Expoziție aniversară de pictură „Mihai Agape – 85“, la Biblioteca Județeană

0

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Asociația R.A.D.A,  organizează expoziția de pictură „Mihai Agape – 85, în spațiul expozițional de la parterul corpului A, în perioada 16-31 martie 2023. Lucrările provin din colecțiile Tincuța și Emil Neagoe, Laura și Dorin Ploscaru, Anca și Dan Catană, Mihael Balint și ale Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Vernisajul va avea loc în ziua când artistul va împlini 85 de ani – vineri, 24 martie 2023, cu începere de la ora 12:00, iar prezentarea va fi făcută de părintele și poetul Dorin Ploscaru.

 Mihai Agape

Mihai Agape s-a născut la 24 martie 1938, în satul Sălăgeni, plasa Răducăneni, județul Fălciu, devenit apoi raionul Huși, dar și Codăești, regiunea Iași (județul Iași). După ce a făcut studii liceale și Școala populară de artă la Iași, încurajat de către pictorul Adrian Podoleanu, devine licențiat al Facultății de Arte Plastice de pe lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iași. În toamna anului 1969 s-a stabilit definitiv la Piatra-Neamț, unde lucrează ca plastician și profesor de desen pe lângă Casa Județeană a Creației Populare Neamț, în cadrul Cenaclului Piatra-Neamț al Filialei Bacău a UAP, condus de scenograful Mihai Mădescu, la Școala Zănești, apoi la Casa Pionierilor Piatra-Neamț și la Clubul Copiilor (Palatul Copiilor), ca director, unde a continuat activitatea până la pensionare. Din anul 1970 și până în prezent a participat cu lucrări de artă plastică la numeroase expoziții și concursuri, saloane etc., organizate pe plan local și național, din care 21 de expoziții personale. Expoziții – participări: la Festivalul-concurs Național de Artă Plastică „Voronețiana“ – Suceava, la Bienala Națională de Artă Plastică (concurs) „Lascăr Vorel“ Piatra-Neamț, la „Saloanele Moldovei“ din orașul  Chișinău. Premii: la Concursul Național de Artă Plastică de la Botoșani, la Bienala Națională-concurs de Artă Plastică „Lascăr Vorel“ Piatra-Neamț. În 2000, Consiliul Municipal Piatra-Neamț îi acordă Diplomă de recunoștință pentru contribuția la viața cultural-artistică a municipiului. Lucrări de pictură și grafică semnate de el se află în colecția Muzeului de Artă Piatra-Neamț și în mai multe colecții particulare, din țară și străinătate: SUA, Anglia, Germania, Israel, Belgia, Canada etc.

Figurează în mai multe publicații și albume de artă: „Oameni de seamă din județul Neamț“, de Constantin Prangati, Editura Crigarux, Piatra-Neamț, 1999, „Who’s who“, București, 2002, „Un secol de arte frumoase în Moldova“ de Valentin Ciucă, Editura Artxxi, Iași, 2009, vol. II, „Tradițional și modernitate în pictura românească“ de Georgeta Dyordyevic, Editura Eurogama Invest, București, 2009, „Colecția de azi“, ediția I, 2009, Cornel Mifode & colectiv, „Dicționarul artelor frumoase din Moldova“, Editura Artxxi, Iași, 2010.

Este autorul cărților „Lampa care întinde morții prada“, proză, debut literar, Editura Corgal Press Bacău, 2012, „Himere“, proză scurtă, Editura Nona Piatra-Neamț, 2016, „Obsedantele himere“, proză scurtă fantastică, Editura Eat Comics Cluj-Napoca, 2021.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate