O ploaie de „stele căzătoare” va lumina cerul nopții în luna august

0

Perseidele sunt o ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu. Fluxul de corpuri este numit Perseide și se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle.

Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei.  Ploaia este vizibilă din mijlocul lunii iulie, în fiecare an, atingându-și apogeul între 9 și 14 august, și depinde de localizarea în particular a fluxului. La apogeu, rata meteorilor atinge 60 și chiar mai mulți pe oră. 

Cel mai important fenomen astronomic are loc în fiecare an pe la jumătatea lunii august, cunoscut sub denumirea populară Perseidele – „ploaia de stele căzătoare”. În realitate stelele obişnuite de pe cer nu cad! Dâra luminoasă pe care o vedem pe cer provine de la corpurile mici (meteoroizi) ce vin cu viteză mare din spaţiu, şi „ard” în atmosfera superioară a Pământului. Anul acesta maximul curentului de meteori Perseidele va avea loc în noaptea de 12 spre 13 august 2021, ora 23.00.

Locul de unde vin aparent meteorii poartă numele de radiant, iar la rândul său radiantul poartă numele constelaţiei în care acesta se află. Curentul de meteori Perseidele are radiantul în dreptul constelaţiei Perseus sau Perseu. Exemplele în acest sens pot continua, cum ar fi: Geminidele au radiantul în dreptul constelaţiei Gemenii, Leonidele în constelaţia Leul, Orionidele în constelaţia Orion, etc.

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii august 2021, sunt la pagina calendar astronomic.”, a transmis Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate