Istoria zilei de 1 Mai – în țară și în lume

0

La 1 Mai 1872, în New York a avut loc o demonstrație la care au participat aproximativ 100.000 de lucrători, care au încercat să obțină reducerea zilei de muncă de la 12-14 ore la 8 ore.

La 1 Mai 1886, au avut loc manifestații de protest pe întreg teritoriul Statelor Unite, cea mai mare demonstrație având loc la Chicago, unde au participat 90.000 de oameni. Incidente violente s-au desfășurat în Piața Heymarket din Chicago, unde 4 protestatari au fost împușcați și mulți alții răniți. Atunci, 35.000 de muncitori au obținut reducerea zilei de muncă la 8 ore, rămânând însă cu același salariu.

1 Mai a devenit astfel Ziua Internațională a Muncii, cu excepția unor țări ca Australia, Elveția, Statele Unite. În majoritatea țărilor de vest europene ziua de 1 mai este o zi liberă.

60570822

1 MAI ÎN LUME

În Argentina ziua de 1 Mai este sărbătoare oficială, în orașe fiind organizate diverse manifestăr. În Brazilia ziua de 1 Mai este sărbătoare oficială. De obicei, în această zi se măresc salariile minime. În Chile în ziua de 1 Mai totul este închis, toată lumea sărbătorind.

În Canada sunt organizate parade, iar oamenii merg la picnicuri. Canadienii sărbătoresc și Labor Day, în septembrie. În SUA se sărbătorește Labor Day în prima luni din septembrie. A doua zi, copiii încep școala.

Australienii sărbătoresc Ziua Muncii în funcție de regiune, în martie, octombrie sau în prima luni din mai.

În Pakistan muncitorii muncesc de 1 mai, în timp ce restul lumii are liber. În India 1 Mai este sărbătoare națională, toată lumea are liber.

În Jamaica Ziua Muncii a înlocuit Ziua Imperiului, pe care jamaicanii o sărbatoreau pe 24 mai, în cinstea Reginei Victoria și a emancipării sclavilor din Jamaica.

În Turcia 1 Mai se sărbătorește din anul 1923 .

 

1 MAI ÎN ROMÂNIA

In România, 1 mai a fost sărbătorită prima dată în 1890. A fost numită „Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii“.

1 Mai în timpul regimului comunist

Sărbătoarea de 1 Mai, în timpul regimului comunist, era momentul în care se prezentau realizările grandioase ale Partidului Comunist Roman, aveau loc manifestații la care participau muncitori, țărani, elevi, intelectuali din toată țara pentru a demonstra sincron prin fața autorităților.

646x404

La Drobeta – Turnu Severin printre participanții la evenimentul de la 1 Mai se numărau muncitorii Șantierului Naval, muncitorii de la Uzina de Vagoane, Combinatul de Prelucrare a Lemnului, Combinatul de Celuloză și Hârtie . Cu toții purtau salopete și câte un tablou cu Elena și Nicolae Ceaușescu. Defilarea începea de la Muzeul Porțile de Fier spre centru, unde, în fața Palatului Theodor Costescu era amplasată tribuna, de unde prim-secretarul județului împreună cu ceilalți reprezentanți din conducere urmăreau întreaga defilare.

În București 1 Mai se sărbătorea cu lozinci aduse lui Nicolae Ceuașescu, pancarte uriașe înălțate și ore în șir de stat în soare în Piața Aviatorilor. La manifestații participau toate întreprinderile din acea vreme.

La Sibiu, în fața hotelului Bulevard, era instalată o tribună oficială de unde reprezentanți ai partidului, ai sindicatelor și muncitorii fruntași asistau la defilarea dedicată zilei de 1 Mai.

În Tulcea defilarea avea loc pe strada Isaccea, oamenii purtau în brațe tablouri cu Nicolae și Elena Ceaușescu și cu alți membri ai Comitetului Central. Defilarea începea dimineața, din dreptul locului de muncă, de unde erau toți atent coordonați de reprezentanții partidului. Fiecare fabrică știa după cine urmează, fiind astfel foarte bine organizați, iar defilarea nu dura mai mult de 20 de minute.

La Focșani, la parade participau muncitori ce plecau de la întreprinderi purtând tablouri cu soții Ceaușescu, cu steagurile PCR și tricolorul, pancarte cu slogane de preamărire a fiului statului.

La Brașov, vizita lui Nicolae Ceaușescu din 1 mai 1967 a scos în stradă zeci de mii de oameni îmbrăcați cu pantaloni de stofă maro sau negri și cămață albă. Copiii erau atent pregătiți și la fiecare vizită a conducătorului se alegea câte un școlar care îi dădea flori.

Timișoara a sărbătorit prima dată ziua de 1 Mai în anul 1890, pe terenul de iarbă din fața Muzeului Satului, unde s-au ținut discursuri, au avut loc întreceri sportive și picnicuri.

La Constanța, defilările de 1 Mai se desfășurau pe Bulevardul Tomis. Tribuna oficială era amplasată în fața Sîlii Sporturilor, prin fața căreia treceau oamenii muncii în pași de defilare pentru a saluta conducerea de partid și de stat.

1 Mai, astăzi

Astăzi, ziua de 1 Mai se sărbătorește în aer liber, în parcuri, la munte sau la mare.

Oricum am sărbători, un lucru este sigur: ziua muncii este o zi liberă pentru angajați.

646x404

Sursa: life.hotnews.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate