Festival de lauta la Cetatea Neamtului

1

Intre 19 si 25 august, se anunta un spectacol de zile mari in Neamt. Prima editie a unui festival de lauta din Romania va avea loc in aceasta saptamana (19-25 august) in Sala Sfatului din Cetatea Neamtului. Organizatorii sunt Centrul Cultural “Petre Tutea” si Complexul Muzeal Neamt. Centrul Cultural “Petre Tutea”, reprezentat de Mirel Remescu, vrea sa aduca in atentia romanilor acest instrument rar in Romania, dar extrem de apreciat in Occident.

In prezent, in nicio institutie de invatamant din Romania nu exista cursuri in care sa se poata studia lauta. Fesitivalul de la Cetatea Neamtului, va aduna persoane care indragesc muzica medievala. Din Romania nu vor participa decat 6-7 artisti care cunosc acest instrument, ceilalti venind de peste hotare. Mirel Remescu a declarat pentru Mediafax ca se asteapta ca Festivalul sa fie bine primit de romani, deoarece in Occident concertele in care se foloseste acest instrument sunt foarte populare.

Nemtenii, dar si romanii de pretutindeni, vor asista la o resuscitare a unui instrument “mort” de doua secole. Specialistii spun ca actuala cobza este o varianta a vechii laute. Lauta este un instrument cu corzi folosit in Antichitate si Evul Mediu. Instrumente care se apropie de lauta sunt balalaica, cobza, mandolina…


Lauta este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu gatul incovoiat si cutia de rezonanţa foarte bombata, cu un fund adanc si rotunjit, asemanator cu cobza. Din cuvantul romanesc lauta a derivat cuvantul lautar, ceea ce la origini insemna cel care canta la lauta. Cu toate acestea, incepand cu secolul al XVII-lea, cuvantul lautar era folosit cu referire la persoana care canta la orice fel de instrument muzical.

Am considerat că Ţara de Sus a Moldovei, de la Putna până la Agapia, ar merita şi un astfel de eveniment, care să atragă publicul şi care să redescopere foarte multe valori care există acolo, dar care din păcate sunt ignorate, din neştiinţă sau rea-credinţă. Festivalul are loc, datorită condiţiilor de acustică necesare, în Sala Sfatului, care nu e extrem de spaţioasă şi unde am dorit ca instrmentele să fie folosite la rece, fără sonorizare, pentru a reda în întregime valoarea lor, însă probabil că în viitor curtea interioară a Cetăţii va putea găzdui, într-o anumită formulă de amenajare, şi o opţiune cu public mai numeros„, a spus Remescu, arătând că la festival au fost invitaţi artişti din toată ţara – de la Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Hunedoara şi Carei (mediafax.ro).

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. askhy spune

    Ma bucura sa aud faptul ca se gandesc la reinvierea acestui intrument, probabil ca nu a fi o idee rea daca s-ar introduce ca obiect de studiu in scolile si liceele de prifil din tara

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate