Încă un parlamentar s-a alăturat Asociației „Născută Înger”. Pe teren, la familiile în impas din Piatra-Neamț (FOTO/VIDEO)

2

MOTTO

„Timpul tău pe acest pământ este limitat, însă acțiunile tale pot deveni nemuritoare. Nimeni nu își pune amprenta asupra acestei lumi doar pentru că se “dezvoltă personal”. Misiunea ta trebuie să fie ceva mai presus decât tine. Da, e nevoie să faci sacrificii. Da, e de muncă. Însă dacă te bazezi doar pe dezvoltare personală, nu vei atinge niciodată împlinirea pe care ți-o dorești.” – Carmen Suciu, Asociația Născută Înger

***

Carmen Suciu de la Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț a făcut în repetate rânduri apeluri către nemțeni, persoane fizice sau persoane care ocupă funcții publice, să meargă cu ea măcar o zi pe teren la nenumăratele cazuri sociale pe care le are în grijă. Unele cazuri le-am și prezentat în publicația noastră în decursul timpului. Click aici pentru un apel făcut în 2018.

În urmă cu circa două luni, Carmen Suciu a lansat tuturor parlamentarilor din Neamț invitația de a o însoți o zi pe teren la cazurile sociale de care ea se ocupă (click aici pentru textul integral).  Prima care a răspuns invitației și a spart gheața a fost senatorul Emilia Arcan. (click aici pentru articol)

La apel iată au răspuns și deputatul de Neamț Răzvan Cuc, alături de Florentina Moise. Astăzi, cei doi au fost alături de Carmen Suciu pe teren în „România reală”, în „municipiul Piatra-Neamț real”.

Carmen Suciu ne-a declarat că astăzi, 6 august, în zi de Schimbare la Față, a dorit să le arate celor doi oameni politici una din fețele uitate și abandonate ale României.

Vorbim de persoane bolnave din Piatra-Neamț, cu grad sever de handicap, ajunse la limita puterilor. Vorbim de oameni care au muncit o viață, dar acum au un venit mizer din care nu-și pot procura alimente, medicamente, scutece etc., oameni care stau în chirie și au rămas fără loc de muncă.

„O mamă ne-a scris: vă implor ajutați-mă, două pungi de fidea mai am de când a început starea de urgență, acum cea de alertă… Oamenii au ajuns în pragul prăpastiei. Azi, un bătrân ne-a spus că îl va da afara din chirie. Are o cameră dată de cineva, însă nu are nimic, măcar o pernă.

Un chip real și crud, dragilor. Să trecem peste orice culoare politică și să ne unim forțele să facem ceva pentru țara noastră, să nu lăsăm să ne moară de foame copiii, tinerii să nu mai plece.

O experiență inedita ziua de azi cu doi oameni dornici să vadă cu ce se confrunta oamenii. Au stat de vorbă cu oamenii, aflându-le problemele. Mulțumim doamnei Moise Florentina și domnului deputat Răzvan Cuc pentru răspunsul afirmativ la invitația noastră și vizita efectuată unor oameni cu grave probleme. Mulțumesc voluntarilor care m-au însoțit azi: Bogdan, Roxana, Andrei, Nadia, Dari, micuța Narcisa și Ana.”, ne-a declarat Carmen Suciu.

Răzvan Cuc a prezentat în această seară experiența pe care a avut-o în teren alături de Carmen Suciu, Florentina Moise, voluntarii Asociației și oamenii pe care i-a vizitat.

„Am răspuns invitației făcută de Asociația „Născută înger” de a vedea ”viața reală” din cartierele din Piatra-Neamț. Nu că nu aș fi știut-o, dar pietrenii, indiferent de cartierul în care locuiesc, trebuie să știe că sunt ascultați și ajutați.

Nu am să fiu ipocrit să spun că e un dezastru și să încep să critic pe cineva. Nu. Peste tot, în toată lumea, sunt și familii sărace și bogate. Piatra nu face excepție.

Aș sublinia însă un lucru: asociația și implicarea lui Carmen Suciu m-au impresionat. De zece ani, duc ajutoare la cine strigă cu voce mai stinsă. Iar administrația le ignoră și umple conturile altor ONG-uri…

Problema sărăciei nu pot promite că o rezolv complet, pentru că aș fi ridicol. Dar problema „țevilor sparte” prin care curge banul public din Primăria Piatra-Neamț o pot rezolva!”, a declarat Răzvan Cuc.

Florentina Moise este de mult timp un partener al Asociației Născută Înger. A fost și de această dată alături de Carmen Suciu și de familiile pe care Asociația le ocrotește în Piatra-Neamț.

Iată mesajul Florentinei Moise:

„Această pandemie ne-a pus la grea încercare pe toți, dar mai ales pe cei care erau deja în situații dificile. Sunt oameni rămași fără locuri de muncă și au de plătit chirie și de crescut copilași. Sau sunt oameni bătrâni, cu pensii mici, bolnavi…

I-am cunoscut pe mulți dintre ei în campania pe care am susținut-o înainte de Paști, alături de colegii mei și de Asociația „Născută înger”. Astăzi am răspuns din nou apelului făcut de Carmen Suciu și asociației ei și am mers la câteva familii din cartierele Precista și Dărmănești. Nu am fost singură, ci alături de Răzvan Cuc.

Pentru că această campanie a Asociației se adresează în special demnitarilor din județul Neamț, care sunt chemați să vadă „lumea reală”… Răzvan nu e genul de politician rupt de realitate: a mers fără ezitare și a stat de vorbă cu oamenii, dar și cu Carmen.

Și aș vrea să știți ce a zis! Mesajul lui a fost că administrațiile locale ar putea să susțină acele ONG-uri care fac treabă și nu pe cele „fantomă”, abonate la banii publici! Iar pietrenii știu foarte bine despre ce vorbesc! Tu, eu, noi formăm „lumea”. Și împreună o putem face un loc mai bun.

Carmen ne-a mulțumit pentru participare. Dar noi îi mulțumim ei pentru tot ce face zi de zi și cum s-a transformat în colacul de salvare al atâtor oameni! La final, cum spune o vorbă, rămâi nu cu ce ai, ci cu ce dai!”

Ca de obicei încheiem cu unul dintre mesajele lui Carmen Suciu, pline de experiență și înțelepciune:

„Uneori ma simt ca un cersetor in propria-mi tara. Ma intreb de multe ori daca nu ati fi voi, cei care ne sustineti, ce as face. Impreuna redam sperante, zambete, chiar viata. Multi dintre copiii Romaniei se culca flamanzi sau mananca o data in zi! Dincolo de cresterea economica cu care ne laudam, cifrele saraciei arata o realitate mai putin demna de lauda.

Din 5 romani, unul traieste in mizerie, iar un altul e la limita saraciei. Astfel se traduc, in cuvinte simple, cifrele prezentate de oficiali. In termeni tehnici, saracia absoluta afecteaza intre 22% si 27 din populatia tarii noastre, conform datelor Bancii Mondiale. Saracia ii lasa fara diploma pe mii de tineri din Romania. Multi studenti renunta la facultate in ultimul an, abandonul scolar a crescut, bolile la copii din ce in ce mai frecvente si mai grave, batranii fara asistenta socio-medicala, aruncati de colo, colo. 4,6 milioane de romani, adica un sfert din populatia tarii, sunt expusi riscului de saracie. Cei mai expusi sunt tinerii si varstnicii care traiesc singuri, dar si persoanele de etnie roma.

Cum era de asteptat, saracia este mai mare la sat decat la oras: de trei ori mai mare, mai precis. Aproape 40% din locuitorii din mediul rural se afla in risc de saracie. 1 din 3 copii din Romania traiește in saracie, iar procentul creste la 50% in mediul rural. Sunt afectati insa si tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani. Legile in asistenta sociala sunt invechite sau inexistente, voluntariatul nu este incurajat.

Fiind voluntar capeti responsabilitate, iti asumi viata la justa sa valoare. Asteptand, si lasandu-ne baza unul in altul nu schimbam nimic, fiecare trebuie sa facem ceva, sa luam atitudine, sa nu mai fim egoisti, sa vedem cauza, nu doar efectul.

Cei care pot oferi ajutor o pot contacta pe Carmen Suciu la telefon 0770 405 849 sau pe Facebook aici.

Pentru donații în lei:

Asociația Născută Înger

CUI: 36063530

RO58BTRLRONCRT0345309301

BANCA Transilvania Piatra Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Dubios spune

    Si fix acum au fost descoperiti acesti oameni si aceste lipsuri nationale, fix inainte de alegeri? Sa fie oare coincidenta sau intram in realmul “minunilor”?

    1. Clau spune

      Pana acum nu reprezentau valoare pentru reclama. Un proverb spune: Lauda de sine nu miroase-a bine. Oricum e doar inceputul, pana in septembrie sa va tineti, eu am cumparat cate un caiet pentru fiecare candidat, in care sa scriu promisiunile…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate