Johnson, primul nemțean participant la una dintre cele mai titrate competiții mondiale pentru enduro extrem

1

Între job, soție și un copil cu multă energie, Johnson, cum îi spun cunoscuții, nu ratează nicio ocazie de a simți cum îi curge adrenalina prin vene. Își extrage anduranța din raliuri și râvnește după locații etreme unde să practice motociclism extrem. Recent, și-a luat motocicleta și-a plecat din Piatra Neamț către Sibiu, acolo unde avea să particpe la Red Bull Romaniacs, raliu de referință pentru enduro extrem.

A devenit, astfel, primul nemțean care participă la competiţia de profil declarată drept cea mai dificilă de pe mapamond.

“Așa se spune, că ar fi cel mai dificil raliu, sper să pot compara în viitor și cu alte competiții de nivel mondial ca să pot confirma și personal”, ne-a spus Johnson, întreg și proaspăt întors acasă.

La Red Bull Romaniacs, riderul nemțean și-a măsurat puterile cu cei mai buni din lume, la categoria Bronze. Vorbim de aproximativ 500 de competitori din 49 de țări, “elita mondială”, după cum ar spune Johnson. A dovedit că, prin determinare şi voinţă, poţi depăși barierele fizice şi materiale și a reprezentat cu cinste orașul Piatra Neamț la această competitie internatională.

Timp de cinci zile, nemțeanul a trecut, “călare” pe motor, prin nenumărate provocări istovitoare, întâlnite pe parcursul maratonului din munții Transilvaniei.

“Prologul este foarte cunoscut si pentru necunoscătorii acestui sport.  Este o probă cu obstacole artificiale în prima zi, care stabilește ordinea la start în traseul propriu-zis din pădure. Aici am avut un ghinion cu lanțul ce a sărit și asta a avut repercursiuni în tot restul concursului. Am avut foarte mult de muncă pentru recuperarea pozițiilor sau cu traseul afectat de trecerea celor din fată, blocaje. Am avut peste 500 km de parcurs pe teren dificil, în patru zile. Așa cum se spunea, ziua a treia a fost cea mai grea.  A apărut oboseala, dar și traseul a fost gândit să scoată tot din noi, pe parcursul a 150 de km”, ne mărturisește Johnson.

A savurat fiecare moment al raliului, a ținut piept cu brio celorlalți rideri și a reușit să aibă un finish convenabil, deși a fost prima dată când participa la Red Bull Romaniacs: locul 166 din 500.

“Red Bull Romaniacs a fost impresionant  de bine organizat. Ritmul foarte rapid impus de concurenți și timpii limită de parcurgere au făcut ca lupta să fie >la sânge<, să spunem, fără loc de greșeală. Am avut câteva căzături care se puteau termina urât, dar… cred că am avut noroc, atât eu, cât și motocicleta Ktm”, adaugă Johnson.

Terminarea acestei curse, indiferent de clasa la care participă, echivalează pentru mulți cu escaladarea Everestului, potrivit site-ului oficial Red Bull Romaniacs. Până să ajungă acolo, Johnson a cutreierat Țintului Neamțului:  “În zona noastră se practică hard enduro la nivel ridicat, dar până acum nimeni nu a ridicat ștacheta  la acest nivel.  Trebuia să o facă cineva.  Am instructor în persoana domnului Dan Ene pentru condiția fizică și multă pădure în jurul orașului (Piatra Neamț- n.r.) pentru ore la ghidon. Județul Neamț este perfect pentru cei care doresc să practice acest sport”.

Cea mai mare viteză cu care a mers vreodată Johnson pe motor este de “puțin peste 270 km/h”, atunci când participa la curse pe circuit. În viața de zi cu zi, se ocupă cu aplicarea de folii omologate, alarme sau audio –video pentru autoturisme. “Am și o scumpă de fată de 2 ani și 5 luni și o soție înțelegătoare. Mă pot declara, fără rezerve, un mare norocos!”, ne precizează, cu mândrie, riderul nemțean.

Hard enduro nu este pentru cei slabi de înger. Însă, de cele mai multe ori, “microbul” se instalează la prima turație de motor și poate deveni aventura vieții tale.

“Enduro este ceva destul de complicat de explicat. Trebuie incercat, dar, vă avertizez: creează dependență. Ușa mea este mereu deschisă pentru  cei interesati să afle cum să facă în mod corect trecerea la hard enduro. Progresul este foarte rapid și sigur, dacă primii pași se fac sub îndrumare. Iar senzațiile… sunt greu de egalat!”, a conchis riderul Johnson din Piatra Neamț.

Andreea Trăsnea

video Red Bull MotorSports:

sursa foto: facebook/ Federaţia Română de Motociclism

 

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Antoniu spune

    Care e numele lui de civil. ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate