Ion Asaftei, vicepreședinte CJ Neamț, conferință de presă despre vizita în Egipt – 26.04.2018

0

În perioada 15-20 aprilie 2018, la invitația Excelenței Sale dr. Mihai Ștefan Stuparu, Ambasadorul României în Republica Arabă Egipt, Ion Asaftei, , a luat parte, în calitate de președinte al delegației, la vizita de promovare țării și a județului Neamț pe plan internațional, în cadrul programului cultural „România în lume – imagine, cultură, spiritualitate“, dar și în scopul evocării Centenarului Marii Uniri și importanței acestui moment istoric pentru România.

Din delegație au făcut parte doamna Carmen Elena Nastasă – director al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, doamna Mona-Magdalena Țigănuș – director al Direcției de Dezvoltare Turistică și Guvernanță Corporativă a C.J. Neamț, precum și reprezentanții Asociației Nord pentru Cooperare și Integrare – domnul Alexandru Peterliceanu (vicepreședinte ANCI) și doamna profesor Terezia Filip (consultant cultural ANCI).

Am fost deosebit de onorat să reprezint România și județul Neamț în Republica Arabă Egipt, aducând astfel un plus la continuarea relațiilor diplomatice dintre țările noastre începute în urmă cu 112 ani, relații care s-au derulat în cele mai bune condiții. În toată această îndelungată perioadă, relațiile dintre cele două țări s-au derulat în condiții de normalitate, fără momente de tensiune. Apreciez în mod deosebit întâlnirea cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt, domnul Ayman Musharafa, cu care am discutat despre oportunitățile de dezvoltare a relațiilor culturale între cele două state, inclusiv referitor la schimburile culturale dintre România și Egipt, la tezaurul cultural și turistic ce-l poate oferi România și, în acest context, județul Neamț oricărui vizitator din lume și, bineînțeles, din Egipt. Domnul Ambasador și-a arătat disponibilitatea de a întări aceste relații prin mijloace specifice diplomatice, prin schimb de delegații, vizite de lucru.”, a declarat Ion Asaftei  în debutul conferinței pe care a susținut-o astăzi, 26 aprilie.

Un alt reper important în cadrul vizitei efectuate în Egipt a fost întrevederea cu doamna Hala Gad (Egipt) – adjunctul secretarului general al Ligii Statelor Arabe și director al Departamentului Informații, Documentare și Mass-Media al LSA, la sediul acestei instituții, și cu domnul Mohamed El Hajeri (Kuwait) – directorul Departamentului Cultural al Ligii Statelor Arabe, ocazie cu care s-a făcut o prezentare a proiectelor departamentului cultural și o radiografie a colaborării deosebite a acestuia cu Ambasada României.

Oficialii Ligii Statelor Arabe au făcut pentru delegația română o prezentare a bibliotecii instituției. Ion Asaftei a subliniat,  în mod deosebit, un aspect al acestei vizite externe, acela că la fiecare întrevedere pe care a avut-o cu partenerii egipteni s-au donat prin amabilitatea Asociației Nord pentru Cooperare și Integrare, mai multe exemplare ale unor titluri de cărți pe care aceasta le-a publicat, în versiune bilingvă – română și arabă.

„M-am bucurat să aflu că în biblioteca Ligii Statelor Arabe, cărțile donate deja și-au găsit un loc de cinste și fiecare dintre cele 22 state membre ale Ligii urmează să primească în bibliotecile lor naționale câte un set din aceste volume. S-a propus de asemenea încheierea unui Memorandum între reprezentanții Ligii Statelor Arabe și Asociația Nord pentru Cooperare și Integrare, în bază căruia să se doneze câteva mii de volume bilingve, care să intre în patrimoniul bibliotecilor naționale ale celor 22 de state membre, fiind promovați astfel peste 20 de scriitori români, printre care Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ileana Mălăncioiu.”, a mai menționat Ion Asaftei, vicepreședinte CJ Neamț.

Pe lângă întrunirile diplomatice, oficiale, au avut loc și câteva întâlniri de suflet. Prima a fost cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte, Papa Thawadros al II-lea, care s-a arătat interesat de a onora cu prezența Sfinției Sale,  evenimentul de inaugurare a Catedralei Mântuirii Neamului.

Tot cu această ocazie, i-au fost transmise Papei Thawadros al II-lea aprecieri pentru modul în care creștinii din Egipt își apără credința pe aceste teritorii de mii de ani și i-a fost lansată invitația de a vizita județul Neamț și lăcașurile de cult.

Cea de-a doua întâlnire de suflet a fost la Centrul Cultural Ortodox Copt, unde delegația din Neamț fost primită de către Episcopul Anba Ermia, care și-a exprimat intenția de a trimite în România în cadrul unei expoziții, o colecție de icoane foarte vechi din mai multe lăcașuri de cult de pe teritoriul Egiptului.

Au mai vizitate, de asemenea, și Biserica Ortodoxă Greacă din Cairo, unde au fost primiți de către Episcopul Theodoros căruia i-au fost oferite materiale de promovare a județului Neamț și i-a fost  transmisă invitația de a vizita în viitorul apropiat ținutul nostru încărcat de spiritualitate.

„Un scop important al acestei delegații a fost și identificarea unor parteneriate din domeniul economic și în acest sens am avut onoarea să discutăm cu guvernatorul provinciei Gharbya – domnul Ahmed Deif Sakr, despre oportunitatea încheierii unui protocol de înfrățire între județul Neamț și provincia Gharbya. Au fost enumerate și domeniile în care poate fi dezvoltată cooperarea bilaterală și anume: industria constructoare de utilaje agricole, construcțiile civile și dezvoltarea infrastructurii, industria textilă și a confecțiilor – Guvernoratul Gharbya înregistrând cea mai mare producție în acest sector de activitate, și nu în ultimul rând domeniul cultural (prin participarea unor ansambluri folclorice la festivaluri internaționale organizate atât în județul Neamț cât și în provincia Gharbya), domeniul educației și cel al turismului.”,  a precizat Ion Asaftei.

Domnului guvernator Ahmed Deif Sakr  i-a fost adresată invitația de a vizita județul Neamț, domnia sa manifestând disponibilitate pentru materializarea acestei propuneri.

La această întrevedere au participat mai mulți reprezentanți din mass-media egipteană, respectiv, patru televiziuni (inclusiv televiziunea națională Nile TV) precum și șase ziare, dintre care două cu acoperire națională. Pe tot parcursul prezenței delegației nemțene în Egipt, numeroase instituții de presă, inclusiv cu apariții on-line, au difuzat materiale informative referitoare la întrevederile avute.

La Academia Egipteană pentru Limbă Arabă delegația a avut parte de primirea deosebită a domnului Vicepreședinte dr. Mahmoud El Rabie, care și-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini parteneriatele culturale bilaterale, inclusiv prin promovarea acestora în rândul celorlalți membri ai Academiei. După revenirea în țară, membrii Academiei a transmis o scrisoare de mulțumire pentru vizita efectuată de delegația din Neamț și pentru donația de carte, exprimându-și speranța continuării cooperării cu România.

„Importanța intensificării colaborării culturale dintre țările noastre și contextul sărbătoririi în 2018 a Centenarului Marii Uniri au fost marcate și în cadrul Institutului pentru Studii Comerciale din localitatea Mahallah al Koubra, în prezența a peste 150 de studenți și profesori.”,  a mai spus Ion Asaftei.

La finalul misiunii din Egipt, reprezentanții delegației nemțene au fost oaspeții Excelenței Sale dr. Mihai Ștefan Stuparu, Ambasadorul României în Republica Arabă Egipt, care a organizat o recepție în cinstea delegației României. Cu acel prilej au avut surpriza întâlnirii cu domnul Emil Constantinescu – actualmente președinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

„În numele delegației pe care am condus-o, doresc să le mulțumesc colegilor din Consiliul Județean Neamț pentru mandatul încredințat în scopul valorificării relațiilor bilaterale româno-egiptene! Mulțumesc reprezentanților Ambasadei României la Cairo și Excelenței Sale dr. Mihai Ștefan Stuparu, pentru implicarea în stabilirea acestor întâlniri la cel mai înalt nivel și disponibilitatea de a ne fi alături. Mulțumesc reprezentantului Asociației Nord pentru Cooperare și Integrare – domnului Alexandru Peterliceanu (vicepreședinte ANCI), datorită căruia scrieri românești au fost donate și vor fi citite în biblioteci naționale și instituții importante din state arabe și nu în ultimul rând le mulțumesc fețelor bisericești pentru spiritualitatea pe care o propagă printre creștini, luptând pentru rezistența ei de-a lungul mileniilor. Poporul român se va regăsi în rugăciunile lor, așa cum Biserica Ortodoxă Română se roagă pentru binele tuturor semenilor.”,  a conchis Ion Asaftei.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate