Gunoiul nostru cel de toate zilele …
Nici nu vrem să mai discutăm de cantitățile de gunoi pentru care nimeni nu fundamentează clar prețurile. Nici nu vreau să discutăm de prețul perceput pe gunoi ca fiind neselectat. Nici nu vreau să discutăm de selectarea gunoaielor care este cum o știm cu toții. Și nici nu vrem să discutăm de sincopele de comunicare a firmei Brantner. Azi discutăm doar de faptul că deși această firmă încasează sume colosale, își face treaba cum vedem cu toții având concursul autorităților care nu văd nici un focar de infecție la depozitul de gunoi, nici o lipsă de condiții de igienă a transportului și desigur nu sunt deranjate nici de containerele care sunt sparte și prin a căror găuri mișună tot felul de animale care mai de care mai chițăitoare.
Ca să o luăm cu începutul, de ani de zile pietrenii care locuiesc în zona depozitului de gunoi de lângă Brantner sunt efectiv terorizați de activitatea desfășurată aici. Gunoaiele care sunt mai ușoare sunt luate de vânt și duse în curțile oamenilor, pe casele acestora și peste tot. Povestea un gospodar din zonă că de ziua lui, când petrecea cu prietenii, o bucată de hârtie igienică folosită și-a găsit sfârșitul după un zbor în picaj direct pe friptura care se făcea pe grătarul din curte.
Într-adevăr, omul avea dreptate, toți copacii din jurul depozitului Brantner sunt împodobiți cu gunoaie și nimeni nu ia nicio măsură.
Mai departe vine problema mirosului care, în funcție de cum bate vântul, ajunge până în oraș. Deși ne-am aștepta la o zonă ecologică de depozitare a deșeurilor, în realitate, un mare munte de gunoaie se înalță lângă Brantner trimițând ”miresme” în toate cele patru zări. De patrupedele și păsările care scormonesc alături de oameni în muntele de gunoi nici nu mai vorbim căci ar trebui să povestim cum se răspândesc microbii din acest focar de infecție.
Întorcându-ne în oraș unde activitatea Brantner ne interesează pe toți, situația e și mai dezolantă. Zilnic ne minunăm de cât de ”curate” și strâmbe pot fi mașinile de gunoi în care proprietarul nu investește nimic lăsându-le să devină focare de infecție mobile sub privirile îngăduitoare ale autorităților. Nu înțeleg de ce o mașină care prin destinație transportă materiale cu încărcătură microbiană periculoasă nu sunt spălate periodic.
Dacă reușim să ne facem că nu vedem cum împrăștie Brantner-ul gunoaiele, nu putem trece totuși cu vederea condițiile în care mulți dintre pietreni își pun gunoiul menajer. Noroc cu primăria că își mai trimite asistații sociali să mai măture și s-au făcut presiuni ca să se ia și gunoaiele căzute pe lângă tomberoane, că altfel ne mușcau vietățile de picioare.
Revenind la frumoasele containere nespălate în care îți vine să arunci gunoiul de la 3 metri numai să nu te apropii, nu înțelegem de ce firma care răspunde de aceste pubele nu vrea să le schimbe pe cele sparte din care curg vara tot felul de lichide oripilante. Pe semne că firma ce colectează gunoiul vrea doar să încaseze fără să mai investească nimic și bravo lor. Dacă au găsit orașul și autoritățile care să le permită …
Pietrenii cu care am stat de vorbă pe acest subiect s-au arătat foarte neîncrezători în rezolvarea problemelor, motiv pentru care am solicitat răspuns la întrebările cetățenilor celor de la Brantner și desigur domnului primar Dragoș Chitic.
În urma discuției avute cu domnul ing. Tompea Alexandru, directorul punctului de lucru Brantner din Piatra Neamț, referitoare la problema gunoaielor, am înțeles faptul că mirosul pe care îl degajă aceste gunoaie în jurul depozitului este deranjant din cauza locației inadecvate. Însă, se pare că locația a fost stabilită în proiectul aprobat prin fonduri europene de Autoritatea locală, nu a fost aleasă de firma Brantner. Cu privire la gunoaiele ușoare, care pot fi cărate de vântul puternic, se fac eforturi constante de a le menține în acest perimetru, (în cursul anului trecut s-au investit 2000 de euro în plase de grad înalte de câțiva metri, care să împiedice împrăștierea acestora) și există activități periodice de curățare a zonei care împrejmuiește acest spațiu de depozitare.
Legat de problema oamenilor care scormonesc și împrăștie gunoaiele, există legi conform cărora aceștia pot fi sancționați, firma Brantner fiind direct responsabilă doar de activitatea de colectare, transport al gunoaielor orașului și de curățenia de pe platformele de pe care se extrag. Pentru rezolvarea acestui inconvenient s-a încercat și îngrădirea acestor spații de depozitare cu suporturi sau gărdulețe din fier și asigurarea lor cu lacăte, însă fără succes… din cauza persoanelor „interesate” de aceste materiale care le-au devastat…
Totodată, ni se aduce la cunoștință faptul că noi, locatarii blocurilor, plătim prețul gunoaielor încadrat în categoria celor nesortate, deoarece noi nu le sortăm. Degeaba respectă 10 oameni regula (deși, în sinea mea sunt convinsă că numărul acestora este mult mai mic), dacă vine al 11-lea și aruncă ce și unde vrea… în final, gunoiul acela tot nesortat este… În plus, prețul gunoaielor este stabilit și aprobat prin hotărâre de Consiliu Local, iar el nu include doar transportul, ci și depozitarea acestuia de care răspunde o firmă terță (asociația Rossal – Salubritas). Ca să vă faceți o idee mai clară, vă oferim și un exemplu: dacă o persoană fizică plătește suma de 6,81 lei pentru gunoi, ea reprezintă 3,10 lei cheltuieli depozitare (Rossal-Salubritas) și 3,71 lei cheltuieli transport (Brantner). De menționat este și faptul că, în acest cost, firma Brantner include și activitățile de sortare și selectare a tuturor deșeurilor adunate de la oameni prin intermediul propriilor stații de sortare, și care implică și ele costuri (salariați, curent consumat de mașinării și utilaje, întreținerea acestora).
Domnul Dragoș Chitic, primarul interimar al municipiului Piatra Neamț, confirmă afirmațiile domnului director Tompea Alexandru și menționează faptul că în clasamentul referitor la prețul gunoiului, efectuat la nivel național, orașul Piatra Neamț se află pe locul 26, sub media națională. „Din acest punct de vedere nu ar exista o problemă, însă am putea avea un preț mai mic dacă am selecta gunoiul, cu toții și am „scuti” Brantner-ul de costurile implicate de această activitate”, susține domnul Chitic.
Însă, ca să fim sinceri, mie, îmi este foarte greu să cred că românii sau, în special, pietrenii se vor civiliza cu toții peste noapte… așa că ar trebui să apreciem faptul că există acolo, niște oameni care să strângă și să sorteze gunoiul lăsat în urma noastră, chiar dacă o fac pe banii noștri. La urma urmei… comoditatea costă și… cine ar face acest lucru gratis?
I.R.+ A.L.
Pentru Privitor: cine te-a pacalit ca platesti un metru cub? De ce dezinformezi? Vezi cat costa un metru cub si o sa vezi ca platesti mult mai putin desteptule. De vreo 10 ori mai putin. Stai jos!
Prețul de 6,81 pe care l-am dat ca exemplu nu conține tva.
Pentru doamna Ana: Cum propuneti dumneavoastra sa se mute groapa de gunoi? ne organizam sa sapam pe langa ea si o mutam? si apropo birourile la Bratner sint IN groapa de gunoi
Si uite-asa, domnul Tompea „invelea ciocolata-n staniol”…
Ca sa nu mai avem probleme, ar trebui sa se gaseasca o solutie pentru a obliga vantul sa bata doar pana la nivelul gardurilor de 2000 de euro. Sau si mai bine, sa nu bata deloc. Si, fir-ar el sa fie, ar trebui se-l dam in judecata la CEDO! Pe vantul care sufla mai sus de garduri.
Si ca sa nu mai puta gunoiul, din cauza proastei amplasari a depozitului, sa-l mutam in alta parte. Unde-s birourile de la Bratner?
Iar cetatenii care nu stiu cum se arunca gunoiul ar trebui reeducati prin participare „Romanii au talent”. Poate daca se vad la televizor, aruncand „civilizat” sacii cu resturi menajere, le trece lipsa de educatie.
1 mc = 1000litri.O caldare de gunoi are 10 litri,deci in cursul unei luni ar trebui sa duc 100 caldari de gunoi la tomberon,adica 3,3 caldari pe zi de persoana.Cred ca este aberant.
cand o sa scapam de caldarea asta?la propiu unii vecini de ai mei duc gunoiul in caldare si nu il pun frumos in sac,isi arunca hartiile acolo sunt luate de vant sau de animale si uite asa se imprastie peste tot gunoiul astora.asta in conditiile in care sacii menajeri sunt foarte ieftini.educatie si iar educatie,mai ales cei care au copii..educati-i sa sorteze gunoiul si mai ales sa arunce gunoaiele la cos nu pe strazi
Ce sa facem daca mereu si mereu reinventam roata? „Croitorul bun masoara de zece ori si taie o singura data.” Daca vrea sa faca treaba buna. Daca are un client fraier, pe care sa-l jupoaie de bani, ii toaca toata stofa si in loc frumuste de costum scoate o pereche de „gogosari”, adaugiti si aia. Dar ce conteaza? Cam asa si cu istoria asta. Ca multe altele, dealtfel. Daca o s-o tot lalaie asa, ca-i proasta firma, ca-s proaste pubelele, c-o fi, c-o pati, o sa ne trezim cu hartii igienice si-n oala cu supa de pe aragaz! BASTA! La treaba, edili! Nu mai tine cu scarpinat in c… bagand mana pe gat!
O fi cineva in tara asta care sa nu fure?
As fi fanul ziaristilor de pe aici daca nu ar diversiona constient, pretul nu-i cel prezentat in articol ci cel de 8,01 lei / mc, iar fiecare persoana, ce locuieste la bloc plateste cate un mc de gunoi lunar (chiar e imposibil; ca o persoan ce locuieste la apartament sa produca un mc de gunoi). Deci se umfla hoteste cantitatea facturata se dubleaza pretul, iar explicatiile sunt filozofice – nici o jena, nici o strabatere, parca s-ar discuta despre populatii din alte sfere, despre sclavii pe plantatii, nu despre vecinii, prieteni, rude apropiate a natangilor ce si-au facut loc cu coatele sa administreze urbea.
Am scris de mai multe ori aici adevarul despre dublarea pretului la gunoaie care nu are nici o legatura cu sortarea sau nu a acestora asa cum abereaza cei din primarie si de care face vorbire aici Brantnerul.Cind a venit Bratnerul prin licitatie si a preluat gunoaiele din Piatra in urma investitiei cu bani europeni si contributia unei case regale nordice fosta Salubritas sa desfiintat,utilajele vindute asa cum au fost vindute(poate cauta DNA-ul).Dar o parte din apropiatii edilului ramasese fara ciolan asa ca sa reinfiintat Salubritasul care aduna hirtiile de pe strazi si spatii verzi(acestea fiind in administrarea altor societati ale primariei) si acesti oameni trebuiau platiti de undeva.Cind sa umplut alveola de gunoi a Bratnerului acesta a solicitat teren sa faca alta.Primaria nu ia dat in schimb a dat teren Salubritasului care depoziteaza gunoiul adunat de Bratner si asa sa dublat pretul gunoiului,acum vad ca este asociat si cu Rosal.(ce treaba are Prigoana aici in care buzunare sifoneaza bani?) Pretul platit de populatie nu este 6.81 lei de persoana ci este 8,01 lei de persoana de citiva ani,anul trecut voiau chiar sa-l majoreze
e cazul sa inaintati raspunsul acesta primarului, poate aude