Față în față cu sărăcia. Carmen Suciu vă invită o zi cu ea pe teren

1

Invitatie! O zi cu mine pe teren!

Fara educatie copiii raman prinsi ca intr-o menghina in saracie! 1,7 milioane de copii din Romania traiesc oficial in situatii de risc de saracie sau excluziune sociala. Realitatea din teren poate fi mai dura decat datele oficiale, iar problemele lor majore emotionale nu vor fi niciodate surprinse statistic.

Avem copii abandonati de parinti plecati in strainate pentru un loc de munca, lasati in grija rudelor, copii care abandoneaza scoala, copii care cersesc, copii flamanzi, murdari si goi.

O realitate pe care o vad zilnic in teren. Parinti alcoolici, cazuti intr-un abis din care nu mai vad nicio iesire, mame alungate, batute, torturate, luand drumul pribegiei isi lasa pruncii la mila destinului. Un destin crud care musca din trupurile lor firave, unii fiind abuzati si batuti in mod constant.

Am avut mama care nu ne-a permis sa-i ducem copilul cianotic la spital pentru a fi tratat deoarece pierdea indemnizatia de handicap. Am ajuns sa facem negot cu viata, cu darul cel mai de pret oferit de Dumnezeu.

Sunt comunitati in care oamenii sunt coborati sub limita existentei. Mai mult de un copil din patru este expus riscului saraciei sau excluziunii sociale in Uniunea Europeană, arata Oficiul european pentru statistica, intr-un clasament dominat de Romania.

Cel mai mare procent din UE al copiilor amenintati cu saracia este inregistrat in Romania: 46,8%.

Unul din 10 copii moare de foame in Romania. Multe familii reusesc cu greu sa le asigure celor mici mai mult de o masa pe zi.

Saracia persista mai ales in mediul rural unde copii sunt hraniti cu paine, fasole si cartofi. Multi copii bolnavi, fara a fi dusi la medic, altii pusi sa munceasca de la 10, 12 ani.

Munca din teren este una extrem de dificila, simti cum ti se rupe sufletul in doua, cum nu poti crede ca esti in Romania. Un alt chip, o alta Romanie, paralela. Uneori simt cum ma prabusesc de neputinta in fata atator chipuri mici, flamande si triste.

Ar trebui sa ne ,,trezim,, cat mai avem timp sa luam cauza si sa facem ceva pentru ei, sunt generatia de maine. O generatie fara educatie, fara locuri de munca, fara viitor.

Daca ne vom complace in asta, vom ignora aceasta realitate, vom pieri ca natie.

Mi-as dori sa formam echipe de voluntari si sa identificam problemele clare, concrete, si apoi intr-un raport concis sa-l expunem guvernului, sperand sa reusim a schimba prezentul sumbru intr-un viitor plin de speranta.

Carmen Suciu, Asociația Născută Înger – Piatra-Neamț

Cei care pot oferi ajutor o pot contacta pe Carmen Suciu la telefon 0770 405 849 sau pe Facebook aici.

Pentru donații în lei:

Asociația Născută Înger

CUI: 36063530

RO58BTRLRONCRT0345309301

BANCA Transilvania Piatra Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Ileana spune

    In tomate satele si orasele biserica si preotii cunosc situatiile familiilor defavorizate si nu fac nimic la fel se intampla si in scoli cu copii mai saraci sunt marginalizati si ignorati .Solutia nu este o punga de dulciuri de Sarbatori ci un local amenajat unde SA poata minca macar o data pe zi o masa calda atat copii cat si adultii necesitati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate