IN MEMORIAM – TEREZA GOGU (1919-2008)

0

logo

1Muzeul de Artă din Piatra Neamţ găzduieşte în perioada 10 martie-10 aprilie 2015 expoziţia retrospectivă dedicată pictoriţei Tereza Gogu cu prilejul împlinirii a 7 ani de la trecerea în nefiinţă.
Expoziţia prezintă vizitatorilor 49 lucrări de pictură şi grafică, aflate în colecţia familiei, care au fost realizate în toate etapele de creaţie pe care artista le-a parcurs, începând din anul debutului 1941 şi până în 2008. Tablourile acoperă genurile consacrate în pictura românească: peisajul, natura statică, portretul şi nudul, cărora 2Tereza Gogu le-a rămas credincioasă întreaga viaţă,şi pe care le-a cultivat cu talent şi sensibilitate.
Născută la Piatra Neamţ, pictoriţa a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, între anii 1940-1944, având profesori remarcabili pe care i-a evocat deseori cu recunoştinţă: Jean Cosmovici, Dumitru Troteanu, Otto Briese, Roman Simionescu.
Activitatea artistică a fost încununată cu multe expoziţii personale, peste 30, multe dintre acestea vernisate la instituţii de cultură din Piatra Neamţ, Roman, Târgu-Neamţ, Iaşi şi Chişinău.
3Cu prilejul acestor evenimente, Tereza Gogu a donat cu generozitate, multe lucrări reprezentative Muzeului de Artă din Piatra Neamţ, Palatului Culturii din Chişinău, Muzeului Literaturii din Iaşi, Casei memoriale „Aurel Dumitraşcu” din Borca, Bisericii „Sf.Ioan Domnesc” din Piatra Neamţ, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Artista a devenit membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici din judeţul Neamţ, în 1993, grupare în cadrul căreia s-a remarcat prin măiestria folosirii tehnicilor artistice diferite: ulei, cerapastel, acuarelă, cărbune, creion, dar şi prin forţa sa creatoare.
În expoziţia retrospectivă deschisă în prezent la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ, publicul întâlneşte cu bucurie şi uimire, un discipol fidel al Şcolii ieşene de pictură, ataşat motivelor transfigurate în tablouri, cu o mare varietate tematică, pictate cu multă sensibilitate, în acorduri cromatice inedite şi un ascuţit spirit de observaţie.
4Prezenţa numeroasă a publicului la vernisaj şi elogiile personalităţilor care au evocat-o pe artistă, confirmă un destin împlinit, pe care Tereza Gogu l-a dedicat oamenilor care iubesc arta.
De altfel, în catalogul expoziţiei retrospective din 1999, deschisă la muzeu cu prilejul împlinirii a 80 de ani, pictoriţa mărturisea : „Nu ştiu dacă am ars tot timpul pentru artă, aşa cum se cuvine, dar, până la urmă cutez să cred că menţinea mea de om şi artist pe lumea asta, a fost împlinită. O retrospectivă nu e neapărat un bilanţ, cât un pariu cu propriile iluzii, care şi-au propus cândva să supravieţuiască timpului.
Am reuşit? Dar poate că nici răspunsul la întrebarea asta nu mai contează ….”
Vă invităm la expoziţia d-nei Tereza Gogu pentru a răspunde speranţelor ei şi a confirma încrederea în menirea artei.

Violeta Dinu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate