IJSU Neamt – iunie – 2010

0

Misiune deblocare TIR de pe calea ferata
24 06 2010

La ora 17.52, Detasamentul de Pompieri Roman a fost alertat si a intervenit cu un ofiter, patru subofiteri si o autospeciala pentru deblocarea unui autotren (TIR) ramas blocat pe calea ferata, in zona Bulevardului Nicolae Balcescu din municipiul Roman. Autotrenul (condus de Sorin B., 50 de ani) a ramas suspendat pe calea ferata (care face legatura intre Suceava si Bucuresti) dupa ce roata de rezerva si cateva conducte dispuse in partea inferioara a vehiculului s-au agatat in sina de cale ferata. Pompierii militari au procedat la taierea anvelopei rotii de rezerva si ridicarea acesteia (cu ajutorul uneltelor de descarcerare), ulterior, dupa decuplarea cabinei de vagonul autotrenului, cu sprijinul unor utilaje, acestea au fost indepartate de pe calea ferata. Operatiunile au fost extrem de dificile, atat din punct de vedere al locului in care s-a produs evenimentului (diferentele de nivel la trecerea peste calea ferata), dar si din cauza ca autotrenul era plin cu marfa. Dupa aproximativ o ora si jumatate, timp in care colegii de la Politia municipala au fluidizat traficul in zona, circulatia feroviara a fost reluata.

Misiune de asigurare a masurilor PSI
24 06 2010

Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a asigurat masurile PSI pe timpul desfasurarii spectacolului organizat cu ocazia Zilelor orasului Piatra Neamt, in zona strazii Digului. Misiunea s-a executat cu trei subofiteri si o autospeciala, intre orele 18.55-23.00.

Misiune salvare persoana surprinsa de viitura
22 06 2010

La ora 13.50, in timp ce se deplasau spre sediul subunitatii, comandantul Detasamentului de Pompieri Roman, locotenentul Parasca Mihai, insotit de loctiitorul acestuia si doi subofiteri, au intervenit pentru salvarea unui tanar (Ionut A., 24 de ani), surprins de o viitura pe un drum de pe raza localitatii Dulcesti. Tanarul se deplasa cu autoturismul personal pe un drum satesc de langa DN 15D, cand a fost surprins de viitura formata din scurgerile de apa de pe versanti si purtat de ape aproximativ 100 de metri.
Pompierii militari au intervenit imediat, reusind sa salveze tanarul (scos din autoturism prin trapa acestuia), precum si o serie de bunuri aflate in autoturism (documente, computer). In lipsa echipamentelor speciale de salvare, pompierii militari (aflati in tinuta de reprezentare, deoarece participasera la o sedinta de pregatire la sediul inspectoratului) au recurs la realizarea unui cordon uman, asigurandu-se reciproc. Totodata, au fost deconectate bornele autoturismului pentru a se evita producerea unui scurtcircuit care ar fi putut genera un incendiu.
Dispeceratul inspectoratului a alertat SVSU din localitate pentru a deplasa la fata locului un utilaj cu care sa fie scos autoturismul din apa. In scurt timp, prin tractare cu ajutorul unui utilaj, pompierii militari au reusit sa salvaze si autoturismul tanarului.

Incendiu in orasul Bicaz
22 06 2010

La ora 15.48, Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a fost alertat si a intervenit cu 6 subofiteri si o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la o constructie dezafectata, situata pe strada Barajului din orasul Bicaz.
A ars constructia (din placi de PAL) pe o suprafata de 72 de mp si acoperisul acesteia (din lemn si invelitoare tabla) pe o suprafata de 84 de mp. Din cauza dispunerii in imediata apropiere (cca 5 metri), incendiul s-a extins la o contructie din lemn (fara destinatie), apartinand unei societati comerciale, unde au ars 20 de mp din acoperis. In incendiu s-au degradat 30 de mp din peretele de scandura al constructiei dezafectate.
Incendiul a fost declansat de jarul provenit de la o tigara nestinsa, aruncata neglijent de catre una dintre persoanele care se adaposteau in acea cladire.
Valoarea aproximativa a bunurilor distruse este de 3000 de lei, iar cea a bunurilor salvate este de 150.000 de lei. La interventie au participat SPSU Forestar Tarcau si SVSU Bicaz.

Misiuni de indepartare a efectelor precipitatiilor
22 06 2010

Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a continuat misiunile de evacuare a apei din zonele afectate de precipitatiile abundente cazute in ultimele ore. Pompierii pietreni au intervenit in municpiul Piatra Neamt (pe strazile Ciocarliei, Potocina, Ion Ionescu de la Brad, Dr. Gheorghe Iacomi, Grivitei), in localitatea Pangarati, pentru evacuarea apei din 4 gospodarii si in localitatea Vadurele, pentru evacuarea apei din 2 pivnite.
In municipiul Piatra Neamt s-a intervenit pentru evacuarea apei din 4 locuinte, 2 anexe gospodaresti, un cabinet medical si decolmatarea a doua fantani.
Detasamentul de Pompieri Targu Neamt a intervenit in localitatile Stanca (comuna Pipirig), Brusturi, Petricani si Baltatesti pentru evacuarea apei din 7 gospodarii, subsolul unei primarii si decolmatarea a 4 podete (amplasate peste paraul Velea Veche din Baltatesti).
Pentru gestionarea acestor situatii de urgenta, cele doua detasamente au mobilizat 4 ofiteri, 50 de subofiteri, 4 autospeciale si 4 motopompe.

Interventii SMURD
22 06 2010

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost solicitate in 8 cazuri care necesitau acordarea primului ajutor calificat (6 cazuri Piatra Neamt, 2 cazuri Roman).
Echipajul SMURD Piatra Neamt a intervenit la ora 20.14 pentru a-i acorda primul ajutor lui Ion V. (74 de ani), cazut in zona strazii Darmanesti. Pacientul prezenta un traumatism cranio – cerebral ,o plaga la cotul stang si etilism acut. Paramedicii i-au evaluat functiile vitale, i-au aplicat pansat ranile, i-au aplicat gulerul cervical si l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.
Paramedicii romascani au fost alertati la ora 20.18 pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane (Rodica P., 43 de ani), cu agitatie psihomotorie, domiciliata pe strada Anton Pann din municipiul Roman. Pacienta a fost gasita in dormitorul locuintei personale si este in evidente cu afectiuni psihiatrice. Paramedicii i-au evaluat functiile vitale si au transportat-o la Spitalul de psihiatrie

Incendiu in comuna Valea Ursului
21 06 2010

La ora 07.05, Detasamentul de Pompieri Roman a fost alertat si a intervenit cu 5 subofiteri si o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la locuinta lui Romel G., din localitatea Giurgeni, comuna Valea Ursului.
Au ars bunurile aflate intr-una dintre camere, un frigider, un pat, mobila de bucatarie, un geam, usa dubla de la intrarea in casa si acoperisul locuintei (din asteriala lemn cu invelitoare placi de azbociment) pe o suprafata de 60 mp. S-a deteriorat instalatia electrica a locuintei.
Incendiul a fost provocat in mod intentionat, prin folosirea sursei de aprindere pentru a-l genera.
Valoarea aproximativa a bunurilor distruse este de 10.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate este de 15.000 de lei. La interventie au participat SVSU Valea Ursului si SVSU Oniceni.

Misiuni de evacuare a apei
21 06 2010

Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a continuat misiunile de evacuare a apei in zonele afectate de precipitatiile abundente cazute in intervalul 19 – 20 iunie a.c., pe raza municipiului Piatra Neamt.
Pompierii militari au actionat, in intervalul orar 08.00 – 18.00, cu 15 subofiteri, doua autospeciale si trei motopompe, pentru evacuarea apei din subsolurile a doua blocuri (situate pe strazile Maratei si Dimitrie Leonida) si pentru decolmatarea unei fantani situata pe strada Cetinei din cartierul Valeni.

Misiune degajare atelaj cazut in rau
21 06 2010

La ora 18.22, Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a fost alertat si a intervenit cu 6 subofiteri si o autospeciala pentru degajarea unui atelaj (apartinand lui Raj B.), cazut in canalul de fuga al raului Bistrita, din zona localitatii Roznov.
In timp ce se deplasa cu atelajul (caruta) pe malul canalului de fuga, proprietarul a scapat calul de sub control, acesta ajungand in albia raului. Proprietarul a reusit sa se salveze, sarind din caruta pe malul canalului, in momentul alunecarii in apa. Din cauza ca animalul era inhamat, acesta s-a inecat, nereusind sa se mentina la suprafata apei.
Pompierii militari, sprijiniti de cativa voluntari, au scos atelajul din albia raului.

Incendiu in municipiul Piatra Neamt
21 06 2010

La ora 22.35, Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a fost alertat si a intervenit pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit in bucataria unei garsoniere (proprietatea lui Constantin P.), situata la etajul 4 al unui imobil de pe strada Veseliei din municipiul Piatra Neamt.
Proprietarul a lasat nesupravegheata o tigaie cu alimente, pe aragazul in stare de functionare si a adormit in camera, alaturi de fiica lui (Andreea A., 4 ani). Vecinii au sesizat fumul gros care iesea pe fereastra bucatariei si au anuntat pompierii militari, care au ajuns la fata locului in doar 3 minute. Acestia au patruns in interiorul garsonierei (purtand aparate de respirat cu aer comprimat) pe usa de la intrare (lasata descuiata) si au evacuat cele doua persoane care nu sesizasera producerea evenimentului.
Concomitent, pompierii militari au oprit aragazul, au indepartat tigaia arsa si au aerisit spatiile (bucataria si holul de la intrare). La fata locului s-a deplasat si echipajul SMURD care a acordat primul ajutor fetitei si tatalui acesteia, speriati de producerea evenimentului, dar care nu au necesitat transportarea la unitatea spitaliceasca.
Valoarea aproximativa a bunurilor salvate este estimata la 95.000 de lei.

Misiuni de inlaturare a efectelor precipitatiilor
21 06 2010

In urma precipitatiilor abundente cazute in noaptea de 21/22 iunie, intre orele 23.30 – 01.30, pe raza localitatilor Piatra Neamt, Bicaz si Pipirig s-au produs o serie de efecte negative care au necesitat interventia fortelor profesioniste. In municipiul Piatra Neamt, in cartierul Ciritei, au fost inundate 7 case si anexe gospodaresti. Pe DN 15 Bicaz – Hangu, datorita scurgerilor de pe versanti, in zona Barajului Izvorul Muntelui si a satului Potoci s-au depus aluviuni pe partea carosabila, pe o distanta de 30 de metri.
Pe DN 15 B Poiana Largului – Targu Neamt, datorita scurgerilor de pe versanti, partea carosabila a fost acoperita cu aluviuni, in satele Stanca, Leghin si Doljesti, pe o suprafata de cca 150 de metri. In satul Stanca, datorita precipitatiilor abundente, au fost inundate 8 case si anexe gospodaresti.
Pentru inlaturarea efectelor generate de precipitatiile abundente cazute, in intervalul amintit, pe raza municipiului Piatra Neamt, Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a mobilizat in teren un ofiter, 12 subofiteri, doua autospeciale si doua motopompe. Situatiile aparute in satul Stanca, comuna Pipirig, au fost gestionate de catre Detasamentul de Pompieri Targu Neamt, cu un ofiter, 6 subofiteri, un autocamion si o motopompa.
Aluviunile depuse pe partea carosabila in zona localitatilor Bicaz si Pipirig au fost indepartate de Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta din localitatile respective, cu ajutorul buldoexcavatoarelor (Bicaz – 1, Pipirg – 2).
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt a transmis avertizari nowcasting (fenomene meteorologice periculoase immediate) catre Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta si monitorizeaza, impreuna cu celelalte structuri cu responsabilitate din cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, evolutia fenomenelor meteorologice.

Interventii SMURD
21 06 2010

Echipajul SMURD Roman a fost alertat la ora 15.23 si s-a deplasat pe strada Cuza Voda pentru a-i acorda primul ajutor calificat lui Constantin M. (21 de ani), intoxicat cu vaporii unei substante adezive (prenandez). Paramedicii i-au evaluat functiile vitale, i-au administrat oxigen, l-au monitorizat EKG si l-au transportat la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal Roman.
Echipajul de Prim Ajutor din cadrul Detasamentului de Pompieri Piatra Neamt a fost alertat si s-a deplasat pe DN 15 C, la iesirea din municipiul Piatra Neamt spre municipiul Roman, pentru a-i acorda primul ajutor calificat lui Dan M. (40 de ani), pacient in Sectia neurochirurgie a Spitalului Judetean Neamt, plecat din spital fara acceptul medicilor. Pacientul (care prezenta sindrom confuzional) a fost preluat de paramedici, i-au fost evaluate functiile vitale si a fost transportat la spital.
Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost solicitate in 9 cazuri care necesitau acordarea primului ajutor calificat (6 cazuri Piatra Neamt, 3 cazuri Roman).

Misiuni de inlaturare a efectelor precipitatiilor
20 06 2010

In seara zilei de 19 iunie, intre orele 18.50 – 19.45, pe teritoriul municipiului Piatra Neamt s-au inregistrat precipitatii insemnate cantitativ si cu caracter torential (53 l/mp in intervalul de 55 de minute), insotite de descarcari electrice si grindina. Principalele probleme au fost inregistrate pe urmatoarele strazi: Ion Ionescu de la Brad, Potocina, Izvoare, Vlad Tepes, Tudor Vladimirescu, Moldovei, Aleea Brazilor si Nicolae Iorga.

Din cauza precipitatiilor abundente au fost inundate 15 case, 30 de gospodarii, 21 de anexe gospodaresti, 2 subsoluri de bloc si subsolul unei societati comerciale. Pentru gestionarea acestor situatii de urgenta, in zilele de 19 si 20 iunie, au fost mobilizate forte (inclusiv din turele libere) si mijloace (in fiecare zi, cate trei ofiteri, 27 de subofiteri, cinci autospeciale, o motopompa remorcabila si 2 motopompe transportabile).

Cantitatea foarte mare de precipitatii cazute, precum si scurgerile importante de ape de pe versanti au dus la cresterea debitului paraului Potocina. In contextul depozitarii in albia acestuia a unor cantitati importante de deseuri menajere, podul construit peste acest parau, in zona strazii Izvoare, s-a colmatat, provocand revarsarea unor importante cantitati de apa si inundarea gospodariilor din zona. Efectele negative ale revarsarii paraului au fost amplificate si de lipsa podetelor si a santurilor de scurgerea a apei sau subdimensionarea acestora.

Tot in seara zilei de 19 iunie, la ora 20.44, Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a intervenit cu un echipaj pentru inlaturarea unui arbore rupt de vantul puternic si cazut pe strada Maratei din municipiul Piatra Neamt. Arborele, care bloca ambele sensuri de mers ale strazii, a fost taiat cu motofierastraul de catre pompierii militari si indepartat de pe partea carosabila.

Misiune asistenta persoane
20 06 2010

La ora 08.05, la punctul de control acces al Detasamentului de Pompieri Piatra Neamt s-a prezentat o persoana (Ana G.) care a solicitat sprijinul pompierilor militari pentru a patrunde in apartamentul fratelui acesteia (Stefan G., 81 de ani), domiciliat la etajul 1 al unui imobil de pe strada Mihai Eminescu din municipiul Piatra Neamt (in imediata apropiere a sediului detasamentului).
Imediat, la fata locului s-a deplasat un echipaj care a patruns in interiorul apartamentului, printr-o fereastra deschisa, utilizand scara culisabila. In interior a fost gasit proprietarul decedat si sotia acestuia (Maria G., 72 de ani), bolnava, in stare de semiinconstienta. Aceasta a fost preluata de un echipaj al Serviciului de ambulanta sosit la fata locului.

Misiune cautare persoana inecata
20 06 2010

Detasamentul de Pompieri Targu Neamt a fost solicitat pentru cautarea unei persoane (Mihai C., 33 de ani) inecata in lacul Cuiejdi, pe raza localitatii Cracaul Negru, comuna Cracaoani.
Timp de aproximativ 5 ore pompierii militari au executat cautari cu barca pneumatica, cangi si ancore, trupul persoanei inecate nefiind gasit. Cautarile se desfasoara cu dificultate, adancimea lacului ajungand la cinci metri in zona in care s-a inecat barbatul, iar in albie exista numeroase obstacole (trunchiuri de copaci).

Incendiu in orasul Targu Neamt
20 06 2010

La ora 15.25, Detasamentul de Pompieri Targu Neamt a fost alertat si a intervenit cu patru subofiteri si o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit in bucataria unui apartament (apartinand lui Alexandru P.), situat pe strada Cuza Voda din orasul Targu Neamt.
Proprietarul a lasat nesupravegheata o oala cu mancare, pe aragazul in stare de functionare, iar fumul dens degajat a alertat vecinii care au apelat pompierii militari. Militarii au patruns in apartament, au inchis aragazul si au aerisit bucataria, pentru evacuarea fumului dens.
La interventie a participat si SVSU Targu Neamt.

Interventii SMURD
20 06 2010

In ziua de 19 iunie, la ora 19.25, echipajul SMURD Piatra Neamt s-a deplasat in localitatea Margineni, pe DJ 157, pentru a acorda primul ajutor unei persoane (Ion I., 31 de ani) cazuta de pe un scuter. In urma cazaturii, victima a suferit un traumatisme cranio – cerebrale si cranio – faciale. Victima a fost preluata de participantii la trafic, cu intentia de a fi transportata la Spitalul Judetean Neamt. Pe traseu, la intalnirea echipajului de prim ajutor, aceasta a fost preluata de paramedici, care i-au evaluat functiile vitale, i-au acordat primul ajutor calificat (aplicarea pansamentelor si a gulerului cervical) si au transportat-o la Unitatea de Primiri Urgente.

In dimineata zilei de duminica, la ora 05.15, paramedicii pietreni au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat victimei unui accident rutier produs pe raza localitatii Turturesti, comuna Girov. Victima (Andrei D., 36 de ani), pasager in partea dreapta a soferului, a suferit un traumatism cranio – crebral acut si un traumatism toraco – abdominal. Dupa evaluarea functiilor vitale, acorarea primului ajutor si imobilizarea acestuia cu ajutorul gulerului cervical si al targii din dotare a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.

Echipajul Targu Neamt a fost alertat in ziua de duminica, la ora 14.13, pentru a acorda primul ajutor unei persoane (Floricica A., 45 de ani), cazuta in zona Bulevardului Stefan cel Mare din orasul Targu Neamt. Victimei, aflata in stare avansata de ebrietate, i-au fost evaluate functiile vitale, i-a fost acordat primul ajutor si a fost transportata la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Orasenesc Targu Neamt.

In ziua de 20 iunie, la ora 18.43, echipajul SMURD Roman a fost alertat si a intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat lui Claudiu L. (27 de ani), aflat in satul Corhana, comuna Dulcesti. Pacientul prezenta un traumatism cranio – cerebral (plaga parietala stanga), provocat prin agresiune. Paramedicii i-au evaluat functiile vitale, i-au aplicat pansamente, l-au imobilizat cu ajutorul gulerului cervical si al targii din dotare si l-au transportat la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal Roman.

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost solicitate in 26 cazuri care necesitau acordarea primului ajutor calificat (14 cazuri Piatra Neamt, 10 cazuri Roman si 2 cazuri Targu Neamt).

Interventii SMURD
17 06 2010

La ora 14.29, echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat si s-a deplasat in localitatea Dumbrava Rosie pentru a acorda primul ajutor unei persoane (Valeriu A., 59 de ani), aflat in evidente cu afectiuni neurologice si psihiatrice. Pacientul se afla la Postul de politie al localitatii Dumbrava Rosie, fiind foarte agitat si violent. Paramedicii i-au evaluat functile vitale si l-au transportat la Sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean Neamt

Echipajul Targu Neamt a fost alertat la ora 15.37 si s-a deplasat pe strada Stefan cel Mare pentru a-i acorda primul ajutor calificat lui Ion G. (55 de ani), care a suferit un traumtasim la membrul inferior drept. Traumatismul s-a produs prin cadere de la inaltime (aproximativ un metru) in sala de spectacol a Casei de Cultura din localitate. Paramedicii i-au evaluat functiile vitale, i-au administrat oxigen si i-au aplicat atele pentru imobilizarea piciorului la care a suferit traumatismul, ulterior transportandu-l la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Orasenesc. Acelasi echipaj SMURD a fost alertat, trei ore mai tarziu, pentru a-i acorda primul ajutor Mariei Z. (61 de ani) din localitatea Petricani. Pacienta, aflata pe islazul comunal, prezenta un traumatism cranio – facial produs prin agresiune. Echipajul de prim ajutor i-a evaluat functiile vitale, i-a administrat oxigen si a transportat-o la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Orasenesc pentru a beneficia de asistenta medicala de specialitate.

Echipajul SMURD Roman a fost alertat la ora 17.11 si s-a deplasat pe soseaua care face legatura intre localitatile Roman si Lutca pentru a-i acorda primul ajutor calificat lui Adrian B. (34 de ani). Tanarul, care prezenta etilism acut, a suferit un traumtism toracic prin cadere de pe bicicleta cu care se deplasa. Paramedicii i-au evaluat functiile vitale, l-au monitorizat EKG si l-au transportat la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal Roman.

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost solicitate in 9 cazuri care necesitau acordarea primului ajutor calificat (4 cazuri Piatra Neamt, 3 cazuri Roman si 2 cazuri Targu Neamt).

Misiune de asigurare masuri PSI
16 06 2010

La ora 18.10, Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a fost alertat si a intervenit cu 6 subofiteri si o autospeciala pentru asigurarea masurilor PSI ca urmare a avariei produse la o teava de transport gaz metan, aflata in curtea unei societati comerciale de pe raza localitatii Dumbrava Rosie.
Un angajat care sapa un sant cu ajutorul unui excavator, a produs o avarie la teava de furnizare a gazului metan. Pompierii militari au asigurat masurile PSI pana la remedierea defectiunii de catre o echipa specializata.

Misiune asistenta persoana
16 06 2010

Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a fost solicitat pentru a acorda asistenta unei persoane (Marcela U., 76 de ani), aflata in dificultate, in apartamentul personal, situat la etajul 4 al unui imobil de pe strada Darmanesti din municipiul Piatra Neamt.
Pompierii militari au patruns in apartament, deblocand usa, si au gasit proprietara in dormitor, in imposibilitatea de a se deplasa. Persoana a fost preluata de un echipaj al Serviciului de ambulanta.

Interventii SMURD
16 06 2010

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost solicitate in 8 cazuri care necesitau acordarea primului ajutor calificat (6 cazuri Piatra Neamt, 1 caz Roman si 1 caz Targu Neamt).

La ora 12.07, echipajul SMURD Targu Neamt a fost alertat si a intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat unei persoane (Catalin P., 36 de ani), cunoscuta cu afectiuni neurologice si psihiatrice, aflata in sala de consultatie a Dispensarului Grumazesti. Pacientul prezenta agitatie psihomotorie, dupa evaluarea functiilor vitale paramedicii luand masura transportarii acestuia la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Orasenesc Targu Neamt.

Paramedicii pietreni au fost solicitati la ora 12.10 pentru a-i acorda primul ajutor calificat unei persoane (Doru D., 39 de ani), aflat in dormitorul locuintei personale din localitatea Zanesti. Pacientul prezenta o intoxicatie voluntara cu medicamente. Echipajul de prim ajutor i-a evaluat functiile vitale si l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt pentru a beneficia de asistenta medicala de specialitate.

Echipajul SMURD Roman a fost alertat la ora 18.17 si s-a deplasat pe strada Republicii din municipiul Roman pentru a-i acorda primul ajutor calificat lui Ilarion U. (76 de ani). Dupa evaluarea functiilor vitale, pacientul (diagnosticat cu dementa senila) a fost transportat la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal Roman, pentru a primi asistenta medicala de specialitate.

Incendiu la groapa de gunoi a orasului Targu Neamt
15 06 2010

La ora 09.30, Detasamentul de Pompieri Targu Neamt a fost alertat si a intervenit cu 5 subofiteri si o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la groapa de gunoi a orasului Targu Neamt.
Au ars deseuri menajere pe o suprafata de cca 20 mp. La interventie a participat si SVSU Targu Neamt cu mijloace de prima interventie.

Misiune de salvare a unei bovine
15 06 2010

Detasamentul de Pompieri Roman a fost solicitat, la ora 16.14, pentru salvarea unei bovine (apartinand lui Dumitru D.), cazuta intr-o groapa, in zona strazii Progresului din municipiul Roman.
Pompierii militari au intervenit cu ajutorul corditelor de salvare din dotare reusind, cu sprijinul unui excavator apartinand unei societati din zona, sa salveze animalul.

Interventii SMURD
15 06 2010

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost solicitate in 5 cazuri care necesitau acordarea primului ajutor calificat (3 cazuri Piatra Neamt, 2 cazuri Roman).

La ora 16.04, echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat si a intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat unei persoane (Gheorghe M., 65 de ani) aflata in zona Bulevardului 9 Mai din municipiul Piatra Neamt. Paramedicii au gasit pacientul cazut in strada, prezentand un traumatism cranio – facial si etilism acut. Echipajul de prim ajutor i-a monitorizat functiile vitale, i-a aplicat pansamente si l-au imobilizat cu ajutorul gulerului cervical si al targii din dotare, dupa care l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.

Paramedicii pietreni au fost solicitati la ora 19.30 pentru a-i acorda primul ajutor calificat unui tanar (Marian C., 31 de ani), aflat intr-un restaurant din Piata Mihail Kogalniceanu. Pacientul prezenta simptomele unei insolatii, dar si ale consumului de alcool. Echipajul SMURD i-a evaluat functiile vitale (stabil hemodinamic, respiratie normala) si l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt pentru a beneficia de asistenta medicala de specialitate.

Echipajul SMURD Roman a fost alertat la ora 21.10 si s-a deplasat in satul Nisiporesti, comuna Botesti, pentru a-i acorda primul ajutor calificat lui Carmen O. (23 de ani), aflata in dormitorul locuintei personale. Tinerei, aflata in evidenta cu diagnosticul de spasmofilie, i-au fost evaluate functiile vitale si a fost transportata la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal Roman, pentru a primi asistenta medicala de specialitate.

Misiune de asanare pirotehnica
14 06 2010

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt a executat o misiune de asanare pirotehnica in orasul Targu Neamt.
Adrian N. (22 de ani) a descoperit un proiectil perforant – trasor calibru 57 mm intr-o movila de nisip, adusa in curtea unui lacas de cult pentru amenajarea unor alei pietonale.
Pirotehnistii militari au cercetat zona cu detectorul de metale, pe o suprafata de 10 mp, nefiind descoperite alte elemente de munitie.
Munitia provine din cel de-al doilea razboi mondial si prezinta pericol la manipulare si transport.

Misiune de asigurare a masurilor PSI
14 06 2010

Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a asigurat masurile PSI pe timpul aterizarii si decolarii unui elicopter apartinand SMURD Bucuresti, pe stadionul Ceahlaul din municipiul Piatra Neamt.
Misiunea s-a executat cu 4 subofiteri si o autospeciala.

Misiune degajare copaci cazuti in municipiul Roman
14 06 2010

La ora 23.07, Detasamentul de Pompieri Roman a fost alertat si a intervenit pentru degajarea unui copac rupt de furtuna in zona strazii Tineretului din municipiul Roman. Copacul a cazut pe partea carosabila a strazii, blocand ambele sensuri de mers.
Dupa eliberarea partii carosabile, pompierii militari s-au deplasat si au intervenit si pe strada Nicolae Balcescu unde un alt copac s-a rupt si a blocat strada. Misiunile s-au executat cu 3 subofiteri, o autospeciala si un motofierastrau.

Interventii SMURD
14 06 2010

La ora 07.50, echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat si a intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat lui Ioan M. (73 de ani) care a suferit un traumatism la membrul inferior stang, dupa ce a cazut de pe un scuter. Paramedicii au gasit pacientul in dormitorul locuintei personale din satul Poloboc, comuna Rediu, i-au evaluat functiile vitale, i-au aplicat atele la piciorul stang, l-au imobilizat pe targa si l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.

Echipajul SMURD Roman a fost alertat la ora 17.48 pentru a-i acorda primul ajutor calificat lui Ioan B. (70 de ani), cazut in zona strazii Roman Musat din municipiul Roman. Pacientul prezenta un traumatism cranio – crerebral, ca urmare a unei cazaturi produse pe fondul consumului de alcool. Echipajul de prim ajutor i-a evaluat functiile vitale, i-a aplicat pansamentele care se impuneau si l-au transportat la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal Roman.

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost solicitate in 10 de situatii care necesitau acordarea primului ajutor calificat (6 cazuri Piatra Neamt, 4 cazuri Roman).

Incendiu la groapa de gunoi
13 06 2010

La ora 14.49, Detasamentul de Pompieri Targu Neamt a fost solicitat pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la groapa de gunoi a orasului Targu Neamt. Au ars cca 6 tone de deseuri menajere, sub forma de cartoane, hartii si saci menajeri. La interventie a participat si SVSU Targu Neamt, incendiul fiind lichidat dupa aproximativ o ora de lupta cu flacarile.

Misiune de asanare pirotehnica
13 06 2010

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt a executat o misiune de asanare pirotehnica in satul Adjudeni, comuna Tamaseni. Un localnic (Gheorghe C., 47 de ani) a descoperit un proiectil exploziv calibru 152 mm in timp ce se afla la scaldat in raul Siret. Proiectilul, care prezinta pericol la manipulare si transport, era ingropat pe jumatate in mal, foarte aproape de malul raului. Pirotehnistii militari au cercetat zona cu detectorul de metale, pe o suprafata de 100 mp, nefiind descoperite alte elemente de munitie. Munitia provine din cel de-al doilea razboi mondial.

Interventii SMURD
13 06 2010

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost solicitate in 24 de situatii care necesitau acordarea primului ajutor calificat (17 cazuri Piatra Neamt, 4 cazuri Roman si 3 cazuri Targu Neamt).

In ziua de 12 iunie a.c., la ora 07.54, echipajul SMURD Targu Neamt a fost alertat si a intervenit pentru acordarea primului ajutor unui tanar (Vasile C., 25 de ani), institutionalizat in Caminul de copii Pastraveni. La sosirea echipajului la fata locului, pacientul era constient si prezenta agitatie psihomotorie, fiind in evidente cu diagnosticul de retard psihic. Dupa evaluarea functiilor vitale, paramedicii l-au transportat la Centrul de primiri urgente al Spitalului orasenesc Targu Neamt, impreuna cu un insotitor.

In aceeasi zi, la ora 15.00, echipajele de prim ajutor si cel de descarcerare din cadrul Detasamentului de Pompieri Piatra Neamt au fost alertate si au intervenit ca urmare a producerii unui accident de circulatie pe B-dul Traian din municipiul Piatra Neamt. Soferul unui autoturism implicat in accident a ramas captiv intre fiarele contorsionate, fiind scos de echipajul de descarcerare dupa executarea manevrelor specifice si preluat de un echipaj al Serviciului de ambulanta sosit la fata locului. Pasagera aceluiasi autoturism (Georgeta R., 49 de ani) a necesitat acordarea primului ajutor calificat, paramedicii luand masura imobilizarii acesteia cu ajutorul gulerului cervical si al targii din dotare, dupa evaluarea functiilor vitale. Ulterior, victima a fost transportata de catre echipajul SMURD la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt. Duminica, 13 iunie, la ora 00.04, echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat pentru acordarea primului ajutor unei persoane din localitatea Vaduri, comuna Alexandru cel Bun. Sositi la locul indicat in apelul primit prin intermediul Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta – 112, paramedicii nu au gasit nicio persoana care sa necesite interventia lor. La intoarcerea in detasamentul de resedinta, de la alarma falsa din localitatea Vaduri, echipajul de prim ajutor a fost solicitat pentru a-i acorda sprijin lui Dumitru F. (37 de ani), cazut in zona strazii Mihail Kogalniceanu din municipiul Piatra Neamt. Pacientului (care prezenta etilism) i-au fost evaluate functiile vitale si a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.

Tot in cursul zilei de duminica, la ora 10.50, echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat si a intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat unei persoane (Ioan O., 35 de ani), cazuta in strada, de pe bicicleta, in zona localitatii Caciulesti, comuna Girov. Pacientul prezenta un traumatism cranio – cerebral si etilism acut. Paramedicii pietreni i-au evaluat functiile vitale, i-au aplicat pansamente, l-au imobilizat cu ajutorul gulerului cervical si al targii din dotare dupa care l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.

Echipajul SMURD Roman a fost solicitat duminica, la ora 18.16, in zona strazii Primaverii din municipiul Roman, pentru a acorda primul ajutor unui minor (Armando B., 13 ani), care suferise un traumatism la piciorul drept. Echipajul de prim ajutor i-a evaluat functiile vitale, i-a aplicat atele la piciorul drept si l-a transportat la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal Roman.

Incendiu in localitatea Ciurea
12 06 2010

La ora 05.10, Detasamentul de Pompieri Roman a fost alertat si a intervenit cu 5 subofiteri si o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit intr-una din camerele unei locuinte (apartinand lui Stefan S.) din satul Ciurea, comuna Pancesti.
A ars acoperisul locuintei, construit din asteriala lemn si invelitoare tabla, pe o suprafata de 48 mp, elemente de tamplarie, mobilierul din doua camere si cca 20 de kg. de materiale textile. Incendiul a fost provocat in mod intentionat, prin folosirea intentionata a sursei de aprindere pentru a-l genera. Locuinta era nelocuita, in cursul lunii trecute existand inca o tentativa de incendiere a acesteia.
Valoarea aproximativa a bunurilor distruse este de 12.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate este de 13.000 de lei.
La interventie au particpat si 2 voluntari din cadrul SVSU Pancesti.

Incendiu in municipiul Roman
12 06 2010

Detasamentul de Pompieri Roman a fost alertat la ora 13.59 si a intervenit cu 5 subofiteri si o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit intr-o cladire dezafectata, situata pe str. Mihai Viteazul din municipiul Roman.
Au ars deseuri menajere, hartie si materiale textile (aproximativ 40 de kg.), depozitate in interiorul cladirii.
Incendiul a fost provocat de jarul provenit de la o tigara nestinsa, aruncata neglijent. Valoarea aproximativa a bunurilor distruse este de 100 de lei, iar cea a bunurilor salvate de 5000 de lei.

Misiune asistenta persoana
11 06 2010

La ora 21.49, Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a fost alertat si a intervenit pentru a acorda asistenta unui tanar (Alexandru B., 14 ani) cazut intr-o rapa pe dealul Cernegura. La fata locului s-au deplasat un echipaj al pompierilor militari si echipajul de prim ajutor. Minorul a alunecat si a cazut intr-o rapa, acuzand dureri la bazin si la coloana. Pompierii militari au coborat, in conditii de siguranta, in rapa destul de abrupta, au preluat victima, imobilizand-o pe targa din dotare si au transportat-o la echipajul Serviciului de ambulanta sosit la fata locului.

Incendiu in comuna Ceahlau
10 06 2010

La ora 02.33, Garda nr. 2 de interventie Poiana Teiului a fost alertata si a intervenit cu 5 subofiteri si o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit in podul unei locuinte (apartinand lui Gheorghe L.) din localitatea Ceahlau.

A ars acoperisul locuintei, construit din asteriala lemn si placi de azbociment, pe o suprafata de 20 mp. Incendiul a fost cauzat de efectul termic (caldura prin contact) produs de cosul de fum (burlan metalic), neprotejat termic fata de materialele combustibile din structura locuintei.

Valoarea aproximativa a bunurilor distruse este de 5000 de lei, iar cea a bunurilor salvate este de 70.000 de lei. La interventie a participat si SVSU Ceahlau.

Misiune de asigurare a masurilor PSI
10 06 2010

Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a asigurat masurile PSI pe timpul desfasurarii actiunilor de protest in fata sediului unei formatiuni politice, situat pe B-dul Republicii din municipiul Piatra Neamt.
Misiunea s-a executat cu 4 subofiteri si o autospeciala, intre orele 08.35-10.25.

Misiune degajare persoana inecata
10 06 2010

Detasamentul de Pompieri Roman a continuat cautarile tanarului (Ionut T., 16 ani) inecat in raul Moldova, pe raza localitatii Horia, in ziua de 09 iunie a.c., ora 18.10.
Dupa aproximativ 8 ore si 30 de minute de cautari, pompierii militari au descoperit trupul neinsufletit al tanarului, la aproximativ 100 de metri in aval de podul CFR in zona caruia s-a produs nefericitul eveniment.
La misiune au participat 9 subofiteri dotati cu o barca pneumatica.

Interventii SMURD
10 06 2010

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost solicitate in 6 situatii care necesitau acordarea primului ajutor calificat (4 cazuri Piatra Neamt, 2 cazuri Roman).
Primele trei interventii al paramedicilor pietreni au fost pentru acordarea primului ajutor unor concurenti la Campionatul national de atletism si cros al Ministerului Administratiei si Internelor, in cadrul probei de cros desfasurata pe dealul Carlomanu din municipiul Piatra Neamt, incepand cu ora 10. Una dintre concurente a suferit o entorsa la glezna stanga, iar ceilalti doi au acuzat o stare de lipotimie dupa desfasurarea probelor de concurs. Dupa acordarea primului ajutor calificat si a asistentei medicale de specialitate (la fata locului fiind prezent si un medic din cadrul Centrului Medical al MAI), nu a fost necesara transportarea acestora la o unitate spitaliceasca.
La ora 12.28, echipajul SMURD Roman a fost alertat si s-a deplasat in satul Rosiori, comuna Dulcesti pentru a-i acorda primul ajutor calificat lui Viorel B. (37 de ani). Pacientul acuza dureri la nivelul stomacului (fiind sub observatie cu diagnosticul de ulcer duodenal) si se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Paramedicii i-au evaluat functiile vitale, i-au acordat primul ajutor si l-au transportat la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal Roman.

Misiune de asanare pirotehnica
08 06 2010

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt a fost alertata la ora 12.47 si a intervenit pentru executarea unei misiuni de asanare pirotehnica in localitatea Trei Fanatani, comuna Damuc.
Neculai C. (56 de ani) a descoperit 5 cartuse calibru 7,92 mm pe drumul forestier ce face legatura intre satele Damuc si Trei Fantani. Drumul fusese amenajat in urma cu scurt timp de catre primaria comunei Damuc.
Echipa pirotehnica a verificat zona cu detectorul de metale, pe o suprafata de 400 mp, si a mai descoperit 22 de cartuse de acelasi calibru, fabricate in anul 1916.

Incendiu in sat Ciurea
08 06 2010

La ora 05.10, Detasamentul de Pompieri Roman a fost alertat si a intervenit pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la acoperisul unei locuinte (apartinand Mariei C.), din satul Ciurea, comuna Pancesti. La fata locului au fost mobilizati 5 subofiteri si o autospeciala.
Au ars: acoperisul locuintei (construit din asteriala lemn si invelitoare placi de azbociment), pe o suprafata de 70 mp; elemente de tamplarie (6 ferestre, 5 usi); 1 frigider, 1 aragaz, 3 paturi, 2 sifoniere, 1 vitrina, 1 computer si documente personale.
Incendiul a fost cauzat de scurtcircuitul produs la un cablu electric defect. Valoarea aproximativa a pagubelor este de 15.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate este de 21.000 de lei.
La interventie au participat si 4 voluntari din cadrul SVSU Pancesti

Misiune asistenta persoana
07 06 2010

Detasamentul de Pompieri Roman a fost alertat si a intervenit cu 4 subofiteri si o autospeciala pentru a debloca usa de acces in bucataria unui apartament, in interiorul careia a ramas blocata proprietara, Domnica I. (56 de ani).
Pompierii militari au patruns in interiorul apartamentului situat la etajul 3 al imobilului cu ajutorul scarii culisabile, reusind sa deblocheze usa de acces in bucatarie.

Misiune de cercetare pirotehnica
07 06 2010

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt s-a deplasat in localitatea Hociungi, comuna Moldoveni, pentru a executa o misiune de cercetare pirotehnica in curtea unei gospodarii, apartinand Mariei C.
In urma cu cateva zile, in curte, s-a format un crater cu diametrul de un metru si adancime de 3 metri. In urma consultarii cu autoritatile locale, una dintre cauzele posibile care ar fi putut duce la formarea craterului a fost posibilitatea existentei unui depozit de munitie din timpul conflagratiilor mondiale, solicitand in acest sens echipa pirotehnica.
Pirotehnistii militari au coborat in interiorul craterului, in conditii de siguranta, pentru a verifica zona cu detectorul de metale. Dupa verificarea unei suprafete de 20 mp nu au fost descoperite elemente de munitie. Acestia au indepartat pamantul surpat de pe unul dintre peretii gropii si au identificat o pivnita (cu bolta), amenajata, cel mai probabil, cu foarte multi ani in urma, despre existenta careia proprietara (stabilita in zona din anul 1958) nu stia nimic.

Interventii SMURD
07 06 2010

Echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat in 2 cazuri care necesitau acordarea primului ajutor calificat. Prima solicitare a fost primita la ora 18.46, cand Constantin P, in varsta de 75 de ani, aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a cazut in statia de autobuz din zona strazii Orhei din municipiul Piatra Neamt. Paramedicii i-au evaluat functiile vitale si l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.
Cea de-a doua solicitare de acordare a primului ajutor a fost primita la ora 21.40, pentru Vasile P., in varsta de 45 de ani, din localitatea Dumbrava Rosie. Echipajul SMURD a gasit pacientul in dormitorul locuintei personale prezentand fractura la membrul inferior stang si halena alcoolica. Dupa evaluarea functiilor vitale si imobilizarea pacientului pe targa din dotare, acesta a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.
La ora 13.35, echipajul SMURD Targu Neamt a fost alertat si s-a deplasat la Gara din orasul Targu Neamt pentru a acorda primul ajutor victimei unui accident feroviar. Ajunsi la fata locului, paramedicii nu au gasit nicio persoana care sa necesite sprijinul lor. La apelarea persoanei care a solicitat sprijinul paramedicilor, prin intermediul Serviciului Unic pentru Apeluri de Urgenta – 112, acesta, mecanic de locomotiva, a explicat ca a vazut o persoana culcata langa linia ferata si a presupus ca este victima unui accident feroviar.

Incendiu in comuna Botesti
06 06 2010

La ora 00.20, Detasamentul de Pompieri Roman a fost alertat si a intervenit cu 4 subofiteri si o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la bucataria de vara dintr-o gospodarie (apartinand lui Gheorghe R.), situata in satul Barticesti, comuna Botesti.
A ars constructia din lemn (utilizata ca bucatarie de vara), pe o suprafata de 12 mp, cu invelitoare din placi de azbociment, precum si articolele de imbracaminte aflate in interior.
Incendiul a fost cauzat de efectul termic al burlanului metalic pentru evacuarea fumului, neprotejat termic fata de materialele combustibile din structura constructiei.
Valoarea aproximativa a bunurilor distruse este de 1000 de lei, pompierii militari, in colaborare cu SVSU Botesti si SVSU Gheraiesti, reusind sa impiedice propagarea incendiului la casa aflata in imediata apropiere (cu o valoare de aproximativ 30.000 de lei).

Incendiu in comuna Bicazu Ardelean
06 06 2010

Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a fost alertat la ora 01.15 pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la o moara de cereale (pe apa), dezafectata, apartinand lui Neculai C. din localitatea Bicazu Ardelean.
Cladirea, avand o suprafata de 100 mp si acoperis din placi de azbociment, a ars in totalitate. Constructia nu avea sursa de energie, fiind dezafectata de mai multi ani. Printre materialele depozitate in interior erau si cativa saci cu carpe imbibate cu ulei si vaselina (in apropierea unei gramezi cu rumegus) care s-au autoaprins si au propagat incendiul.
Observarea incendiului s-a facut foarte tarziu, constructia fiind amplasata intr-o zona ferita, izolata fata de locuintele din localitate, astfel incat, la sosirea fortelor profesioniste la locul interventiei constructia (din lemn) era prabusita la pamant. Valoarea aproximativa a bunurilor distruse este de 7000 de lei, iar cea a bunurilor salvate este de 500 de lei. Pompierii militari au fost sprijiniti de 4 servanti din cadrul SVSU Bicazu Ardelean.

Incendiu la un autoturism in comuna Sagna
06 06 2010

Detasamentul de Pompieri Roman a fost alertat si a intervenit cu 5 subofiteri si o autospeciala pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism (apartinand lui Paul P.), aflat pe un drum satesc din satul Lutca, comuna Sagna.
In urma cercetarii cauzei producerii incendiului de catre pompierii militari sositi la fata locului s-a constatat ca incendiul a fost cauzat de folosirea intentionata a sursei de aprindere (autoincendiere). Incendiul nu a pus in pericol imprejurimile, fiind generat intr-o zona izolata fata de locuintele din zona. Valoarea aproximtativa a pagubelor se ridica la suma de 10.000 de lei.
La locul interventiei s-a deplasat si echipajul SMURD Roman, nefiind insa necesara interventia paramedicilor.

Incendiu la un autoturism in Piatra Neamt
06 06 2010

Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a fost alertat si a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism (apartinand lui Catalin M.), aflat pe un teren viran din municipiul Piatra Neamt, la aproximativ 200 m de str. Varariei.
Au ars elementele din material plastic si textile din interiorul autoturismului (bordul cu apartura aferenta, tapiteria interioara), instalatia electrica, luneta, parbrizul, geamurile laterale, partea superioara a pneurilor, lampile de semnalizare spate si vopseaua de pe caroserie. S-a degradat caroseria autoturismului.
In urma cercetarii cauzei producerii incendiului, pompierii militari au stabilit ca autoturismul a fost incendiat prin folosirea intentionata a sursei de aprindere (autoturismul nu avea acumulator auto). Valoarea aproximativa a pagubelor produse este de 1500 de lei.

Interventii SMURD
06 06 2010

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost alertate pentru acordarea primului ajutor in 17 cazuri (9 cazuri Piatra Neamt, 6 cazuri Roman si 2 cazuri Targu Neamt).
In ziua de 04 iunie a.c., la ora 11.12, echipajul SMURD Roman a fost alertat si s-a deplasat in satul Izvoare, comuna Bahna, pentru a-i acorda primul ajutor calificat victimei unei agresiuni. Victima (Ionel A., 42 de ani), prezenta un traumatism cranio cerebral inchis, cu excoriatii in zona piramidei nazale. Dupa evaluarea functiilor vitale si acordare primului ajutor, paramedicii au transportat victima la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal Roman.
In aceeasi zi, la ora 13.25, echipajul SMURD Targu Neamt s-a deplasat in localitatea Grumazesti pentru a-i acorda primul ajutor lui Costel V., in varsta de 40 de ani, cunoscut cu afectiuni neurologice si psihiatrice, aflat in sala de consultatii a dispensarului din localitate. Pacientul prezenta agitatie psihomotorie (pe fondul consumului de alcool), paramedicii evaluandu-i functiile vitale si luand masura transportarii acestuia la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Orasenesc Targu Neamt.
Echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat si s-a deplasat in localitatea Costisa, in ziua de 05 iunie, ora 21.05, pentru a-i acorda primul ajutor victimei unei agresiuni. Paramedicii au gasit victima (Costica H., 52 de ani) in dormitorul locuintei personale, prezentand traumatism cranio – cerebral, traumatism cranio – facial si traumatism toraco – abdominal, cu pierderea starii de cunostinta. Echipajul SMURD i-a evaluat functiile vitale, i-a aplicat gulerul cervical si l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt. In ziua de 06 iunie, ora 01.53, echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat si s-a deplasat in comuna Pangarati pentru a-i acorda primul ajutor calificat lui Constantin T. (35 de ani), care prezenta o plaga taiata la nivelul membrului superior drept. Paramedicii i-au evaluat functiile vitale, i-au aplicat pansamente si l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.

Misiune de distrugere pirotehnica
04 06 2010

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt a executat o misiune de distrugere a elementelor de munitie asanate de pe teritoriul judetului Neamt.
Au fost distruse urmatoarele elemente de munitie: un proiectil perforant calibru 105 mm, un proiectil perforant trasor calibru 85 mm, un proiectil perforant trasor calibru 45 mm, un proiectil perforant calibru 47 mm, un proiectil exploziv calibru 76 mm, o lovitura acuplata calibru 57 mm, 16 proiectile explozive trasor calibru 20 mm, doua grenade de mana defensive, o teava cu cutia mecanismelor pentru pusca tip PPS si un incarcator tip sector. Distrugerea s-a executat intr-un ploligon amenajat temporar pe un teren viran al localitatii Dragomiresti.
In urma distrugerii nu au rezultat raniti, pierderi de vieti omenesti, munitii neexplodate sau accidente ecologice. Pe timpul desfasurarii misiunii, echipa pirotehnica a fost asistata de echipajul SMURD Piatra Neamt.

Misiune de asigurare a masurilor PSI
03 06 2010

Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a sigurat masurile PSI pe timpul desfasurarii mitingului de protest organizat in fata sediului Institutiei Prefectului Neamt.
Misiunea s-a executat cu 5 subofiteri si o autospeciala intre orele 10.30 – 13.47.

Interventii SMURD
03 06 2010

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost alertate pentru acordarea primului ajutor in 7 cazuri (5 cazuri Piatra Neamt si 2 cazuri Roman).
La ora 10.42, echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat si s-a deplasat in satul Caciulesti, comuna Girov pentru a acorda primul ajutor unui tanar (Aurelian M., 28 de ani), cunoscut cu afectiuni neuropsihiatrice. Pacientul, care prezenta schizofrenie paranoica, a fost preluat din curtea gospodariei personale, i s-a acordat primul ajutor si a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.
O ora mai tarziu (11.42), acelasi echipaj SMURD s-a deplasat la Sanatoriu Bisericani pentru acordarea primului ajutor calificat unui pacient (Nica V., 22 de ani), care prezenta agitatie psihomotorie. Pacientului, cunoscut cu afectiuni neuropsihiatrice, i s-au evaluat functiile vitale, i s-a acordat primul ajutor calificat si a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean.

Incendiu in localitatea Petricani
02 06 2010

La ora 17.25, Detasamentul de Pompieri Targu Neamt a fost alertat si a intervenit cu 2 ofiteri, 13 subofiteri si 2 autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la acoperisul unei locuinte (apartinand lui Anton R.) din localitatea Petricani. In incendiu au ars 250 de metri patrati din acoperisul locuintei (din asteriala lemn) si s-au deteriorat instalatia electrica, tabla (tip Lindab) din componenta acoperisului (pe o suprafata de 200 mp), zugraveala pe o suprafata de 100 mp si 150 mp din planseul locuintei. Incendiul a fost cauzat de scurtcircuitul electric produs la un conductor electric neizolat corespunzator sau cu izolatia deteriorata. Valoarea aproximativa a bunurilor distruse este de 15.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate este de 200.000 de lei.

Misiune de asanare pirotehnica
02 06 2010

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt a fost alertata si s-a deplasat in localitatea Nemtisor, comuna Vanatori Neamt, pentru executarea unei misiuni de asanare pirotehnica. Marian D. (12 ani), aflandu-se la joaca intr-o gradina din vecinatatea locuintei parintilor, impreuna cu alti copii, a descoperit 126 de cartuse calibru 7,92 mm. Copilul si-a anuntat parintii care, la randul lor, au alertat pirotehnistii militari prin intermediul Sistemului Unic pentru Apeluri de Urgenta – 112. Echipa pirotehnica a ridicat elementele de munitie si a verificat zona (pe o suprafata de 10 mp) cu detectorul de metale, nefiind descoperite alte elemente de munitie.

Interventii SMURD
02 06 2010

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost alertate pentru acordarea primului ajutor in 7 cazuri (4 cazuri Piatra Neamt, 2 cazuri Roman si 1 caz Targu Neamt).
La ora 09.03, echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat si s-a deplasat in cartierul Valeni din municipiul Piatra Neamt pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane (Frasina R., 69 de ani), care prezenta o suspiciune de fractura inchisa la membrul inferior drept. Paramedicii i-au evaluat functiile vitale, i-au aplicat atele si gulerul cervical, dupa care au transportat-o la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt.
Echipajul SMURD Targu Neamt a fost solicitat la ora 16.24 pentru a-i acorda primul ajutor lui Vasile A, in varsta de 20 de ani, cunoscut cu afectiuni neurologice si psihiatrice. Paramedicii au gasit pacientul in dormitorul locuintei personale din localitatea Oglinzi, comuna Raucesti, prezentand agitatie psihomotorie si, dupa acordarea primului ajutor calificat, l-au transportat la Sectia Psihiatrie a Spitalului Orasenesc. Paramedicii romascani au fost solicitati la ora 18.08 si s-au deplasat in localitatea Recea, comuna Ion Creanga, pentru a-i acorda primul ajutor Elenei D. (67 de ani) care suferise o fractura la glezna dreapta. Dupa acordarea primului ajutor (evaluarea functiilor vitale, imobilizarea cu ajutorul intrumentelor aflate in dotare), pacienta a fost transportata la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal Roman.

Interventii SMURD
01 06 2010

Echipajul SMURD Targu Neamt a fost alertat la ora 09.52 si a intervenit pentru a-i acorda primul ajutor lui Corneliu B., in varsta de 43 de ani, aflat in dormitorul locuintei personale de pe str. Stefan cel Mare din orasul Targu Neamt. Pacientul prezenta agitatie psihomotorie, pe fondul afectiunilor neurologice si psihiatrice de care sufera. Paramedicii i-au evaluat functiile vitale si i-au administrat oxigen, dupa care l-au transportat la Centrul de Primiri Urgente a Spitalului Orasenesc Targu Neamt.
La ora 12.19, echipajul SMURD Piatra Neamt a fost alertat si s-a deplasat pe str. Aleea Ulmilor din municipiul Piatra Neamt pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane (Vasile S., 70 de ani), supraponderale, care prezenta colica abdominala. Pacientului, care se afla in dormitorul locuintei personale, i-au fost evaluate functiile vitale, i s-a administrat oxigen si s-a luat masura transportarii la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt. Pentru transportul acestuia din apartamentul personal la ambulanta, paramedicii au solicitat in sprijin un echipaj al pompierilor militari din cadrul Detasamentului de Pompieri Piatra Neamt.
Paramedicii romascani au fost solicitati la ora 14.20 si s-au deplasat in localitatea Cordun pentru a-i acorda primul ajutor lui Ovidiu C. (31 de ani), cunoscut cu afectiuni neurologice si psihiatrice. Dupa acordarea primului ajutor, pacientul, care prezenta o tulburare psihotica acuta, a fost transportat la Spitalul de Psihiatrie Roman. In aceeasi zi, la ora 22.39, echipajul SMURD Piatra Neamt s-a deplasat in cartierul Speranta din municipiul Piatra Neamt pentru a acorda primul ajutor calificat victimei unei agresiuni. Victima (Ioan V., 29 de ani) prezenta un traumatism cranio – cerebral (plaga frontala). Paramedicii i-au pansat rana si l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean pentru a fi supus unor investigatii medicale.
Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt au fost alertate pentru acordarea primului ajutor in 9 cazuri (6 cazuri Piatra Neamt, 2 cazuri Roman si 1 caz Targu Neamt).

Misiune de asanare pirotehnica
01 06 2010

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt a fost alertata si s-a deplasat in localitatea Averesti, comuna Ion Creanga, pentru executarea unei misiuni de asanare pirotehnica.
Un cetatean din localitate (Andrea C., 50 de ani) a descoperit un proiectil perforant calibru 47 mm, in timp ce efectua lucrari agricole de sezon in gradina gospodariei personale. Cunoscand regulile ce trebuie respectate atunci cand sunt descoperite elemente de munitie, acesta a alertat fortele profesioniste prin intermediul Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta – 112.
Pirotehnistii militari au ridicat elementul de munitie si au verificat zona (pe o suprafata de 50 mp) cu detectorul de metale, nefiind descoperite alte elemente de munitie.
Proiectilul provine din cel de-al doilea razboi mondial si prezinta pericol la manipulare si transport.

Reamintim faptul ca, atunci cand sunt descoperite elemente de munitie neexplodate, trebuie respectate in mod obligatoriu o serie de masuri pentru a preveni producerea unor consecinte tragice, astfel:
NU le atingeti;
NU le loviti sau miscati;
NU le introduceti in foc;
NU incercati sa demontati focoasele sau alte elemente componente;
NU lasati copiii sa se joace cu asemenea componente;
NU ridicati, nu transportati sau introduceti munitiile neexplodate in incaperi, locuinte sau gramezi de fier vechi;
In zona unde se presupune ca ar exista munitie neexplodata NU permiteti accesul, NU faceti focul si NU executati lucrari de imbunatatiri

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate