Incident în Neamț: Persoane vaccinate la doza a treia cu AstraZeneca, în loc de Pfizer sau Moderna

1
*Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021;
**Vaccinul AstraZeneca se administrează din data de 15 februarie 2021;
***Vaccinul Johnson&Johnson se administrează din data de 4 mai 2021 și este în doză unică;
****Doza a treia se administrează din data de 28 septembrie 2021.

În actualizarea zilnică transmisă de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) pe 23 octombrie se arată că 4 persoane au primit la doza a treia de vaccin AstraZeneca.

Potrivit reglementărilor din România (click aici),doza de rapel (doza a treia) se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.

Libertatea anunță că autoritățile au deschis o anchetă pe tema administrării de AstraZeneca la doza a treia de vaccin și au rezultat informații importante din comunicarea cu șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Dozele ar fi fost administrate vineri, 22 octombrie.

Contactat de Libertatea, Valeriu Gheorghiță a precizat că incidentele au avut loc în Neamț și Brașov, iar direcțiile de sănătate publică din aceste județe trebuie să stabilească și cum a fost posibil.

„Au fost 3 situații la Neamț și una la Brașov. CNCAV a emis instrucțiunea care reglementează administrarea vaccinurilor pentru doza de rapel (booster), astfel încât răspunsul imun să fie maximal pentru beneficiari. Situațiile punctuale trebuie documentate în centrele respective. Vă rog să vă adresați la DSP Neamț și Brașov”, a răspuns Valeriu Gheorghiță la solicitarea Libertatea.

DSP Neamț nu a transmis nicio comunicare oficială pe această temă până la această oră. Pentru moment, nu există o explicație pentru care s-ar fi trecut peste reglementările stabilite de CNCAV. Reamintim că doza a treia se poate face la această oră doar cu vaccinuri care folosesc tehnologia ARN mesager.

1 Comentariu
 1. Andrei Varga spune

  Nici nu mă miră . Că toate cele organizate de guvern merg cu dosul nu e o surpriză.
  Am văzut vineri la piata pe Baltagului.
  Mi se iau datele și se scanează buletinul .
  Când sa intram, apare o duduie încruntată din sala, atașați așa .Ați scanat buletinele?
  Noi, în cor, daaa.
  Ia sa vedem, surprize, scanerul nu le scanase .
  O luam de la capăt .Acum da .
  Intram o șarjă de oameni ai muncii .
  Ne înțepăm . Mergem la calculator sa primim o hârțoagă .
  Ajunși jos constat că am primit doi oameni aceeași hârtie .
  Revin sus .Rupe omul una și o da la cos .
  Primesc alta din imprimanta .Acum e bine, zic și eu .
  Ne pupam cu toții fericiți .La final replică de neuitat din partea cuiva din personal .
  STS ul e de vina . Aștept cu nerăbdare aventura de peste 21 de zile, la rapel .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate