Despre întâlnirea dintre Dăncilă și Tăriceanu

0

Punctul de vedere al liderului ALDE Neamț, Ion Asaftei, în urma întâlnirii dintre Dăncilă și Tăriceanu:

Singurul lucru pe care ALDE vrea să-l obțină de la PSD este cunoscut public și acela se numește restartarea guvernării. Nimic altceva! Această restartare se poate face astfel: un nou program de guvernare, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o reformă a unor instituții ale statului și o restructurare a echipei guvernamentale care să şteargă această impresie de lipsă de competență. Pentru toate aceste lucruri este nevoie de un vot în Parlament.

ALDE propune o abordare constructivă, bazată pe dialog și cooperare. ALDE nu face trocuri politice, așa cum spune PSD, că ba negociază cu UDMR, ba cu Pro România, ba cu Iohannis. Ceea ce încearcă acum PSD să facă, prin diverși comunicatori, nu este decât să acuze ALDE pentru a putea distrage atenția de la trocurile politice pe care le are în desfășurare. Dacă nu erau dați de gol chiar de cei la care au apelat, Ponta sau UDMR, cu certitudine neconflictuala dna Dăncilă nu ar fi anunțat public aceste discuții. Culmea, nici măcar când dl Ponta a dezvăluit ofertele primite de la PSD, dna Dăncilă nu a avut corectitudinea politică de a admite aceste discuții.

Acum, această victimizare din partea PSD este peste puterea noastră de înțelegere, în contextul în care tot ceea ce am propus noi este de bun simț și transparent. Cel mai bine ar fi ca PSD să renunțe la astfel de abordări, care nu-i fac cinste, și să se preocupe de guvernare. Senzația este că doamna premier Dăncilă este preocupată doar de campania pentru alegerile prezidențiale, fără a mai da importanță lucrurilor cu adevărat esențiale pentru români, ce țin de guvernare.

ALDE rămâne ferm pe poziţii şi reiterează măsurile care să asigure o bună guvernare. Din păcate, premierul Dăncilă și PSD nu par capabili să înțeleagă necesitatea unui nou restart pentru Guvern și preferă să mențină lucrurile în forma actuală, ceea ce nu face bine nimănui.

Situația este cu atât mai gravă, având în vedere că, în ciuda măsurilor bune luate la guvernare (creșteri de pensii și salarii), românii consideră, într-o proporție covârșitoare, că direcția țării nu este una bună.

Propunerile făcute de premierul Dăncilă şi colegii domniei sale în şedinţa coaliţiei, privind un pachet de măsuri pe care Executivul să le aprobe în perioada următoare, aşa cum ne-au fost descrise, nu sunt decât modificări de suprafaţă, un fel de pansament peste problemele de profunzime ale guvernării. ALDE consideră că aceste măsuri sunt insuficiente, căci este nevoie de o reformă profundă a sistemului şi a instituţiilor.

ALDE a cerut în continuare, în faţa colegilor de la PSD, promovarea unui pachet de măsuri care să cuprindă o restructurare de amploare a Executivului, care să vizeze reducerea numărului de ministere, înjumătăţirea numărului de secretari de stat şi diminuarea drastică a numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor. În plus, s-a vorbit despre necesitatea unei reforme a funcţiei publice, axată pe competenţă.

Având în vedere decizia conducerii PSD de a nu susţine aceste măsuri, urmează să analizăm rezultatele guvernării.

De altfel, luni, 26 august a.c, sunt convocat la București la ședințele forurilor superioare de conducere ale ALDE, respectiv Biroul Politic Central și Delegaţia Permanentă, pentru a dezbate, analiza și hotărî care este poziția partidului nostru în actualul context politic național și care este viitorul colaborării cu PSD, dacă aceasta mai este sau nu de actualitate.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate