Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 16 iulie 2019
  • :
  • :

Începutul sfârșitului

Boboteaza sau Botezul Domnului din ziua de 6 ianuarie este una dintre cele mai vestite sărbători ale românilor, celebrată prin fast și o sumedenie de obiceiuri.

De regulă, în această zi sfântă, se sfințește apa, iar de aici și obiceiul popular în cadrul căruia bărbații se întrec înot pentru a recupera crucea aruncată de preot în apă.

Femeile, în schimb, își legă seara în jurul inelarului un fir roșu de mătase și își așează pline de speranță o ramură de busuioc sub pernă, pentru ca în noaptea de Bobotează să își viseze alesul.

Obiceiurile sunt multe si variază în diferite regiuni, însă în toate casele românilor se pregătește o masă la fel de îmbelșugată precum cea din Ajunul Crăciunului.

Bucatele alese nu se consuma înainte ca preotul să sfințească masa, prin slujba de „Doamne, miluiește” sau Chiralesa, termen provenit din neo-greacă.

Alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul care va fi prăznuită mâine, 7 ianuarie, Boboteaza marchează sfârșitul oficial al sărbătorilor de iarnă .
2 comentarii la “Începutul sfârșitului

  1. Ursul maro

    Nu precizezi daca firul rosu si-l leaga femeile maritate sau nemaritate…Ma gandesc ca cele maritate, daca au acasa unul cu burta, gusa, chel si bashinos…

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *