Inspecția Muncii și ANAF vor efectua controale pentru depistarea muncii la negru

6

Inspecția Muncii a încheiat cu Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală un Plan de Acțiune privind organizarea controalelor antifraudă, în scopul prevenirii și combaterii formelor de fraudă fiscală asociate utilizării muncii subdeclarate sau nedeclarate.

Astfel, începând  cu data de 01.08.2017, inspectorii de muncă vor efectua acțiuni de control împreună cu inspectorii Direcțiilor Generale Antifraudă Fiscală de pe tot teritoriul României.

Vor avea loc acţiuni de control ţintite, pentru identificarea activităţilor economice care se desfăşoară  fără respectarea  prevederilor legale în materie financiar-fiscală şi de legislaţia muncii, precum şi sancţionarea persoanelor responsabile, cu predilecţie în domeniile construcţii, alimentaţie publică, silivicultură, transport, comerţ, pază şi protecţie, confecţii, curăţenie, arhivare şi depozitări.

 

”Munca nedeclarată sau ”munca la negru” reprezintă o activitate desfășurată în afara cadrului legal  reglementat, fiind un fenomen des întâlnit în economia românească. Munca  nedeclarată  nu este fiscalizată , lucrătorul fiind lipsit de protecția  pe care i-o acordă legislația muncii și de protecție  socială, nefiind asigurat în sistemul de pensii, șomaj, sănătate etc.

Totodată un fenomen din ce în ce mai răspândit este munca  declarată parțial sau subdeclarată, așa numita “muncă la gri”, situație în care angajatorul încheie contracte de muncă cu salariul minim garantat, cealaltă parte a renumerației, până la salariul plătit  efectiv,  nefiind  fiscalizată,  sau  încheie  contracte  de  muncă  part-time, disimulând o activitate de 8 ore, sau mai mult, pentru a supune fiscalizării doar salariul corespunzător normei de muncă prevăzută în contractul individual de muncă și nu cel corespuzător timpului de muncă.

Lipsa de venituri la bugetul consolidat al statului afectează sistemele de asigurare socială, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială.

Având în vedere efectele negative ale muncii nedeclarate este necesar un efort concertat al autorităților statului cu competență în prevenirea și combaterea acestui fenomen.”, a precizat Dantes Nicolae BRATU, Inspector general de stat.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
6 Comentarii
 1. Mira spune

  Daca chiar descopera munca la negru sau gri , bravo lor ! Insa daca sunt inspectii menite sa puna pe chituci si bruma de angajatori din Piatra Neamt sau judetul Neamt care mai ofera ceva locuri de munca atunci nu e decat praf aruncat in ochii naivilor.A ramas Neamtul la coada clasamentului in ce priveste salariile, vom deveni curand un judet fruntas la someri si asistati sociali.Ce sa zic …Ce e asa mare mirare ca au scazut drastic birurile adunate la buget ??? Sa dea naibii statul/ autoritatile si alte institutii abilitate drumul la investitii , la licitatii corecte ( nu masluite pana la castiga cine si cu cat trebuie ) , sa se acceseze fonduri europene pentru ca mediul de afaceri privat sa aiba de lucru, sa-si incaseze corect si la timp lucrarile/prestatiile (de cele mai multe ori tot de institutii bugetare) si apoi sa astepti taxe si impozite platite corect si la timp ! Tot Statul baga in faliment mediul privat ce abia supravietuieste blocand bunul mers al afacerilor ! Nu zic ca or fi toti angajatorii usa de biserica dar nu reusesc sa concureze la nesimtire,tupeu si hotie cu mare parte a clasei politice !

 2. Vasile Ababei spune

  Da mai muceste cineva

 3. Smeu Daniela spune

  cu o singura conditie…sa anunte cu macar o zi inainte..

 4. Lucia Cojocaru spune

  Munca la negru a apatut din cauza mafiei de sus adica STATUL .Din ce in ce mai mari greseli subjugind intreprinzatorul.Traim uni pe spinarea altora .

 5. Mirel Andrisoaei spune

  La granguri astia mari au tupeu sa mearga?

 6. Mihai Mihaita spune

  Praf in ochi

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate