Începe un nou an școlar, dar încă nu am scăpat de pandemie. Ce e de făcut?

0

REÎNCEPEREA ȘCOLII – ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI PENTRU PĂRINȚI ( SURSA UNICEF)

Pe măsură ce ne pregătim să-i trimitem din nou pe copii la școală, avem cu toții întrebări despre cum să-i prote­jăm cel mai bine împotriva COVID-19. Consecințele închiderii școlilor asupra bunăstării copilului sunt semnificative. Oricând e posibil, este important să li se ofere copiilor șansa de a socializa cu colegii, de a învăța și de a se putea dezvolta emoțional.

Cercetările actuale arată că riscurile pentru copii sunt mai reduse decât pentru adulți, deși ei pot răspândi virusul, inclusiv altor copii cu afecțiuni medicale preexistente.

Adresați-le întrebări școlilor dumneavoastră în legătură cu regulile, procedurile și protocoalele de siguranță pentru prevenirea COVID-19.

Ca regulă generală, părinții trebuie să respecte sfaturile și reglementările impuse de autoritățile publice locale din domeniul sănătății. Între timp, vă oferim răspunsuri la o serie de întrebări care ar trebui să le ofere siguranță tuturor.

  1. Cum îmi pregătesc copilul pentru școală?

Amintiți-i copilului dumneavoastră despre toate lucrurile distrac­tive și frumoase pe care începerea școlii le va aduce, precum timpul petrecut cu prietenii și profesorii și activitățile pe care le vor desfășura. Discutați despre cele mai bune metode de pro­tecție împotriva COVID-19, inclusiv igiena mâinilor, respectarea distan­țării fizice și acoperirea gurii și nasului, dacă tușesc sau strănută, cu pliul cotului sau cu un șervețel. Dacă se recomandă purtarea măștilor, copiii ar trebui să știe cum să le poarte, acoperindu-și gura și nasul, și unde și cum să le arunce. De asemenea, puteți face distractivă reîntoarcerea la școală pentru copiii de vârste mai mici implicându-i în diferite activități. O idee ar putea fi să-i lăsați pe ei să își aleagă măști colorate (dacă se impune purtarea măștii) sau inventarea unor cântece care să-i ajute să își amintească procedura spălării mâinilor și protocoalele de siguranță. De asemenea, le puteți arăta metode amuzante de a-și saluta prietenii păstrând în același timp distanța, printr-o simplă fluturare a mâinii sau un altfel de gest!

  • Dacă copilul meu este neliniștit în legătură cu începerea școlii?

Gândul revenirii la școală îi poate face pe copii anxioși. Fiți atenți pentru a identifica eventualele semne de stres la copil și încurajați-l să vorbească deschis despre în­grijorările sale. Asigurați-l că școala face tot posibilul pentru a-i proteja pe toți împotriva COVID-19 și că toți putem contribui. Nu uitați să fiți onești și să vă arătați înțelegători față de sentimentele sale. Cel mai important lucru este să vă încurajați copilul să fie încrezător în ceea ce privește noul an școlar!

  • Dacă copilul meu se îmbolnăvește?

Dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de boală precum: fe­bră, nas înfundat, durere în gât sau tuse, cel mai bine este să nu îl trimiteți la școală. Respectați regulile școlii și consultați un medic, dacă este necesar.

Pe de altă parte, dacă copilul a intrat în contact cu o persoană infectată, asigurați-vă că rămâne acasă conform recomandărilor autorităților sani­tare privind auto-izolarea. Informați școala legat de acest aspect. Puteți contacta profesorul sau informa școala prin telefon, e-mail sau orice alt canal de comunicare disponibil. Discutați cu personalul școlii sau cu profe­sorul despre cea mai bună cale de a rămâne în contact cu ei.

  • Ar trebui să iau măsuri de precauție suplimentare, inclusiv atunci când copilul se întoarce de la școală?

Școlile trebuie să fie pregătite pentru a deveni un loc sigur pentru copii și pentru familiile acestora. Întrebați-l pe copil sau pe profesor dacă există activități care îi fac pe copii să intre în contact apropiat cu ceilalți. În general, dacă școlile pun în aplicare măsurile de prevenție recomandate, nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la întoarcerea copiilor acasă.

Totuși, dacă dumneavoastră sau o altă persoană din casă prezintă un risc sever de infecție cu COVID-19 din cauza vârstei sau a altor afecți­uni, asigurați-vă că această persoană respectă măsurile de protecție, inclusiv distanțarea fizică și că se imunizează odată ce vaccinul devine disponibil.

Sfătuiți-vă copilului cu privire la călătoria în condiții de siguranță de la școală acasă. De exemplu, îi puteți recomanda să meargă pe jos pentru a evita autobuzele școlare sau transportul în comun. Dacă acest lucru nu este posibil și măștile sunt recomandate în comunitate, amintiți-i copilului să folosească masca acoperindu-și gura și nasul în spațiile închise și aglomerate, inclusiv în autobuz. Asigurați-vă că, odată ajuns acasă, pune în aplicare mă­surile de igienă adecvate.

  • Dacă mi se îmbolnăvește copilul la școală?

Dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome de COVID-19 la școală, profe­sorul sau personalul școlii vor lua măsuri imediat. Părinții vor fi contactați de îndată pentru a evalua măsurile care vor fi luate conform reco­mandărilor autorităților publice locale din dome­niul sănătății. Contactați pediatrul sau medicul de familie pentru a evalua necesitatea administrării unui test COVID-19 copilului și informați școala cu privire la rezultatul testului.

Țineți copilul acasă pe o perioadă de timp corespunzătoare recomandării  medicului sau conform protocoalelor de izo­lare impuse de autoritățile sanitare.

  • Dacă colegii sau profesorul copilului meu se îmbolnăvesc la școală?

Dacă școala vă informează că un coleg de clasă sau un profesor al copilului are rezultat pozitiv la testul COVID-19, monitorizați simptomele copilului dumneavoastră și respectați recomandările au­torităților medicale.

Consultați medicul dacă copilul prezintă simptome de COVID-19 precum febră, tuse sau oboseală. Rămâneți în contact cu școala pentru a primi informa­ții sau noutăți cu privire la întoarcerea copilului la școală și cu privire la programul de învățare. Puteți contacta școala prin intermediul profesorilor, prin telefon sau e-mail sau prin alte canale de comunicare disponibile.

În data de 3.09.2021 a fost emis Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației  nr. 1756/5196 referitor la aprobarea măsurilor de organizare a activităților în cadrul unităților/instituțiilor de îmvățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-Cov-2.

  • Copiii care suferă de astm, obezitate, diabet și de alte afecțiuni medicale pot reveni la școală ?

Asigurați-vă că școala pune în aplicare protocoale de siguranță care includ spălarea mâinilor, distanțarea și aerisirea sălilor.

Deși în cea mai mare parte a cazurilor, copiii sunt asimptomatici sau dezvoltă simptome ușoare când se îm­bolnăvesc de COVID-19, dovezile arată că persoanele cu afecțiuni medicale care prezintă riscuri (astm, diabet sau obezitate) au o mai mare probabilitate de a dezvolta simptome severe de COVID-19 sau chiar de a de­ceda. Se pare că aceste efecte sunt prezente și la copii, dar sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine efectele COVID-19 la copiii cu afecțiuni medicale preexistente.

Dacă sunt disponibile vaccinuri pentru copilul dumneavoastră, cea mai bună metodă de protecție este vacci­narea. Vaccinul poate reduce în mod semnificativ riscul dezvoltării unei forme severe de COVID-19, inclusiv riscul spitalizării și al decesului.

VACCINAREA ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT

În vederea limitării riscului de infectare cu SARS CoV-2 în comunitate și în unitățile de învățământ, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a stabilit că în perioada următoare se vor desfășura acțiuni dedicate vaccinării elevilor, a familiilor acestor, precum și a personalului didactic și nedidactic încadrat în aceste unități.

Pentru învățământul preuniversitar activitățile aferente acestui proiect vor avea loc în perioada 13 septembrie – 15 noiembrie 2021 și  în perioada 1 octombrie 2021 – 1 decembrie 2021  pentru învățământul universitar.

Important! În acest proces vor fi vizate doar persoanele eligibile (cu vârsta peste 12 ani), în baza consimțământului informat.

Pentru învățământul preuniversitar, procesul de vaccinare se va desfășura prin intermediul echipelor mobile de vaccinare, în cabinetele de vaccinare organizate în unitățile de învățământ sau în centrele de vaccinare aflate în proximitatea unităților de învățământ.

Pentru categoria de vârstă 12+, se va alege unul dintre vaccinurile care sunt aprobate pentru admi-nistrare, respectiv vaccinul Comirnaty, produs de compania BioNTech&Pfizer și Moderna, produs de compania Spikevax.

Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii legali, iar vaccinarea acestora se realizează numai în baza consimțământului informat al adulților. Formularul de exprimare a consimțământului pentru minori și chestionarul pentru triaj pot fi descărcate de pe platforma RoVaccinare, acesând https://vaccinare-covid.gov.ro/formular-de-exprimare-a-acordului-informat-pentru-minori/, respectiv https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/06/CHESTIONAR-TRIAJ-MINORI-avizat-INSP.pdf .

ACȚIUNI DE PROMOVARE A VACCINĂRII ANTI-COVID-19 ÎN UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN JUDEȚ

Direcția de Sănătate Publică Neamț prin personalul Compartimentului de Evaluare și Promovare a Sănătății și al Compartimentului Evaluarea Factorilor de Risc din Mediul de Viață și de muncă va desfășura în săptămâna 13.09. -17.09.2021 acțiuni de informare pentru promovarea vaccinării anti-COVID-19 în următoarele localități:

  • 14.09.2021: Dumbrava Roșie, Săvinești, Roznov, Cordun, Gherăiești, Săbăoani, Tămășeni;
  • 15.09.2021: Bistrița, Tarcău, Bicaz;
  • 16.09.2021: Poiana Teiului, Farcașa, Borca, Doljești, Sagna, Bîra, Icușești;
  • 17.09.2021: Răucești, Brusturi, Păstrăveni.

SURSA: DSP NEAMȚ

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate