persoană normală. Cititi o carte dacă aveți așa de mult timp liber, faceți o rugăciune că am ajuns să ne mâncăm între noi. Iar daca aveți întrebări, scrieti-mi direct așa cum ați făcut-o de fiecare dată, iar eu de fiecare dată v-am răspuns.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate