Începutul sfârșitului

2

Boboteaza sau Botezul Domnului din ziua de 6 ianuarie este una dintre cele mai vestite sărbători ale românilor, celebrată prin fast și o sumedenie de obiceiuri.

De regulă, în această zi sfântă, se sfințește apa, iar de aici și obiceiul popular în cadrul căruia bărbații se întrec înot pentru a recupera crucea aruncată de preot în apă.

Femeile, în schimb, își legă seara în jurul inelarului un fir roșu de mătase și își așează pline de speranță o ramură de busuioc sub pernă, pentru ca în noaptea de Bobotează să își viseze alesul.

Obiceiurile sunt multe si variază în diferite regiuni, însă în toate casele românilor se pregătește o masă la fel de îmbelșugată precum cea din Ajunul Crăciunului.

Bucatele alese nu se consuma înainte ca preotul să sfințească masa, prin slujba de „Doamne, miluiește” sau Chiralesa, termen provenit din neo-greacă.

Alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul care va fi prăznuită mâine, 7 ianuarie, Boboteaza marchează sfârșitul oficial al sărbătorilor de iarnă .

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Ursul maro spune

    Nu precizezi daca firul rosu si-l leaga femeile maritate sau nemaritate…Ma gandesc ca cele maritate, daca au acasa unul cu burta, gusa, chel si bashinos…

    1. Tot eu spune

      🤣🤣🤣

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate