Hram la biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Piatra-Neamt

1

Sfânta Parascheva, cunoscută şi sub numele Petka, Petca Parasceva, Paraskeva Pyatnitsa, Parascheva din Timov, Parascheva din Balcani, este o cuvioasă din secolul al XI-lea, prăznuită în ziua de 14 octombrie. În seara de 13 octombrie a avut loc vecernia pentru hramul bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din Piatra-Neamţ.

Bucuria pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării la moaştele sfintei din Iaşi este adumbrită pentru credincioşii din Piatra-Neamţ de faptul că preotul paroh, Dragoş Munteanu, cel care a ridicat prima biserică din Piatra-Neamţ după revoluţie, cu hramul “Sf. Cuv. Parascheva”, nu mai slujeşte, ca în fiecare an, în ziua hramului. Părintele a suferit un grav accident la începutul lunii octombrie, accident care a zguduit lumea ortodoxă din zona Neamţului şi Moldovei.

A fost o vecernie tristă, în care sute de oameni s-au rugat sfintei pentru părintele Dragoş. Puterea moaştelor sfintei Parascheva şi a rugăciunilor către ea este bine cunoscută de pelerini şi credincioşi, iar minunile săvârşite sunt nenumărate. Coincidenţă sau nu, părintele se află acum mai aproape de cuvioasa Parascheva, fiind internat la Iaşi la Clinica de Neurochirurgie, în locul unde zeci de mii de pelerini cred în puterea de vindecare a moaştelor.

Sfânta Parascheva s-a născut în Epivat, la malul Mării Marmara, într-o familie bogată. De mic copil, Parascheva obişnuia să dea hainele sale săracilor, fapt pentru care era aspru pedepsită de părinţii săi. Parascheva a plecat în Constantinopol, apoi în Calcedon şi s-a stabilit la o biserică din Heraclea Pontica. A dus o viaţă austeră şi binecuvântată cu revelaţii ale Fecioarei Maria. A murit la vârsta de 27 de ani şi, din acest motiv, icoanele bizantine o întruchipează ca pe o tânără în veşminte de cuvioasă.

Tradiţia creştină spune că un păcătos a fost îngropat în mormântul unde se aflau moaştele cuvioasei, motiv pentru care Parascheva i s-a arătat în vis unui călugăr care i-a descoperit astfel mormântul şi relicvele sfintei. Moaştele au fost trimise la biserica Sfinţilor Apostoli  din Katikratia. Cultul Sfintei Parascheva poate fi confundat cu acela al sfintelor cu acelaşi nume din istoria creştină sau al zeiţelor precreştine de origine slavă. În 1641 moaştele cuvioasei Parascheva au fost aduse la Trei Ierarhi din Iaşi, iar în 1888 au fost duse la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Moaştele Cuvioasei Parascheva s-au păstrate aproape în întregime şi an de an credincioşii se adună la Iaşi în ziua prăznuirii pentru a atinge moaştele în speranţa că se vor întări în credinţă şi sănătate.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Doriana spune

    Ne rugam cu mare incredere si smerenie, la Bunul Dumnezeu, pentru sanatatea parintelui,si-i sustinem familia, cu ganduri bune si inaltatoare, pentru ca Sfintia sa,sa revina printre noi,ca mai mult ca oricand, in aceste clipe zbuciumate, avem nevoie de sfaturile si sprijinul unui duhovnic.Credem cu adevarat in minunile care se fac, si fiecare zi o putem numi minune,daca o mai apucam, sa ne bucuram de ea.Doamne ajuta!!!!!!!!!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate