Isteria cu măștile FFP2, explicată

1

Din 8 ianuarie intră în vigoare prevederile hotărârii de Guvern nr. 1 din 05.01.2022 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La punctul 5, hotărârea are următoarea prevedere: „Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.” Cuvântul „sau” este important în acest context, deoarece arată două alternative: fie purtăm mască chirurgicală obișnuită, mai ieftină, mai accesibilă și mai ușor de suportat SAU purtăm o mască de tip FFP2, mai scumpă, mai greu de găsit, dar care oferă o protecție mai bună.

Din păcate, mulți oameni au înțeles că sunt nevoiți să dea o mică avere pe măști FFP2 de acum încolo, ca să evite o amendă. Nu este cazul.

E drept că prin această decizie se renunță la purtarea măștii din material textil și, de asemenea, se impune din nou portul măștii atât în spații închise, cât și în cele deschise. Măsura intră în vigoare „din momentul în care se publică Ordinul ministrului” și nu este necesar să dați bani pe măști FFP2, cele chirurgicale fiind acceptate.

„Astfel, aplicarea măştii va fi una obligatorie de la momentul în care se va publica Ordinul ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, care va fi ordin comun, şi, cum a spus domnul ministru, este sau-sau, sau masca medicală simplă, cum este masca chirurgicală, cum ştim noi denumirea ei, sau masca FFP2, în spaţiile deschise şi în spaţiile închise. (….) Măsura se aplică în momentul în care se publică Ordinul ministrului. Deci, hotărârea, bineînţeles, abilitează ministrul sănătății şi ministrul afacerilor interne să emită ordinul comun.

Din momentul în care se emite ordinul comun cu prevederile aprobate – adică nu măști textile, ci vorbim doar de măști medicale, chirurgicale, cum zicem noi, sau FFP2, sau echivalent -, atunci începe să fie aplicabilă şi, din păcate, se poate şi amenda pentru nerespectarea acestor reguli.

Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Am văzut că declaraţiile mele sau ale altor membri ai guvernului au fost preluate puţin ciudat; masca pe care o port eu, care este similară cu aceasta, este masca medicală cu trei straturi, nu e niciun fel de mască deosebită, ea este recomandată; dar, sigur că cine doreşte poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP2, o mască cu nivel mai înalt de filtrare.

Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască; deci, nu există niciun fel de impunere, este vorba doar de trecerea de la măştile textile, care, mai ales, în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente, către uniformizarea utilizării, cu toate că ea cred că e utilizată de, probabil de marea majoritate a cetăţenilor – mă uit aici, în sală, nu ştiu dacă este cineva care are mască textilă, deci este clar că aceste măşti medicinale, care, în momentul de faţă, nu sunt nici scumpe, cred că sunt accesibile, sunt mult mai utile pentru că ele constituie o barieră eficientă în calea transmiterii.

Cred că nu este vorba de o restricţie, asta este prezentată ca o restricţie. Nu este vorba de o restricţie, este vorba pur şi simplu de o perioadă limitată de timp, de utilizare a acestor măşti acolo unde există, ştiu eu, aglomeraţie sau există activitate care presupune interacţiuni cu alte persoane.”, a declarat astăzi, 5 ianuarie, șeful DSU, Raed Arafat.

Anexa_la_HCNSU_nr._1_din_05.01.2022_-_MASURI_DE_PREVENIRE_SI_CONTROL_A_INFECTIILOR_PROPUSE_A_SE_APLICA_PE_DURATA_STARII_DE_ALERTA

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Marius spune

    Sunt vaccinat cu schema completa, nu cred in conspiratii cu 5G si alte nebunii, pun masca atunci cand intru in magazine, dar mi se pare o super mega cretinatate sa porti masca AFARA, in AER LIBER!!!! Drept urmare nu fac asta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate