Întâlnire cu preotul Dumitru Ichim din Canada, la Biblioteca Județeană

0

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Parohia Sf. Treime Vaduri, organizează întâlnirea cu părintele poet Dumitru Ichim – din Kitchener, Ontario, Canada –, cu Florica Bațu Ichim (in memoriam) și cu două cărți care vor fi lansate: „Scaunul gol dintre noi“ (Editura Eikon București, 2023) și „Grădina cu Îngeri și Sfinți“ (Editura Vremi). Evenimentul va avea loc duminică, 29 octombrie 2023, de la ora 17:00, în Sala Cupola, iar prezentarea va fi făcută de părintele poet Dumitru Ploscaru.

Dumitru Ichim s-a născut la 14 august 1944, în comuna Drăgănești, județul Bacău. A urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1964). Este licențiat al Institutului Teologic din București (1968) și doctor în teologie (1973). În 1974 se stabilește în Canada, iar din 1978 este preot paroh la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Kitchener, Onrario (Canada).

A debutat editorial cu volumul de poezii „De unde începe omul’“ în 1970.

„… Caut în amintire și nu-l pot despărți pe studentul Mitrel de poetul Dumitru Ichim. Nu mai știu când a început să scrie poezie și nici când mi-a citit primele versuri, dar am sentimentul, încă proaspăt, că tânărul acela, cam folcloric și cam șugubăț în aparență, își lua în foarte serios ceasurile de taină, a căror pârgă refuza să fie doar o simplă promisiune. Arta lui se maturiza de timpuriu și mai rămânea perspectiva consacrării prin litera tipăriră.

Dumitru Ichim împărtășește norocul și nenorocul scriitorilor din diasporă. Pe de o parte, șansa de a avea acces la cultura lumii libere și de a se simți în largul său în abordarea unor genuri literare afine; dacă nu mă înșel – și cred că nu –, el este primul poet român care a scris Haiku-uri și strofe Tanka la o vreme când cei din țară abia auzeau de așa ceva. Pe de altă parte, neșansa izolării de ceea ce se cheamă o piața a cărții la dimensiunea cititorilor potențiali. Din păcate, chiar și acum, la peste treisprezece ani de libertate, România își recuperează cu anevoie scriitorii de peste hotare. În ceea ce-l privește pe Ichim, de abia acum doi ani a putut să-i apară un volum de versuri la o editură bucureșteană, Albatros, (simultan cu acela al soției sale, Florica Bațu Ichim)…“, spune Valeriu Anania.

Informații despre Florica Ichim Bațu aflăm de la Înaltpreasfințitul Nathaniel, Arhiepiscop de Detroit și al Episcopiei Ortodoxe Române a Americii, care semnează prefața cărții „Grădina cu Îngeri și Sfinți“, de unde spicuim.

 „Florica Ichim Bațu s-a născut la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 13 aprilie 1945, din părinți macedo-români.

Florica și-a scris, la o vârstă fragedă, primele versuri. Deși educația ei s-a desăvârșit în alte domenii decât cel literar, a continuat să scrie din ce în ce mai mult. Poeziile au început să-i fie publicate. A fost invitată să devină membru al «Cenaclului Literar George Bacovia», unde l-a cunoscut pe cel care avea să-i fie soț, Dumitru Ichim, viitor preot, la rândul lui poet și scriitor. Prietenia lor a devenit din ce în ce mai strânsă, dar Dumitru a trebuit să vină în Statele Unite să-și continue studiile de doctorat; în 1974 Florica a părăsit România spre a-l întâlni și a se căsători cu el, stabilindu-se amândoi în Canada.

După nașterea celui de-al șaselea copil, Florica a fost diagnosticată cu leucemie; timp de douăzeci și trei de ani a suferit în tăcere, ducând o luptă crâncenă, cu trupul și cu sufletul. Dorința ei fierbinte era să trăiască atât cât să-și vadă cel de-al șaselea copil absolvind școala. Răspunsul ei în față bolii a fost: «Să facem ce putem acum și să așteptăm să vedem ce ne va aduce viitorul!» .

A scris poezie și proză, din care o parte au apărut în Antologia de poezie (The Anthology of Verses) publicată de Canadian Poetry Institute of Vancouver.

Preoteasa Florica a deținut o rubrică lunară la revista SOLIA/Herald Newspaper a Episcopiei Ortodoxe Române. Își iscălea articolele cu numele Maica Preoteasă

Prezența ediție, «În Grădina Sfinților și a Îngerilor» (In the Garden of the Saints and Angels), reunește articolele scrise în acea perioadă, în limba română. Pe lângă viețile sfinților și sărbătorile Bisericii, sunt incluse câteva din splendidele poezii ale Preotesei Florica, expresie a inimii și sufletului ei, prin care părinții se împărtășesc din adâncimile iubirii ei materne“, scrie Înaltpreasfințitul Nathaniel.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate