Jocul cu blocuri de construit: un joc manual și intelectual

0

Foarte simplu în aparență, jocul cu blocuri de construit este de fapt foarte complet. Acesta mobilizează diferite abilități ale copiilor și le permite să învețe multe lucruri, atât motorii, cât și intelectuale.

Jocurile de construit: o oportunitate de a învăța multe lucruri

Din momentul în care copiii dobândesc o anumită capacitate de înțelegere, se pot bucura de jocurile de construcții. Iar acest lucru va duce la o anumită cantitate de învățare.

Abilități manuale: fie că este vorba de apucarea obiectului sau de eliberarea acestuia, copilul își va antrena abilitățile mâinilor cu un set Lego. De asemenea, ei își vor antrena coordonarea celor două mâini (vor apuca un obiect cu o mână în timp ce cealaltă mână primește altceva) pentru a atinge un obiectiv.

Coordonarea dintre ochi și mână: nu este posibilă nicio construcție fără o atenție vizuală susținută. Pentru ca un copil să asambleze un set Lego, să suprapună sau să aranjeze construcția sa într-un anumit mod, viziunea sa trebuie să fie mobilizată de acțiunea pe care o face. Prin urmare, aceștia trebuie să fie capabili să rămână atenți la acțiunea în cauză timp de câteva secunde/minute, în funcție de vârstă, ceea ce le dezvoltă abilități intelectuale precum perseverența și atenția. Și, am trecut astfel de la funcțiile motorii la funcțiile mentale. Și aceasta este bogăția jocurilor de construcție.

Luarea inițiativei: într-un joc de construcție, copilul este liber să facă ceea ce dorește. Se lasă ghidați de întâmplare, dar destul de repede apare un proiect. El pune trei cuburi unul lângă altul și decide să suprapună un al patrulea. Apoi, copilul ia decizii, plasând elementele după cum crede de cuviință. În acest fel, el își exercită puterea asupra lumii și își experimentează „puterea”. El construiește… dar poate și distruge totul: „Am puterea de a face și de a desface”. Ce bucurie!

Consecințele acțiunilor sale: copilul poate experimenta, de asemenea, relația dintre cauză și efect: „M-am grăbit prea tare în stivuirea blocurilor: totul se destramă”. Apoi vor învăța din acțiunile lor, își vor corecta modul de a face lucrurile, își vor îmbunătăți metoda etc.

Creativitate și imaginație: de la 15/18 luni, copilul este capabil să aibă reprezentări mentale. Ei pot vedea un tren în trei cărămizi Lego la rând. Prin urmare, jocurile de construcție oferă posibilitatea de a stimula creativitatea și imaginația prin intermediul construcțiilor pe care copiii le creează și al poveștilor pe care le inventează.

Jocuri de construcții pentru toate vârstele

De la 8 luni: la această vârstă recomandarea este să se dea fiecărui copil un recipient cu câteva cuburi de construcție identice și să îl lase să se joace cu ele. Acesta este unul dintre jocurile lor preferate la această vârstă! Copilul va începe să ia elemente, să le scoată, să le pună jos… și, încetul cu încetul, își va da seama că se potrivesc, că pot fi stivuite, de exemplu.

De la vârsta de un an: la această vârstă, copilul are o prindere și o eliberare suficient de precise pentru a putea începe să asambleze elemente. Ce este cel mai bine pentru bebeluși? Blocuri moi sau din material textil. Acestea sunt ușoare și, prin urmare, pot fi ridicate și deplasate cu ușurință. În plus, unele modele au texturi diferite pe părțile laterale ale blocurilor. Iar plăcerea de a atinge și de a apuca merge mână în mână pentru bebeluși. Ei vor fi încântați!

De la 18 luni: copilul asociază imagini cu construcțiile sale. Puteți, de exemplu, să le oferiți blocuri cu figuri (animale, personaje) pentru ca ei să poată inventa primele lor povești.

De la vârsta de 2 ani: În această etapă, copiii au nevoie de un anumit număr de elemente pentru a-și realiza proiectul: alegerea formelor, diferite culori etc. Aceasta este vârsta la care Duplo, Clipo și piesele Lego prind viață! Există, de asemenea, cărămizi mari de carton sau de plastic care favorizează colaborarea între copii. Rareori se joacă singuri cu aceste elemente mari. Împreună, construiesc un zid, un șopron sau o casă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate