Invitație la Porția de cunoaștere – Adolph A. Chevalier-Un artist al vaii Bistritei

0

„Adolph A. Chevalier, fiu al vaii Bistritei, s-a nascut la 1880, in satul Barnar, comuna Brosteni, apartinand atunci de vechiul judet Neamt. Tatal sau, elvetian de origine, a ajuns pe meleagurile bistritene ca specialist in lucrari forestiere.

Chevalier a fost coleg de clasa, la Gimnaziul „Nicu Gane” din Falticeni, cu Mihail Sadoveanu si l-a avut bun prieten pe carturarul pietrean Ghe. T. Kirileanu. Impreuna cu acestia a impartasit o nemasurata admiratie si dragoste pentru traditiile populare.

A invatat meseria de fotograf in Elvetia si a practicat-o in Romania, devenind unul din cei mai de seama artisti fotografi din prima parte a secolului al XX-lea.

A slujit o perioada ca fotograf al Curtii Regale (brevetul regal cu nr. 878/12.12.1921, prin care i se conferea lui Ad. A Chevalier, fotograf din Piatra Neamt, titlul de „Furnizor al Curtii Regale”). Acest brevet se afla acum in posesia unui colectionar din Germania. In perioada primului razboi mondial se stabileste la Piatra Neamt, unde isi infiinteaza un studiou fotografic vestit in intreaga tara.

Ne-a lasat o bogata mostenire, adevarate fotografii document, cum ar fi cea a Generalului Berthelot inconjurat de ofiteri romani si straini,a compozitorului George Enescu, a Regelui Ferdinand, Reginei Maria.
Maestria artistica a lui Chevalier a fost acompaniata de o buna cunoastere si intelegere a vietii, ocupatiilor si obiceiurilor locuitorilor Vaii Bistritei. A surprins prin arta sa o mare diversitate de aspecte, activitatile specifice bistritenilor, unele disparute astazi, forme ale vechii arhitecturi taranesti, frumusetea costumelor traditionale, obiceiuri rurale.

In mod deosebit, a surprins indeletnicirile feminine din zona. A lasat pentru urmasi, cea mai importanta colectie foto-documentara despre locuitorii si locurile unde a trait, cateve sute de clisee pastrandu-se in prezent in patrimoniul Muzeului de Etnografie din Piatra Neamt, prin stradania si pasiunea doamnei Elena Florescu, autoarea unor carti si lucrari dedicate artistului.” sursa foto-magazin.ro

Va asteptam pe 30 aprilie de la ora 19:30 in cafeneaua The Library Bar​ sa cunoastem opera si viata unui artist care a facut tinuturile Neamtului cunoscute in intreaga lume.15554_826457554107562_1905016001889673341_n

Cei care doresc sa sprijine acest eveniment si sa contribuie la cresterea sa calitativa o pot face prin sponsorizari si donatii catre Asociatia Portia de cunoastere. Contul este deschis la Banca Transilvania – RO53BTRLRONCRT0263007801
Gabriel Vicu – Presedinte Portia de Cunoastere

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate