Interviu cu profesorul Grigoruță Oniciuc, un director de școală dedicat

0

Funcția de director de școală este una extrem de importantă, mai ales într-o unitate școlară în care performanța este la ea acasă. Astăzi am stat de vorbă cu domnul Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național ”Petru Rareș”, o  școală cu tradiție, unde respectul pentru educație este mai presus de orice.

R: Este dificil să fii director de școală, având în vedere că vorbim despre o unitate școlară cu prestanță, care evident trebuie menținută?

Prof. Grigoruță Oniciuc: Atât timp cât am participat la un concurs, bănuiesc că am fost destul de cerebral să știu la ce mă înham. Sunt și unele lucruri mai dificile de făcut, însă, profesori și elevi, încercăm împreună să găsim acele canale de comunicare care să ne ducă la realizarea unor proiecte interesante. De asemenea, am găsit sprijin și în doamna director adj. Ionela Jora, un profesor tânăr, plin de entuziasm, cu care fac o echipă foarte bună.  Sper că vom reuși să realizăm lucruri frumoase în această școală.

Comunicarea bună care există la nivelul conducerii a fost confirmată și de doamna director adjunct Ionela Joracare a menționat că apreciază experiența domnului Oniciuc, un om de la care a avut multe lucruri de învățat.

R: Care sunt principalele probleme cu care vă confruntați din punct de vedere administrativ, dar și educațional?

Prof. Grigoruță Oniciuc: Problemele adminstrative sunt la fel și destule ca în orice școală. Întotdeauna există loc de mai bine, în ceea ce înseamnă curățenia în școală, în laboratoare, tipul de relație pe care vrem să îl promovăm cu mediul extern, adică interacțiunea care se realizează între serviciul de secretariat și persoanele care vin din afară în școală. Fiecare echipă de conducere are propriile sale așteptări, în ceea ce privește modul de implicare a personalului didactic și nedidactic. Noi nu cerem foarte mult, dar cerem exact ceea ce trebuie, pentru ca programul școlar să se desfășoare într-un mod normal.

Din punct de vedere curricular activitatea de performanță este la ea acasă. Evident mai trebuie lucrat în anumite locuri, unde sunt mici sincope. Mă refer aici la modul în care înțeleg unii dintre elevi să asocieze un anumit obiect cu interesul personal. Copiii de la noi știu foarte clar ceea ce doresc să urmeze în viață, astfel că, începând cu clasa XI-a există tendința ca anumite materii să nu mai fie privite cu mare entuziasm sau aplicarea spre studiu să nu mai fie atât de intensă. Pe de altă parte, colegii mei trebuie să realizeze lecții cât mai interesante pentru a păstra vie atenția elevilor. Școala are atât și profil uman, cât și real, iar fiecare dintre noi încearcă să se adapteze cât mai bine. 

În schimb, despre componenta extracurriculară vă pot spune că avem un Consiliul al Elevilor foarte activ. Le-am oferit mereu tot sprijinul. Din ce am observat, elevii noștri sunt foarte prezenți în tot felul de activități, ultima fiind ”Bubble Parade”.  Atât timp cât aceste evenimente sunt făcute cu entuziasm, cu implicare, dar nu împiedică pregătirea lor școlară, lucrurile sunt în regulă.

R: Care sunt principalele realizări ale acestui an, referitor la performanțele școlare (olimpiade, concursuri)?

Prof. Grigoruță Oniciuc: Dacă ar fi să mă refer doar la perioada de mandat, a mea și a doamnei director adjunct, perioadă în care am prins și olimpiadele, pot spune că avem copii calificați în lotul național lărgit la Limba și literatura română, în lotul lărgit la astronomie și în lotul restrâns al Românie la fizică (elev care va participa la Olimpiada Internațională din Indonezia). Totodată, s-au obținut premii și mențiuni la olimpiadele naționale de istorie, chimie, fizică, matematică . De asemenea, avem doi copii care au participat în acest an la concursuri de tradiție, cum ar fi Infomatrix și Microsoft Office Specialist World Championship, unde s-au clasat pe locul al II-lea. Ca un element de noutate, sper ca într-o zi, două să devină foarte public, selecția lotului României la categoria juniori, la astronomie, va avea loc la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț. Lucrăm la un parteneriat cu Consiliul Județean Neamț, astfel încât copii și profesorii care vor realiza selecția lotului să aibă parte de o găzduire plăcută în ținutul Neamțului. Sper ca acest lucru să devină o activitate de tradiție. O astfel de selecție nu este simplă, este un lucru important, de mare valoare.

În curând elevii de clasa a XII-a, dar și cei de VIII-a vor intra în febra examenelor. Un mesaj pentru aceștia?

Prof. Grigoruță Oniciuc: Le urez multă baftă și să nu uite că aici în școală vor avea numai prieteni. Ne vom bucura pentru orice reușită a lor. Valoarea noastră este dată de performanțele obținute de cei care ne sunt elevi.  Mult succes și celor de clasa a VIII-a, pe care îi așteptăm la profilele pe care noi le avem la dispoziție. 

Acest interviu este primul dintr-o serie menită să aducă în atenție cât mai mulți directori de școală din Piatra-Neamț.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate