Festivalul de Teatru „Pledez pentru Tine(ri) ”- a treia zi

0

Startul celei de-a treia zile a festivalului Pledez pentru tine(ri) a fost dat de spectacolul „Ubu Rege” (Teatrul „Anton Pan” din Râmnicu Vâlcea), regizat de Tudor Lucanu. Distribuția spectacolului aflat în concurs a fost următoarea: Vlad Bîrzanu, Mădălina Ciotea, Olimpiu Blaj, Ciprian Nicula, Andrei Cătălin, Iulia Antonie, Ana Șușca, Andrei Brădean, Vladimir Purdel, Réka Szász, Tavi Costin.
Textul piesei Ubu Rege aparține dramaturgului Alfred Jarry, considerat părintele teatrului absurd. Prima reprezentanție a avut loc în anul 1896, piesa stârnind atunci multe controverse, din cauza limbajului destul de abrupt.
„Ubu Rege” este cea de-a doua colaborare a regizorului Tudor Lucanu cu Teatrul „Anton Pann”, după „Ești un animal, Viskovitz!”, spectacolul fiind jucat anul trecut și pe scena Teatrului Tineretului.

Piesa de teatru „Ubu Rege” trimite, aproape din prima clipă, la metafora jocului de putere, privit aici  ca un joc de copii.  De asemenea, metafora este dublată și de o scenă cu elemente dedicate celor mici: tobogan, leagăne, skateborduri, triciclete, trotinete, chiar și o ladă plină cu mingi de pluş. Actorii profită din plin de acest spațiu pe care îl vor transforma pe parcursul spectacolului într-un adevărat câmp de luptă, unde graniţa dintre joc şi realitate va deveni din ce în ce mai firavă. Astfel, Dom’Ubu – Vlad Bîrzanu  influenţat de soţia sa, Madam Ubu – Mădălina Ciotea, după tot felul de uneltiri, reușește să îl de-a jos pe regele Poloniei (Andrei Cătălin). Cu ajutorul Căpitanului Bordură – Olimpiu Blaj, regele este înlăturat, iar Ubu preia puterea. Ajuns pe tron, Ubu devine un veritabil despot, cu caracteristici care pot fi întâlnite și în realitate.

Spectacolul, unul muncit, confirmă încă o dată, după cum mulți iubitori de teatru prezenți ieri au observat, impresia bună pe care au lăsat-o anul trecut cu spectacolul „Ești un animal, Viskovitz!”.

După spectacol am stat de vorbă cu talentatul și energeticul actor, Vlad Bîrzanu, nominalizat anul trecut la categoria cel mai bun actor.  

vlad-birzanu_bulboaca-8-of-43
Foto: Adi Bulboacă

Al doilea an consecutiv în festivalul de la Piatra-Neamț. Cum ai descrie atmosfera de aici, din festival?

Îmi place foarte mult festivalul de la Piatra-Neamț și cred că devine unul din preferatele mele, fiindcă se adună destul de multe trupe în el. Pot spune că am întâlnit aici cea mai caldă atmosferă.

Ai știut întotdeauna că vrei să devii actor? Cum ți-ai dat seama că asta este menirea ta?

Mama a văzut în mine această înclinare spre actorie, ea m-a împins spre drumul ăsta și m-a susținut. Părinții mă susțin foarte mult, însă mama mi-a recomandat să dau la un liceu care avea o trupă de teatru, iar profesorul care lucra cu această trupă de teatru, Nicolae Weisz, îi fusese și ei profesor. Astfel, datorită mamei, datorită acestui minunat om am ajuns să fac meseria asta.

Cât de mult te implici într-un rol? Se poate spune că ești un perfecționist? 

Mă împlic mult, s-a văzut că transpir foarte mult (râde). Da, mă implic, însă am avut norocul să am parte de roluri care mi-au plăcut, iar atunci când îți place un rol și implicarea este pe măsură.

Ai vreun rol pe care îți dorești foarte mult să-l joci. 

Nu. Vreau să las lucrurile să se întâmple de la sine, să nu mai aștept, să mă bucur de ele așa cum vin. Încerc să iau maximul din ele în momentul în care apar.

Ne aflăm la un festival dedicat actorilor tineri. Sunt aceștia promovați destul, ce crezi că ar trebui făcut?

E nevoie de mai multă promovare pentru tineri, e nevoie ca publicul să conștientizeze că există actori tineri foarte buni. Teatrul românesc, teatrul în general nu se sfârșește cu dispariția marilor actori. Tinerilor actori trebuie să li se ofere mai multă încredere …. și șansă.

Seara a fost încheiată la ora 22:00, cu spectacolul „Tartuffe” de Molière (Teatrul „Andrei Mureșanu“ Sfântu Gheorghe). Piesa de teatru (în concurs) regizată de Zakariás Zalán, abordează îndrăzneț și inovator un text clasic pe care spectatorii conservatori s-ar fi așteptat să-l vadă pus în scenă într-o formulă care să redea aerul unei epoci demult apuse. Distribuția spectacolului a fost formată din următorii actori: Orgon – Cornel Răileanu, Tartuffe – Sebastian Marina,  Damis – Mihai Nițu, Dorine – Elena Popa,  Elmire – Alexandrina Ioana Costea, Cleante – Daniel Rizea, Valere – Ion Fiscuteanu Jr., Marianne – Claudia Ardelean, Polițistul – Marius Popa.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate