Pedeapsa cruntă aplicată celor care bârfeau, în Evul Mediu – Dispozitivul numit „Scold’s bridle” (IMAGINI)

0

În Evul Mediu conceptul de „bârfă” nu era deloc tolerat iar pedepsele aplicate pentru acest derapaj îmbrăcau forma unei adevărate torturi cu scopul de a umili. În marea majoritate a cazurilor, femeile erau cele pedepsite în acest mod chiar de către soții lor, sau la cererea unui alt membru al familiei – un lucru considerat absolut firesc la acea vreme.

Scold’s bridle (n.red: căpăstrul lui Scold) era de fapt un dispozitiv sub forma unei măști din fier, având o bucată de metal care se introducea în gura femeii pentru a limita vorbirea. În mod evident, acest lucru făcea imposibilă și hrănirea iar durata purtării rămânea la latitudinea „solicitantului”, singurul în măsură de a aprecia gravitatea faptei. Uneori, acea bucată de metal era înlocuită cu un vârf extrem de ascuțit care străpungea limba celei care ar încercat să vorbească.

Au existat însă situații când acest căpăstru a fost aplicat și bărbaților – care erau conduși ulterior pe străzile orașului și umiliți public.

Prima pedeapsă de acest fel a fost raportată în Scoția, în anul 1567. Deși aplicată inițial persoanelor care bârfeau, ulterior acest îndreptător de atitudine a devenit un soi de regulă pentru toți cei considerați nepoliticoși, cicălitori sau conflictuali.

Din fericire, la sfârșitul secolului al XVI-lea acest dispozitiv a încetat să mai fie folosit.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate