Hidroelectrica luptă cu poluarea de pe râul Bistrița

4

Hidroelectrica se confruntă în ultima perioadă cu problema cantităților mari de deșeuri aduse de apele mari în zona lacului de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz). Topirea zăpezilor și ploile din această primăvară au antrenat deșeurile aruncate de riverani și turiști pe malurile râului Bistrița și a afluenților acestuia. Hidroelectrica face și în acest an eforturi uriașe pentru ecologizarea lacului și pentru reducerea cantităților de deșeuri plutitoare al căror impact este semnificativ atât pentru mediu, cât și pentru randamentul hidroagregatelor.
Acțiunile Hidroelectrica presupun colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor plutitoare din zona fronturilor de retenție ale hidrocentralei Dimitrie Leonida, (Stejaru). Numai în ultimele zile angajații societății au strâns cca. 200 de saci, cu un volum de 240 de litri fiecare, cu gunoaie aduse de ape în perimetrul barajului. Lucrările sunt în desfășurare la acest moment, acțiunea fiind departe de finalizare, și se realizează atât cu resurse proprii – angajați și echipamente (bărci, greifere, macarale), cât și cu sprijin extern, prin firme specializate. Hidroelectrica estimează pentru anul 2018 un efort financiar de 141.463,78 lei pentru ecologizarea Lacului Izvorul Muntelui.

„Hidroelectrica luptă an de an la Bicaz cu consecințele poluării – o face ca parte a preocupărilor societății legate de mediu și pentru evitarea problemelor tehnice ce ar putea fi cauzate turbinelor de aspirarea deșeurilor, însă responsabilitatea rezolvării de esență a problemei cade în sarcina autorităților care ar trebui să acționeze mult mai hotărât, să aplice legile și să nu mai permită escaladarea degradării mediului. Situația poluării din zona râului Bistrița este una de notorietate. Facem un apel către autoritățile publice locale, către Administrația Națională „Apele Romane” și Garda Națională de Mediu să își exercite prerogativele legale ferm și în mod constant, pentru a identifica autorii reali ai poluării și pentru a interveni pentru limitarea gradului de degradare a mediului din zonă”, a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica. Principiul care ar trebui implementat este acela că ”poluatorul plătește”, ori în cazul societății noastre, acest lucru nu se aplică. Majoritatea lacurilor de acumulare sunt invadate de deșeuri iar adevărații poluatori rămân anonimi și scapă nepedepsiți, deși ar trebui sancționați drastic. Milităm de asemenea pentru educarea populației în ceea ce privește respectarea mediului înconjurător.

In anul 2017 cantitatea de deseuri colectata a fost de doar o tona, deoarece regimul precipitatiilor a fost relativ scăzut, însă în anul 2016 – prin forțe proprii și prin acțiuni de voluntariat desfășurate cu sprijinul ONG-urilor, s-au colectat 50.5 tone de deșeuri de pe malul lacului Izvorul Muntelui.
În trecut deșeurile astfel recuperate nu au fost acceptate de catre colectorii autorizați ca fiind reciclabile, astfel că Hidroelectrica a fost nevoită să suporte costuri importante pentru depozitarea temporară și eliminarea acestora.

Biroul de presa al Hidroelectrica

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Andrei spune

    NU VA E RUSINE SA NE TOT MINTITI !!!! Nimeni nu face absolut nimic. Toate apele sunt calamitate de deseurile aruncate de minunatii oameni ai vaii muntelui . Sunt sepozite de gunoi in fiecare comuna , la fiecare casa care are o apa curgatoare in vecinatate . Scoate-ti putorile de la mediu din birouri. Cate amenzi au dat acesti nesimtiti platiti din banii nostri . Este o calamitate , un perpetum mobile grotesc care se petrece in fiecare primavara cand viitura face curat in comunele Bistricioara, Ceahlau, Hangu ,Borca ,Farcasa ………etc.

  2. cristi spune

    Cui preda deseurile nereciclabile?Ca din 2017 tot intreaba pe la toate institutiile care-i pretul si atat!!

  3. Adri spune

    Un calcul simplu ;la un milion de peturi aruncate politia sa fi pus o suta de mii de amenzi de o mie de ron , cati lei ar fi incasat statul si cate peturi s-ar mai fi aflat acum aruncate in lac sau abandonate in natura ?!

  4. Un articol ezceptional spune

    Nu prea cred ca se lupta cu adevarat! Acum 6-7 anisori, daca voiai sa ai firma de colectat deseuri si presat in cuburi, te ajungea 10 000 € spaga ca sa ai acces la baraje. „Baiatul” de la Bicaz le strange la 2-3 saptamani ca sa depaseasca milionul de pet-uri. Acum sa plateasca „seful” 10 mii pe luna, dar din banii lui….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate