[FOTO EXTREM DE RAR] Efectul GLORIA și Piramida Holografică, surprinse pe Ceahlău în imagini

1

Sute de turiști au urcat și în acest an muntele Ceahlău pentru a fi în zorii zilei de 6 august prezenți la fenomenul unic cunoscut sub denumirea de piramida holografică.

Condiția de a vedea acest fenomen este de a ajunge înainte de răsărit pe Vârful Toaca și să ai noroc de un cer senin. Din punct de vedere științific, piramida este o intersectare a umbrelor muntelui în momentul în care Soarele își face apariția.

Cunoscătorii muntelui Ceahlău spun că piramida poate fi văzută în mai multe zile la rând, și la răsărit, dar și la apus. Deci, dacă nu ați putut vedea piramida pe 6 august, o puteți vedea, totuși, anul acesta, în altă zi și doar în anumite condiții. Condiția principală este să fiți responsabili când vă porniți la drum pe munte, să fiți echipați corespunzător, să nu vă avântați pe Ceahlău dacă suferiți de boli cronice care vă pot pune viața în pericol. Salvamont intervine fără discuție, dar cel mai bine este să prevenim orice fel de incidente, pentru a vă ușura viața atât dumneavoastră, cât și a celor care veghează pentru siguranța dumneavoastră.

FOTO LĂCRĂMIOARA JUNCU//FACEBOOK

Anul acesta efectul piramidei holografice a fost dublat de un spectaculos fenomen cunoscut sub numele de Efectul Gloria sau spectrul Brocken. Potrivit ecology.md, în acest fenomen, umbra unor obiecte sau persoane este proiectată pe un nor sau o zonă cu ceață, astfel că umbra apare mărită si se poate observa când obiectul (ființa respectivă) se găsește între astru (Soare) la apus sau la răsărit și un nor sau o zonă cu ceață. Este un fenomen foarte rar care apare doar atunci când anumite condiții sunt îndeplinite simultan. Mai multe detalii despre fenomen puteți citi aici.

Imagini absolut fabuloase au fost surprinse pe 6 august 2019 de Lăcrămioara Juncu, pe Vârful Toaca, pentru care am primit permisiunea să le prezentăm mai jos:

Imaginile sunt publice din dorinta de a trai si altii o parte din bucuria pe care am simtit-o acolo sus.

Acum doi ani, pe 5 august, am urcat pe Ceahlau dorind sa vad piramida, Nu a fost sa fie, conditiile meteo nu au fost prielnice. Nici nu urcasem decat pana la cabana meteo. Efectul muntelui asupra mea a fost fantastic, astfel incat am revenit cat de des am putut (am urcat si de trei ori pe luna), nu a contat anotimpul si nici vremea. Ceahlaul are frumusetea si maretia lui in fiecare clipa. Si, asa cum imi place sa spun, m-am indragostit de munte….de Ceahlau…. Si cred ca ceea ce mi s-a intaplat este rasplata lui pentru dragostea ce i-o port.

Anul trecut, pe 6 august nu am surprins decat o vaga imagine a piramidei, tot de la cabana meteo.

Anul acesta, desi ploua, am zis ca trebuie sa merg, a plouat toata noaptea, iar dimineata, ne intrebam daca sa mergem sau nu pana sus. Am mers fara sperante, recunosc. Am urcat, am asteptat, am vrut sa renuntam (asa cum reiese dintr-unul din filmulete), dar un strigat de bucurie a facut sa ne intoarcem in graba….iesise soarele dintr-un nor. Am urcat din nou, asteptand…..speram sa vad piramida. Ceata, vantul norii de deasupra nu prevesteau nimic bun. Si totusi….a inceput sa se vada lumina curcubeului.

Citisem despre efectul Gloria, stiam ca e foarte rar si ca trebuie anumite conditii in ceea ce priveste umiditatea si marimea picaturilor norului de jos pe care este proiectata umbra. Si totusi…a aparut…

Ce am simtit?? Doar o liniste imensa, un fel de implinire sufleteasca. Iubesc muntele si simt o legatura stransa cu acesta. Bucuria mea e cu atat mai mare cu cat intr-una din imagini umbra apare chiar in varful piramidei, ceea ce mi se pare …nu stiu cum sa zic…dar sincer ma simt mult mai bogata decat toti bogatii lumii…”, a declarat pentru ziarpiatraneamt.ro autoarea minunatelor imagini surprinse în filmări și fotografii, Lăcrămioara Juncu.

„6 august 2019, Ceahlău, Vf. Toaca. Pentru a mă convinge că e umbra mea, la un moment dat am salutat și… umbra mi-a „răspuns”. Unul dintre efectele Gloria, apare în varful piramidei.” – Lăcrămioara Juncu

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. elena spune

    O realizare fantastica,muntele te-a raspltit cu aceste imagine minunate…esti cu adevarat o impatimita a muntelui, pe care il iubesc si eu ..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate