Florentina Moise și Elena Preda, noi declarații pe tema postului de inspector de istorie la Neamț

0

În aceste ultime zile, s-a declanșat un scandal la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Neamț în urma demiterii inspectorului de Istorie, prof. Elena Preda. Decizia a fost contestată de Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț care a trimis în data de 23 mai 2023 un memoriu prin care cere explicații cu privire la „desființarea postului de inspector de istorie și transferarea atribuțiilor specifice acestuia către inspectorul de religie”. Memoriul poate fi citit integral mai jos.

Un prim punct de vedere a venit ieri, 24 mai, din partea inspectorului școlar general, Florentina Moise, pe care îl regăsiți AICI – click.

Astăzi, 25 mai, Florentina Moise a oferit următoarea declarație:

NORMA DE INSPECTOR ȘCOLAR PENTRU DISCIPLINA ISTORIE EXISTĂ ȘI EU O SUSȚIN!

Exact cum am spus, 0,5 norma de inspector școlar pentru disciplina Istorie există. Începând de astăzi a fost preluată de domnul profesor doctorand Emanuel Bălan, un cadru didactic care nu aparține politicului, nu a fost ,,confiscat de partide”, ci este un cadru didactic profesionist, implicat, cu disponibilitatea de a organiza examenele și concursurile naționale, așa cum sunt toți colegii mei din Inspectoratul Școlar Județean Neamț, alături de care formez o echipă închegată.
Vă asigur că singura politică a Inspectoratului Școlar Județean Neamț este EDUCAȚIA, având în centru ELEVUL, că voi respecta în continuare fiecare dascăl, coleg, elev și părinte, fiecare partener educațional.
Minciuna, ura și ținutul cu dinții de scaun nu sunt repere ale educației nemțene. Vă garantez că, atât timp cât voi fi inspector școlar general, voi fi un inspector al școlii, al tuturor elevilor și al profesorilor din județul Neamț, fără alte strategii politice.

Inspector Școlar General al
Inspectoratului Școlar Județean Neamț,
Prof. Florentina LUCA-MOISE

Pe fondul informațiilor apărute în mass-media, atât la nivel local, cât și la nivel național, Elena Preda a transmis opiniei publice un drept la replică:

DREPT LA REPLICĂ

Conform Deciziei nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, art. 51, subsemnata, Elena Preda, fost inspector școlar disciplina istorie și management instituțional, utilizez dreptul la replică spre a clarifica unele aspecte aduse în discuții publice, de către Florentina Luca – Moise, inspector școlar general al ISJ Neamț, cu privire la persoana mea, în emisiunile „Cafeaua de dimineață”, „Culisele statului paralel”, „NewsAllert.ro” și alte ieșiri publice. Aceste luări de poziție, au survenit ca urmare a protestului membrilor consiliului consultativ al disciplinei istoria, din cadrul ISJ Neamț și al protestului membrilor Asociației Profesorilor de Istorie din Neamț, cu privire la decizia de a anula statutul disciplinei și demiterea mea din funcție.

În consecință, afirmațiile false aduse în spațiul media, de dna Florentina Luca-Moise, aduc atingere imaginii mele publice și sunt obligată să răspund:

1. La acuzația că nu mi-aș fi îndeplinit îndatoririle de serviciu, pot pune la dispoziție toată documentația necesară demonstrării faptului că, întotdeauna, chiar și în ultimele șase luni, în timpul concediului de studii, am organizat toate activitățile la disciplină, am propus comisii de lucru pentru olimpiade și concursuri și am organizat desfășurarea acestora. În inbox-ul e-mail-ului oficial și pe calculator se află toate documentele necesare, la olimpiadele locale și județene sau concursuri dedicate disciplinei am fost în mijlocul colegilor mei.

2. A afirmat că aș fi președintele Asociației Profesorilor de Istorie din Neamț, afirmația este falsă, dacă dna F.L.M. era atentă la activitățile asociației ar fi observat că președinte APIN este dna profesoară Cristiana Șoimaru, care conduce cu onoare și onestitate asociația, fără nicio implicare politică ( altă acuzație nefondată). Sunt printre membrii fondatori, este dreptul meu să aleg calea prin care îmi manifest atitudinea civică.

3. Afirmația precum că nu am participat la organizarea examenelor naționale este falsă, fiind în disgrația doamnei, aceasta nu a permis numirea mea în comisii, în anul școlar 2021-2022, în anii precedenți am fost direct implicată în activitatea comisiilor de organizare. Cu toate acestea, am participat și anul trecut la monitorizarea organizării examenelor naționale în județ, dovadă fiind procesele-verbale înregistrate la ISJ Neamț.

4. Cu privire la implementarea proiectelor instituționale, dna F.L.M. a ordonat ca eu să fiu omisă din toate echipele de implementare a proiectelor din instituție. În anul școlar 2021-2022 nu am primit nicio decizie de cooptare, în acest sens. În consecință, am inițiat și implementat, împreună cu profesorii de istorie, proiecte la disciplină și am lucrat ca formator, în echipele ministerului, pentru prgramele de formare adresate profesorilor și directorilor.

5. În ce privește decizia de eliberare din funcție, istoricul acesteia este următorul: în data de 17.05.2023, în Consiliul de Administrație al ISJ Neamț, a fost aprobat referatul depus de inspectorul general, cu privire la trecerea disciplinei istorie în atribuțiile colegului meu, inspectorul de religie și managementul resurselor umane. Acest referat a fost aprobat, cu o abținere, urmare a aprobării referatului, probabil și a unui aviz de la autoritatea ierarhică, a fost semnată decizia de eliberare din funcție, din data de 23.05.2023. Numirea unei alte persoane, exact pe încadrarea pe care am avut-o eu, istorie și management instituțional, confirmă faptul că nu a fost vorba de o „reorganizare instituțională”. Dacă la 24 de ore de la semnarea deciziei cu privire la norma mea, a fost semnată o altă decizie de numire a altei persoane, înseamnă că, se recunoaște public faptul că încheierea raportului de muncă dintre mine și ISJ Neamț a fost arbitrară.

6. Eliberarea din funcție s-a produs fără a avea o discuție prealabilă, fără motivație, decizia fiind trimisă de jurista instituției, pe e-mail, în data de 23.05.2023. Demn de menționat este faptul că, viza juristei era din data de 23.03.2023. O fi o simpla eroare de tehnoredactare sau decizia era deja scrisă, doar că nu a mai apucat să modifice data.

7. În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 7 (2) – Respectarea vieții private și de familie, solicit ca numele meu să nu mai fie rostit, în spațiul public, de persoana menționată mai sus, către care este direcționat dreptul meu la replică.

Cum am menționat public, nu revendic nimic, nu am nici cea mai mică dorință de a lucra într-o instituție condusă arbitrar, doar vreau să fie cunoscută adevărata stare de lucruri și doresc să opresc pornirea dnei F.L.M. de a manipula opinia publică, prin furnizarea de informații false, în favoarea intereselor sale și în detrimentul meu și al colegilor mei, profesorii de istorie, pe care îi acuză de implicări politice. Profesorii de istorie cunosc, mai mult decât oricine altcineva, ce înseamnă să ai o atitudine potrivită – la momentul potrivit- conform propriei conștiințe, nu au frici iscate de funcții și ierarhii, sunt puternici datorită unității lor, a pregătirii lor profesionale și a cunoașterii, în profunzime, a drepturilor oferite de un stat democratic, cum este România. Dacă nu ei, cine altcineva?

Acest lucru nu poate fi înțeles lesne de o persoană care solicită doar obediență.

Prof. Elena PREDA
25.05.2023

23.05.2023
MEMORIU adresat

Doamnei Ministru Ligia Deca-Ministerul Educației – România

Doamnei Florentina Luca Moise, Inspectoratul Școlar Județean Neamț

Am aflat, cu surprindere, că în Consiliul de Administrație al ISJ Neamț s-a decis desființarea postului de inspector de istorie și transferarea atribuțiilor specifice acestuia către inspectorul de religie. Decizia este cu atât mai neașteptată cu cât vine în contextul adoptării în Parlament a Legii Educației, care va aduce o arhitectură instituțională nouă, dar și în contextul declanșării grevei generale din învățământ, în care nu se protestează doar pentru salarii, dar și împotriva politizării excesive a sistemului de învățământ.

Decizia este revoltătoare și prin faptul că titulara postului, prof. drd. Elena Preda, se afla în ultimele zile de concediu de studii pentru redactarea tezei de doctorat, referitoare la istoria învățământului nemțean.

Doamna Elena Preda este unul dintre cei mai vechi și mai respectați inspectori de istorie din țară, care a acumulat o experiență valoroasă ca inspector de istorie, de management și ca purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar. Sub îndrumarea ei, profesorii de istorie din Neamț au desfășurat o activitate remarcabilă, elevii pregătiți de aceștia obținând rezultate notabile la bacalaureat, la concursurile și olimpiadele școlare. Având în vedere aceste rezultate, în anul 2020 județul Neamț ar fi trebuit să găzduiască Olimpiada Națională de Istorie, dar venirea pandemiei a amânat acest eveniment. Lipsa de considerație a doamnei Luca-Moise pentru profesorii de istorie din Neamț s-a manifestat și în acest an școlar, când găzduirea Olimpiadei Naționale de Istorie la Neamț a fost refuzată fără un motiv întemeiat. Precizăm că, din 1995, județul Neamț nu a mai organizat un astfel de eveniment.

Din inițiativa Elenei Preda a luat ființă Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț, una dintre cele mai active asociații profesionale din țară, care a depus, de-a lungul timpului,  numeroase proiecte prin care a contribuit la cunoașterea istoriei locale și naționale de către elevii noștri, la implicarea lor civică, la formarea profesională a cadrelor didactice pentru un învățământ de calitate.

Considerăm că măsura propusă de doamna Luca-Moise nu are la bază principii pedagogice și manageriale, fiind, mai degrabă, o manifestare a capriciilor personale, bazate pe funcțiile deținute în politică, de la înălțimea cărora plătește polițe celor ce au alte opinii politice  decât dumneaei.

            Noi, membrii Consiliului Consultativ al disciplinei Istorie din cadrul IȘJ Neamț și ai Consiliului director APIN Neamț, solicităm clarificări cu privire la fundamentarea acestei decizii precum și cu privire la atitudinea inspectorului școlar general Neamț referitoare la statutul disciplinei Istorie (obligatorie la Examenul de Bacalaureat), dar și la activitatea și rezultatele  profesorilor de istorie din Neamț pe plan local, județean și național care au contribuit la creșterea prestigiului învățământului nemțean la nivel național.

            Solicităm răspuns scris cu celeritate, pe adresa [email protected].

SEMNATARI

            Prof. Șoimaru Cristiana –

            Prof. Iftime Cristina –

            Prof. Dr. Drexler Dorina-Luminița –

            Prof. Drd.Bălan Emanuel –

            Prof. Dr. Moscalu Luminița –

            Prof. Anton Traian –

            Prof. Tanovici Mihaela –

            Prof. Aruxandei Cristina –

            Prof. Dr. Mătăsaru-Ionescu Daniela –

            Prof. Dr. Lostun Mihai –

            Prof. Dr. Grigore-Cucoș Adina –

            Prof. Sârbu Xenia –

            Prof. Gârțu Cătălin –

            Prof. Dr. Dieaconu Daniel-

            Prof. Dr. Albert Ovidiu –

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate