Începe sezonul unui fenomen spectaculos: Piramida holografică de pe Ceahlău

0

În fiecare an, în luna august, Muntele Ceahlău adună turiști din întreaga țară, nu doar cu prilejul hramului din 6 august, cât și pentru un fenomen spectaculos, numit piramida holografică. Deși uneori turiștii pot fi dezamăgiți de absența acestui fenomen din cauza condițiilor meteo, cei mai norocoși pleacă acasă cu fotografii și filmări spectaculoase.

Condiția de a vedea acest fenomen este de a ajunge înainte de răsărit pe Vârful Toaca și să ai noroc de un cer senin. Din punct de vedere științific, piramida este o intersectare a umbrelor muntelui în momentul în care Soarele își face apariția.

În mentalul colectiv, s-a întipărit ideea că doar în această zi fenomenul poate fi văzut, motiv pentru care foarte mulți turiști, unii neechipați corespunzător, dar dornici să asiste la acest fenoment rar, urcă pe 6 august pe Ceahlău, testând la maxim resursele, rezistența și limita psihică a echipajelor Salvamont. 

În realitate, spun cunoscătorii muntelui, cu puțin noroc, piramida holografică poate fi văzută și în alte zile, atât la răsărit, cât și la apus. Mai mult, în anumite condiții, destul de rare, efectul piramidei holografice poate fi dublat de un spectaculos fenomen cunoscut sub numele de Efectul Gloria sau spectrul Brocken (imagine mai sus).

Fiți responsabili când vă porniți la drum pe munte, fiți echipați corespunzător, nu vă avântați pe Ceahlău dacă suferiți de boli cronice care vă pot pune viața în pericol. Salvamont intervine fără discuție, dar cel mai bine este să prevenim orice fel de incidente, pentru a vă ușura viața atât dumneavoastră, cât și a celor care veghează pentru siguranța dumneavoastră. De asemenea, reamintim că unele trasee au fost distruse de torenți anul acesta și au fost închise. Mai multe detalii aici – click.

Și pentru că de 1 August este ziua acestui serviciu, transmitem „La mulți ani, Salvamont România!”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate