INIȚIATIVĂ CULTURALĂ-CENTRUL REGIONAL DE EDUCAȚIE ESTETICĂ

1

La Piatra Neamț s-a deschis recent sediul Centrului Cultural de Educație Estetică într-o locație moderna și spațioasă, pusă la dispoziție de firma METRO-SERVICE, situată în vecinătatea Teatrului Tineretului din municipiul nostru. Este o inițiativă generoasă aparținând în mod special profesorului Gheorghe Cuciureanu, de la Liceul de Artă ”Victor Brauner”. Într-un perimetru expozițional confortabil, înzestrat cu toate cele necesare unei galerii moderne, având și avantajul de a fi poziționat ultracentral, mai mulți plasticieni de marcă, din județele Suceava și Neamț au oferit celor iubitori de artă un lăudabil exemplu de colaborare. Promovarea artiștilor într-o perioadă plină de frământări nu este doar un act de îndrăzneală și curaj. Dorința de a mări vizibilitatea valorilor și-a găsit în credință un aliat esențial.
MAEȘTRI SUCEVENI
Din Suceava au fost alături de profesorul Cuciureanu și patronatul firmei Metro-Service mari maeștri recunoscuți pe plan internațional: NICOLAI MOROȘAN(vezi foto nr. 1A, foto nr. 2 A și foto nr. 3A) și LUCIA PUȘCAȘU(vezi foto nr. 2 A și foto nr. 2F). Lor li s-a alăturat și plasticianul ASIMIONESEI IULIAN(vezi foto nr. 2 B). Fără să ofensăm orgoliile nimănui, precizăm că Uniunea Artiștilor Plastici din Suceava scoate anual un catalog al membrilor săi(vezi foto nr. 4 A), în engleză și română, incluzând lucrările acestora și expozițiile recente la care au participat. Fără a politiza acest amănunt, dorim să-i numim pe cei care au susținut o atmosferă și o ținută elevată, occidentală, în județul Suceava, sub acest aspect: Consiliul Județean Suceava, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava. Județele Neamț și Suceava se află în cea mai apropiată vecinătate, au avut administrații de aceeași culoare dar nu putem trece cu vederea unele deosebiri inexplicabile. În județul Suceava au fost trecute în patrimoniul UNESCO mai toate ctitoriile medievale românești, dar la Piatra Neamț nu s-a petrecut același lucru, dintr-o mare și ciudată nefericire, făcând posibilă marea profanare de la Curtea Domnească. Vremea când vinovații erau strânși de prin cătune, de hingherii domnești a cam trecut. Astăzi, cei care semnează fără responsabilitate tot soiul de hârtii ticăloase se află de ani buni în fruntea bucatelor fiind bucuroși că există pe bani publici. În multe privințe, deosebirile dintre Suceava și Neamț sunt de-a dreptul flagrante. Toate nasc un buchet de întrebări: de ce acolo se poate și aici nu? De ce acolo nu se simte atmosfera de bantustan, dar la noi în județ este pregnantă? Etc. Îmi permit să-l citez pe reputatul critic de artă ieșean, dl. Valentin Ciucă(vezi foto nr. 3 B): ”Cu o evidentă plăcere am constatat în timp că orice discuție despre Bucovina începe, invariabil, de la o exclamație admirativă care include în substanța sa profundă o formă de indubitabil respect. Bucovinenii sunt, în plămada națională, elementul care exprimă valori multiple și-i pune pe oameni în raport direct cu istoria, cu monumentele excepționalei medievalități, cu voievozi și domnițe, cu suferința unor succesive dominații străine, cu, mai mult, eroismul lor de a rămâne ceea ce au fost dintotdeauna. În planul artei au avut, cred, vocația definitivului, înțeles ca pas sigur către eternitate. Sensibili la valoarea timpului au încercat cu o dăruire întemeiată pe credință să o și împlinească prin talentul multora dintre ei(Salonul anual de artă al Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști din România, filiala Suceava-ediția 2009).

MAEȘTRI NEMȚENI
Din județul Neamț au răspuns afirmativ solicitărilor prof. Gheorghe Cuciureanu câteva talente recunoscute: maestrul Dumitru Mosor, foarte apreciat și în Franța(vezi foto nr. 1D, foto nr. 2 D, foto nr. 3D), plasticienii Gigel Bârliba(vezi foto nr. 5F și foto nr. 6F) și Pravicencu Mihaela(vezi foto nr. 7A și foto nr. 7B) . Toți trei sunt din Târgu Neamț. Nu putem trece cu nepăsare pe lângă aparenta discriminare a artiștilor din Târgu Neamț, Roman și Bicaz. Din Piatra Neamț au fost prezenți, cu câteva lucrări și pictorii cu vastă experiența didactică: Lucian Gogu Craiu(vezi foto nr. 9 A) și Gheorghe Cuciureanu(vezi foto nr. 4 N și foto nr. 5 N).
ATITUDINI CULTURALE TRANSFRONTALIERE ÎN SPAȚIUL FRANCOFONIEI
Foarte puțini dintre noi sunt capabili să continue prin eforturi personale, susținute de vocație și o credință evidentă, tradiția unei frumoase prietenii franco-române. Suntem în măsură să probăm o inițiativă aparținând unui constant promotor al legăturilor dintre Franța și România, dl. profesor Gheorghe Cuciureanu, prin intermediul unui album artistic: ”MERVEILLES DES MONASTÈRES ROUMAINS”(vezi foto nr. 9B) dedicat în mod special județului Neamț, mânăstirilor și patrimoniului său cultural medieval, elevilor talentați și creativității lor. Volumul a fost publicat de editorul francez Charles CORLET. Prin alcătuire, conținut, idee și redactare lucrarea d-lui profesor Cuciureanu(vezi foto nr. 9 C) este un unicat nu numai în România deși a fost tipărită în …1995! Un experiment la fel de interesant, ”LAVAL-PIATRA NEAMȚ-SUCEAVA-2012”(vezi foto nr. 9D), urmând deja modelul primului album, are ca fundament numele unor personalități culturale recunoscute în UE: JEAN MARC VIVIER(din Laval-FRANȚA), NICULAI MOROȘAN(din Suceava-ROMÂNIA) și GHEORGHE CUCIUREANU(din Piatra Neamț-ROMÂNIA). Exemplele bune sunt urmate de orice minte luminată, fie ea din Franța, sau România. Totuși, legătura cu Piatra Neamț s-a făcut prin intermediul orașelor Laval(Franța) și al Sucevei, domnul Gheorghe Cuciureanu dovedindu-se un priceput ambasador cultural. Proiectele credibile și-au găsit și susținători: Primăria Piatra Neamț, Asociația ”Laval-Suceava” și Asociația ”Future”. O chestiune de imagine, cu o valoare pedagogică înaltă este mediatizată cu bani puțini dar de spirite însuflețite de gustul calității și coeziunii europene.
Text și foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. gelu spune

    daca este sa vorbiti despre cineva sai cereti si lui parerea…altfel este vorba de atac la persoana si puteti avea probleme…….numai de bine pentru toata lumea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate