Există posibilitatea ca traseul Durău – Duruitoare – Dochia să se inchidă cu data de 1 Decembrie

4

Începând de ieri, 27 noiembrie, în zona montană a Județului Neamț cu precădere peste altitudini de 600 m ninge consistent . În stațiunea Durău stratul de zăpadă este de aproximativ 15-20 cm . După oprirea precipitațiilor, personalul din cadrul compartimentului prevenire va face o evaluare a siguranței parcurgerii traseelor spre zona înaltă a Parcului Național Ceahlău și este foarte probabil ca traseul Durău – Duruitoare – Dochia să se închidă cu data de 01 – Decembrie , recomandare care va dura până la 1 mai 2018. Ultima dată când traseul a fost închis mai devreme de 20 decembrie a fost în 2012.

ATENȚIONARE!

În perioada următoare temparaturile se vor menține negative în zona montană a Județului Neamț . Se va așterne un strat consistent de zăpadă, iar la începutul lunii decembrie va fi viscol și vor apărea acumulări de zăpadă și scăderea factorului widchill. De asemenea vizibilitatea va fi foarte scăzută mai ales pe timpul nopții când deplasările pe traseele turistice și cu precădere în zona platoului și a crestelor montane este nerecomandat existând riscul rătăcirii și implicit a intrării în hipotermie.

Timpul de intervenție crește simțitor și invers proporțional cu timpul de supraviețuire în cazul unui accident montant, iar accesul autospecialelor spre zona înaltă este incert ca de altfel și eventualul suport aero.
Atât turiștii cât și locuitorii zonei montane trebuie să știe că recent a fost elaborată de către Ministerul de Interne ediția a II-a Procedurii pentru Managementul Informațiilor în Cursul Misiunilor de Salvare Montană, document elaborat în baza legislației în vigoare și care delimitează clar responsabilitățile și atribuțiile structurilor ce își desfășoară activitatea în zona montană. Astfel, cazurile în care sunt implicate persoane care prezintă afecțiuni medicale, sau sunt în pericol iminent de accidentare și cele dispărute, despre care nu sunt informații certe privind starea sănătății, aparțin și vor fi soluționate de către structurile salvamont. În funcție de situație salvamontiștii vor solicita sprijin pentru preluarea accidentatului de către serviciile SMURD, Ambulanță, elicoptere SMURD/IGAV sau pot solicita resurse de sprijin din partea Inspectoratelor Județene pentru situații de Urgență sau Departamantului pentru Situații de Urgență. În cazurile de persoane rătăcite și fără afecțiuni medicale, Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, în funcție de elementele evenimentului, vor decide modul în care acesta va fi soluționat. În alte situații, în care sunt implicate persoane care nu prezintă afecțiuni medicale sau pericol iminent de accidentare , și care nu se încadrează în niciuna din situațiile de mai sus vor, cazurile vor fi soluționate de jandarmeria montană.
Există acum certitudinea că persoanele care au nevoie de ajutor pe munte vor beneficia de cele mai bune servicii, asigurate de structuri bine pregătite, dotate, competente și în conformitate cu legislația în vigoare.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Mishu Petra spune

    Traseul pomenit mai sus pot să-l închidă definitiv, că tot este prea lung, şi greu. Cel vechi era mai scurt şi mai lin, dar au pus mâna popii pe toată „Poiana cailor” şi locurile mărginaşe ei, cu tot cu vechiul traseu încântător către Duruitoarea. Câh!

  2. Dan Cristescu spune

    Pacat de peisajele si oamenii frumosi de acolo de sus , de turistii care lasa gunoaie pe unde apuca imi e GREATĀ !!

  3. Dan Cristescu spune

    Si turistii ce fac ? Lasa gunoaie pe unde apuca !

  4. D.j. Max Dragos spune

    Si eu..sunt pregătit sa urc iar si iar..iarna

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate