În atenția șoferilor: încep lucrările la podul de pe DN 15B – circulați cu atenție și respectați semnalizarea instituită în zona de lucrări!

0

În atenția conducătorilor auto! ⚠️

📌 De luni, 24 iulie, încep lucrările de reparație și înlocuire a dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatație la podul de pe DN 15B, Vânători, județul Neamț.

📌 Durata de execuție a lucrărilor este de aproximativ două săptămâni, interval în care pe acest obiectiv se va circula pe un sens, alternativ, dirijat prin semafoare, cu excepția zilelor de weekend, când se va circula normal.

📌 Având în vedere disconfortul temporar creat, DRDP Iași face apel la înțelegere din partea conducătorilor auto, cu recomandarea de a circula cu atenție și cu respectarea semnalizării instituite în zona de lucrări.

Informații despre rosturile de dilatație ale podurilor


În general, procedura de instalare a rosturilor de dilatație include pregătirea unui pat de mortar, forarea de găuri pentru substanţele de fixare în poziţii pre-stabilite, utilizarea substanţelor chimice de fixare, poziţionarea şi fixarea pieselor inclusiv a barierei de etanşare şi în final, tencuirea găurilor de instalareapoi turnarea tranzitiei.


Prin pozitia lor in teren, drumurile sunt considerate structuri rigide, iar podurile structuri flexibile. Legatura dintre cele doua se face printr-o zona intermediara: grinzi de racordare de lungimi intre 3-6m (in functie de inaltimea rambleului si de deschiderea podului). Aceste grinzi de racordare au un capat rezemat pe o fundatie in corpul drumului, iar celalalt capat se sprijina pe culeea podului, astfel incat devin o structura semi-flexibila si fac trecerea intre drum si pod. Sunt mai multe grinzi paralele, si nu o placa mare tocmai pentru a oferi aceasta flexibilitate. Aceste grinzi de racordare sunt acoperite de structura drumului, nu le veti vedea niciodata decat la executie sau demolare.
Podul este o structura flexibila care se modeleaza dupa eforturile exterioare fara a se opune si astfel raman functionale. Un exemplu elocvent sunt pagodele de sute de ani, cu patru, cinci etaje, in zone seismice, care inca rezista. Acestea au un sistem special de imbinare a grinzilor ce le permite mici deplasari fara a forta elementele constructiei, similar cu o trestie in vant. Toate cladirile din Dubai, cu zeci, sute de etaje, sunt flexibile. Deci flexibil inseamna bine.
Asadar, podurile au deplasari multe si complexe care provin dintr-o serie de eforturi:

  • dilatarea diurna (zi-noapte) a elementelor de rezistenta: grinzi+placa (indiferent ca sunt grinzi din beton sau metal, tot apar dilatari-contractii) date de diferentele de temperaturi.
  • dilatarea sezoniera (iarna-vara)
  • vibratii din trafic
  • seism
  • vant.
    Podul este o structura vie care are miscari aproape continue. Aceste deplasari sunt asigurate de aparatele de reazem (de multiple forme si tipuri) pe care sunt asezate grinzile podului.
    Care este rolul rosturilor de dilatatie in structura unui pod?
    Rosturile de dilatatie permit structurii sa preia toate eforturile exterioare (chiar daca se numesc „de dilatatie”) si sa le transforme in deplasari pe reazeme (culei = reazeme de capat, pile = reazeme intermediare = pilonii podului).
    Aceste dispozitive se fixeaza pe placile de beton, cu ancore (bare) din otel si mortar.
    Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi și are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni.

Informare transmisă de reprezentanții DRDP Iași

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate