Fuziunea nucleara, energia stelelor reprodusa pe Pamant

0

plasmaLocalitatea Cadarache din Franta gazduieste primul reactor experimental de fuziune nucleara din istorie. Realizarea proiectului se va intinde pe o perioada de 30 de ani si implica un buget de peste 10 miliarde de euro. Proiectul ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) este sustinut de China, Uniunea Europeana, Japonia, Rusia, Coreea de Sud si Statele Unite.
Scopul experimentului este acela de a reproduce energia stelelor pe Pamant prin folosirea ca si combustibil a hidrogenului. Tehnologia ITER a fuziunii, spre deosebire de fisiunea nucleara folosita in cazul centralelor nucleare, va genera energie prin unirea atomilor si nu prin scindarea lor. Avantajul fuziunii nucleare este acela ca nu implica materiale radioactive si poate genera resurse interminabile de energie care vor revolutiona lumea. Plasma folosita in fuziunea nucleare este cea mai raspandita stare de agregare a materiei in Univers: exista in stele. In Soarele din galaxia noastra exista permanent procese de fuziune. Nucleele de hidrogen se unesc cate doua si dau nastere la un nou element chimic, heliul si, implicit, la o cantitate de energie mult mai mare.
Plasma generata este atat de fierbinte incat ar topi peretii oricarui recipient. In condiţii de laborator, au fost incercate mai multe moduri de a realiza mentinerea plasmei la un loc. Metoda cea mai utilizata, considerata de specialisti ca fiind cea mai promitatoare pentru productia de energie, foloseste campuri magnetice puternice, bazandu-se pe faptul ca plasma, fiind alcatuita din particule incarcate electric, este influentata de campurile electromagnetice.
Cercetarile specialistilor din cadrul acestui experiment avanseaza cu pasi mici si, cu toate ca s-au facut progrese, suntem inca departe de aparitia centralelor de fuziune nucleara.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate