Infracționalitatea economică la Neamț, în primele 9 luni ale anului 2023
În domeniul infracționalității economice, potrivit IPJ Neamț, în primele 9 luni ale anului în curs au fost soluționate 302 dosare penale, 61 pentru fapte de evaziune fiscală și 3 pentru fapte de contrabandă.
În 37 cauze a fost efectuat referat de terminare a urmăririi penale, pentru 13 fapte de evaziune fiscală , 2 fapte de contrabandă , fiind întocmite un număr de 18 rechizitorii, 10 pentru fapte de evaziune fiscală, fiind efectuate 9 declinări către Direcția Națională Anticorupție , 7 către alte unități de parchet.
Au fost propuse 10 măsuri preventive, în 8 cazuri fiind dispusă măsura controlului judiciar și în 2 măsura arestului preventiv.
Total prejudiciu recuperat în primele 9 lunie = 2.877.710 lei, din care
-conform art. 10 din Legea 241/2005 R = 2.173.510 lei;
-în numerar/cont bancar = 234.890 lei;
-alte bunuri mobile/imobile = 133.400 lei;
-alte prejudicii recuperate = 335.910 lei.
În domeniul corupție, achiziții publice, instituții bugetare au fost desfășurate 2 acțiuni la nivel local, fiind înregistrate 53 dosare penale și soluționate același număr, respectiv 53 din care 3 prin R.T.U.P., 9 cauze au fost declinate la D.N.A., 7 cauze declinate la alte unități de parchet pentru fapte de corupție iar 34 dosare penale în care s-au finalizat acte procedurale în baza ordonanței de delegare a procurorului.
În domeniul construcții și materiale de construcții a fost desfășurată o acțiunie la nivel local, fiind înregistrate 34 dosare penale și soluționate 37, din care 11 prin R.T.U.P., cu un prejudiciu recuperat în cursul perioadei de 2.275.000 lei, din care conform art. 10 din Legea 241/2005 R = 2.074.000 lei.
În domeniile mediu, materiale reciclabile și silvicultură au fost desfășurate un număr de 9 acțiuni la nivel local, fiind înregistrate 21 dosare penale și soluționate 8. Prejudiciu total reținut în actul de sesizare a fost în valoare 32.000.000 lei, fiind dispuse 2 măsuri de arest preventive.
În domeniile mărfuri agroalimentare, turism și forță de muncă: au fost desfășurate un număr de 2 acțiuni la nivel local, fiind înregistrate 23 dosare penale și soluționate 17. Totodată, în acest domeniu au fost aplicate un număr de 55 de contravenții, din care 55 pentru nerespectarea dispozițiilor O.U.G. nr. 28 din 1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale în valoare de 358.000 lei.
În domeniul investigațiilor financiare pentru combaterea cu succes a fenomenului criminalității economico-financiare și pentru identificarea produselor infracțiunii și aplicarea măsurilor asigurătorii, organele de cercetare penală efectuează investigații financiare în cadrul a două dosare penale complexe privind infracțiuni de evaziune fiscal și înșelăciune, cu prejudicii cumulate aduse bugetului de stat de peste 7.000.000 de lei.
În domeniul fraudei economico-financiare, metodologia investigării acestui fenomen infracțional presupune colectarea, compararea, coroborarea și analizarea tuturor informațiilor disponibile în vederea identificării, urmăririi bunurilor și instrumentelor obținute sau folosite la săvârșirea de infracțiuni, în vederea confiscării acestora.
În domeniul contrabandă și fraude vamale au fost desfășurate 4 acțiuni la nivel local, fiind înregistrate 4 dosare penale, 3 dosare penale fiind soluționate. Valoarea măsurilor asigurătorii dispuse este de 44.000 de lei, fiind indisponibilizate un număr de 62.440 de țigarete. Totodată au fost indiponibilizate bunuri în valoare de 37.464 de lei, fiind aplicată o sancțiune contravențională la legea 227 din 2015 în valoare de 20.000 lei.
Pe domeniul proprietate intelectuală au fost desfășurate 5 acțiuni la nivel local, fiind constatate un număr de 6 infracțiuni, fiind indisponibilizate bunuri în valoare de 15.349 de lei. Totodată au fost indiponibilizate bunuri în valoare de 37.464 de lei, fiind aplicate 14 sancțiuni contravenționale la legea 8 din 1996 în valoare de 16.000 lei.
Exemplu semnificativ:
La data de 26.09.2023, efective ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare un număr de patru mandate de percheziție domiciliară, în dosarul penal nr. 337/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals informatic, toate în formă continuată.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că o societate comercială cu sediul social pe raza orașului Târgu-Neamț, cu obiect de activitate în domeniul managementului deșeurilor reciclabile, a indus în eroare mai mulți operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității de la producători, prin raportarea ca fiind reciclate în numele acestora, a unor cantități de deșeuri de ambalaje, folosind mai multe înscrisuri care atestau achiziția deșeurilor de la persoane fizice și juridice, cu scopul încasării contravalorii unor servicii de colectare și reciclare neprestate.
Prin săvârșirea faptelor a fost indusă în eroare Administrația Fondului pentru Mediu cu privire la îndeplinirea obiectivelor anuale de reciclare, cu scopul sustragerii de la plata penalităților datorate ca urmare a neîndeplinirii acestora, prejudiciul estimat fiind de 32.000.000 lei.
În cauză, după efectuarea perchezițiilor domiciliare și audierea persoanelor implicate în activitatea infracțională, organele de cercetare penală au dispus reținerea numiților A. I. și L. A, primul în calitate de administrator de fapt al societății comerciale iar secundul în calitate de complice al acestuia. Ulterior Tribunalul Neamț, în baza propunerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, a dispus arestarea celor doi.