InfoKid 2017 – un concurs de tradiție organizat de Colegiul Național ”Petru Rareş”

0

În zilele de 25-26 mai 2017, la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț s-a desfășurat  concursul InfoKid 2017, un Congres de Informatică Aplicată pentru Învățământul Preuniversitar. În cadrul acestui congres au avut loc numeroase concursuri pe diferite teme legate de utilitatea informaticii în viața cotidiană. Ideea proiectului a venit din dorinţa de a deschide noi perspective ale elevilor în domeniul informaticii încă din clasele primare şi de a-i încuraja să aprofundeze cunoaşterea calculatorului şi a posibilităţilor oferite de acesta. Mulţi tineri utilizează calculatorul doar pentru reţelele de socializare, aspect care, potrivit studiilor, îi face, paradoxal, mai puţin sociabili în relaţiile de zi cu zi, unii chiar pierzându-şi capacităţile de comunicare din cauza acestor mijloacelor de socializare virtuale.

Prin acest concurs încercăm să le oferim şi o altă perspectivă asupra activităţilor pe care le pot desfăşura la calculator, activităţi care să fie benefice şi nu dăunătoare.
Un alt motiv pentru care considerăm necesar acest concurs este descoperirea elevilor pasionaţi de informatică ce doresc ca pe viitor să aprofundeze studiul calculatorului în scopul de a-i susţine ulterior, astfel încât să poată participa la concursuri şi olimpiade de mare anvergură.
Deoarece suntem în secolul calculatorului, considerăm că pentru orice domeniu pe care elevii îl vor alege în viitor vor avea nevoie de minime cunoştinţe de informatică. Noi vrem să le oferim motivaţia pentru a începe să studieze informatica încă din clasele primare sau gimnaziale.

Secținile concursului au fost următoarele:

Clasele primare :
Matematică distractivă: cu subiecte diferite pentru fiecare clasă.

Gimnaziu:

Editări de texte Word
Prezentări Power Point
Grafică
Montaj film
Pagini web (individual sau echipă)

Liceu:

Editări de texte Word
Prezentări Power Point
Grafică
Montaj film
Pagini web (individual sau echipă)

Site-ul acestui concurs poate fi accesat la adresa http://infokid.softwareelite.com.

Anul acesta s-au prezentat la concurs peste 200 de participanți, majoritatea fiind elevi din ciclul primar la secțiunea de matematică distractivă. Această ediție a avut ca noutate utilizarea unei aplicații pentru examinare de actualitate, fapt care a implicat evaluarea automată a subiectelor, elevii obținând pe loc rezultatul final. Timpul de rezolvare a subiectelor a constituit un alt criteriu de departajare a candidaților. Încurajăm folosirea acestui program pentru viitoare concursuri de matematică având în vedere eficiența în ceea ce privește definitivarea rezultatelor finale.

Proba de Word s-a desfășurat în laboratoarele noastre de informatică; participanții au primit subiecte care le-au pus la încercare priceperea în utilizarea acestui program esențial. De asemenea, probele de grafică computerizată, cea de realizare de pagini Web și de prezentări PowerPoint au motivat foarte mulți tineri să-și utilizeze creativitatea și să surprindă publicul prin prezentări verbale amuzante, idei bizare, și aplicații ale informaticii, complet surprinzătoare.

Beneficiari ai acestui concurs îi putem considera pe toţi cei implicaţi în proiect în mod direct sau indirect după cum urmează:

Implicaţi direct:

Elevii participanţi care au obţinut experienţa participării la un concurs, unii dintre ei  fiind răsplătiţi în concordanţă cu rezultatele obţinute în urma evaluării.

Organizatorii care prin acest concurs au căpătat experiență, pentru a putea dezvolta pe viitor proiecte care să corespundă necesităţilor şi cerinţelor celorlalte părţi implicate.

Implicaţi indirect:

Părinţii care vor putea să îi îndrume mai bine pe copii, în urma rezultatelor obţinute şi a impresiei acestora despre primii paşi în informatică.

Învăţătorii şi profesorii care au văzut rezultatele activităţiilor desfăşurate cu elevii.

Partenerii care și-au promovat brandul şi produsele.

Succesul acestui proiect a culminat cu festivitatea de premiere, care a avut loc în sala de festivități a Colegiului Național “Petru Rareș”, unde au fost aduse mulțumiri sponsorilor care au făcut posibilă desfășurarea acestui proiect: Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra-Neamț care a alocat câte 5.000 de lei fiecare și Farmacia Ardealul cu suma de 1.500 lei, voluntarilor care au ajutat la supravegherea activităților, respectiv asistența elevilor.

S-au acordat premii participanților care au avut cele mai bune prestații la probele de concurs și felicitați voluntarii implicați în acest concurs.

În consecință, succesul proiectului a fost evident, prin numărul mare de participanți, prin diversitatea secțiunilor propuse de organizatori și prin interesul autentic manifestat de autoritățile locale: Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra-Neamț, respectiv farmacia Ardealul concretizat în sprijinul financiar, absolut necesar în vederea desfășurării optime a concursului.

Vă așteptăm cu interes și la următoarea ediție a Congresului de Informatică Aplicată pentru Învățământul Preuniversitar.

Realizat de profesor Mareș Carmen, președinte concurs

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate